OECD hoiatab rahastamiskriisi eest

Maarja-Liis Mitri 12. detsember 2011, 17:44

Arenenud riikidel tuleb järgmisel aastal silmitsi seista ahenevate rahastamisvõimalustega. Prognooside kohaselt tõuseb arenenud maade valitsuste laenamine tänavu üle 10 triljoni dollari ja kasv jätkub ka tuleval aastal.

Maailma juhtivaid tööstusriike esindava organisatsiooni OECD hinnangul muutuvad pinged finantsturgudel järgmise aasta jooksul veel tugevamaks, eriti kuna turge juhivad emotsioonid, mis oma ettearvamatu loomusega ohustavad valitsuste võimalusi oma võlgu refinantseerida.

OECD avaliku sektori võlgadega tegeleva osakonna juhi Hans Blommesteini sõnul muudab turgude emotsionaalsus riikidele laenamise kallimaks, mis omakorda seab ohtu valitsuste võimekuse maksta tagasi varasemaid võlgu. Ühtlasi lisas ta, et suuremas koguses eraturgudelt laenamine saab riikidele lähitulevikus olema väga suureks katsumuseks.

Kui riikidel ei õnnestu oma võlgu refinantseerida või laenupikendust saada võib neid hädaabi laenude näol tabada sama saatus, mis Iirimaad ja Portugali. OECD hinnangul jõuab organisatsiooni liikmete laenamine 2011. aasta lõpuks 10,4 triljoni dollarini, kasvades järgmise aastaga veel 0,1 triljonit. Tegemist on triljoni võrra suurema numbriga kui 2007. aastal ja peaaegu kahekordse summaga, võrreldes 2005. aastaga.

Probleemiks on ka kõrge lühiajaliste laenude osakaal, mis praegu ulatub ligi 44-protsendini. See tähendab, et võlgu tuleb tihedamini refinantseerida, mis omakorda muudab riigirahanduse ebastabiilsemaks, sest intressimäära kõikumised hakkavad suuremat rolli mängima.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. December 2011, 14:48
Otsi:

Ava täpsem otsing