Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Nycomed kostitas apteekreid

    Ravimiamet algatas septembris väärteomenetluse ravimifirma Nycomed Sefa suhtes, kes suve lõpul korraldas apteekritele Rootsi kruiisi. Väidetavalt oli kruiisile saamise eelduseks teatud hulga ravimifirma toodete müük.

    Ajal, kui apteekides käib Eesti Apteekrite Liidu ja Eesti Apteekide Ühenduse teavituskampaania “Küsi apteekrilt nõu”, mis peaks julgustama inimesi proviisorilt julgelt nõu küsima, toimub ravimiäri kulisside taga kummaline tegevus, mis seab kahtluse alla nii apteekrite usaldusväärsuse kui ka ravimifirma võimaliku seadusrikkumise.
    Ravimiameti ravimite osakonna juhataja Ott Laiuse sõnul algatas amet 21. septembril Nycomed Sefa suhtes väärteomenetluse ravimiseaduse paragrahvi alusel, mis käsitleb ravimireklaami nõuete ning ravimi väljakirjutamise ja müügi kingitustega mõjutamise keelu rikkumist. Selle seadusepunkti rikkumine võib juriidilisele isikule kaasa tuua kuni 32 000eurose rahatrahvi.
    “Ravimiseaduse § 86 lõike 6 järgi: kui ravimi müügiloa hoidja korraldab ravimite väljakirjutamise õigust omavatele isikutele, proviisoritele ja farmatseutidele teaduslikke üritusi, peab nimetatud üritusel võõrustamine, sealhulgas meelelahutus, olema mõistlikul tasemel ja jääma ettevõtmise põhieesmärgiga võrreldes teisejärguliseks. Ravimiametile on juba varem tulnud teave selliste ürituste toimumise kohta ning oleme alustanud selle alusel väärteomenetlust. Täpsemat infot selle kohta ei ole aga enne väärteomenetluse lõppu loomulikult võimalik anda,” ütles Laius.
    Kruiisil käis üle 350 apteekri. Nycomed Sefa juht Jürgen Kukk ütles, et ravimifirma korraldas ühe koolitusreisi 26.–28. augustil ja teise 16.–18. septembril Tallinki laeval Baltic Queen ning Stockholmis. Esimesel üritusel osales 175, teisel 177 inimest. Kuke sõnul on firma varasemas praktikas olnud kogemusi, kus teaduslike ürituste korraldamisel on registreeritutest saabunud kohale vaid paarkümmend protsenti ja see on kaasa toonud suuri kulusid ning pole loomulikult täitnud ürituse eesmärki.
    “Et Tallink Grupp tegi Nycomed Sefale pakkumise teadusliku ürituse korraldamiseks laeval Baltic Queen, siis otsustasime pakkumise aktsepteerida, et tagada 100%-liselt kõikide osalejate viibimine ja osavõtt teaduslikel üritustel (teatavasti ei ole kruiisilaevalt võimalik ürituse ajal lahkuda),” selgitas Kukk.
    Nycomed: tõsteti farmatseutide teadlikkust. Kuke sõnul on firma saanud farmatseutidelt tagasisidet, et kuigi ravimifirmad korraldavad palju teaduslikke üritusi ravimi väljakirjutamise õigust omavatele isikutele, on tagaplaanile jäänud farmatseutide teadlikkuse tõstmine.
    “Üritus oli suunatud farmatseutidele ja selle eesmärk oli farmatseutide teadlikkuse tõstmine järgmistel teemadel: meeste kusemishäired ja nende käsitlus, kuidas toimivad valu- ja põletikuvastased ravimid, kuidas tekivad valu- ja põletikuvastaste ravimite kõrvaltoimed, ning aspiriin. Järgmisel päeval tutvusid farmatseudid Stockholmi apteekidega, milleks Nycomed Sefa esitas osalejatele toimumise kavas vastava kaardi.
    Äripäeva andmetel oli apteekri reisile saamise eelduseks teatud koguse Nycomed Sefa toodete – Ibumetin, Xymelin ja Calcigran Forte – müük.
    “See väide on vale,” kinnitas Kukk kategooriliselt. Ta ütles, et algselt plaanis ravimifirma korraldada teadusliku ürituse laeval Baltic Queen ligi 100 farmatseudile. Kuna täiesti ootamatult selgus, et üritusest soovib osa võtta eeldatust tükk maad suurem hulk farmatseute, korraldati neile, kes esimesest üritusest ei saanud juhuvaliku alusel osa võtta, teaduslik üritus 16.–18. septembrini, ütles Kukk.
    “Kuna ka sellest üritusest ei saanud osa võtta kõik farmatseudid, kes seda soovisid, siis kavandab aktsiaselts Nycomed Sefa korraldada sarnase ürituse 2012. aasta kevadel farmatseutidele, kes seni ei ole sellisel teaduslikul üritusel osalenud.”
    Kukk kinnitab, et tegemist oli teadusliku üritusega, mis oli kooskõlas ravimiseadusega. “Korraldatud üritusel oli võõrustamine, sealhulgas meelelahutus, mõistlikul tasemel ning jäi ettevõtmise põhieesmärgi suhtes teisejärguliseks. Üritus oli suunatud üksnes farmatseutidele ning üritusel ei presenteeritud ravimeid ega jagatud meeneid,” selgitas ta.
    Meelelahutuseks linnaekskursioon. Kukk möönab, et ürituse korraldamine reisilaeval võib esmapilgul jätta mulje, et tegemist oli sisult meelelahutusliku üritusega.
    “Ürituse kavast tulenevalt jäi meelelahutus (Stockholmi linna tutvustus) teisejärguliseks, võrreldes ettevõtmise põhieesmärgiga (farmatseutide harimine ning võimaluse pakkumine tutvuda Stockholmi apteekidega). Ürituse korraldamiseks laeval oli arvestades varasemat kogemust mõistlik põhjendus, et tagada kõigi osalejate osavõtt korraldatavast konverentsist ning teha võimalikuks Stockholmi apteekide külastus.”
    Kuke sõnul on ravimifirma esitanud ravimiametile ürituste toimumise kavad ning informatsiooni koolituste kohta, mida farmatseutidele korraldati, ning osalejate nimekirjad.
    “Teeme ravimiametiga koostööd, oleme edastanud kogu nõutud informatsiooni ja põhjendused ning oleme palunud väärteomenetlus lõpetada,” ütles Kokk.
    Ükski apteeker Stockholmi reisil käimist ei tunnistanud
    Äripäev võttis ühendust ligi kümmekonna apteekriga Valgas, Rakveres ja Paides, kuid keegi neist ei kinnitanud reisil osalemist.Apteekrite liidu juhatuse liige, Paide Vee tänava apteegi üks omanik Kai Kimmel pole reisist kuulnud. “Ma ei tea mitte kedagi, kes oleks käinud. Meile pole keegi isegi sellist ettepanekut teinud,” ütles Kimmel.Apteekrite liidu peaproviisor Kaidi Sarv kuuleb Rootsi reisist esimest korda. “Ütlen ausalt, et mind ei kutsuta kunagi sellistele koolitusreisidele, sest minust pole müügi edendamisel kasu,” naeris Sarv. “Fakt on see, et saavad need, kel on mingisugused teened. Reisijaid ei valita mitte mingisuguse juhuprintsiibiga, vaid ikkagi need, kes on ravimifirma tooteid piisavalt palju müünud. Valdavalt, ma usun, on tegu suuremate apteekidega, väiksematele maakatele ei paku keegi midagi,” ütles Sarv.Tema sõnul jäävad üles küsimused, milleks neid reise tehakse ja mis on nende eesmärk.“Alati tekib küsimus, et kui apteek osaleb kampaanias, siis kas ta väljastab selle toote sellepärast, et on kampaania kaalutlustel, või sellepärast, et see oli tõesti inimese jaoks sobiv toode. Erialaselt ja eetilisest vaatevinklist on sellised kahtlused alati halvad,” lausus ta.
    Seotud pakkumised keelatud. Sarv pakub välja, et kui ravimifirma tahab mingi kampaania teha, siis võiks apteekri müügitulemusi hinnata pigem tagantjärele,  mitte aga ette öelda, et nüüd algab kampaania ja apteeker hakkab selle ravimifirma tooteid müüma. “See on igal juhul halb ja ebaõiglane ning ma taunin seda igati. Ei saa olla eesmärk, et pannakse kohustus ja hakkad müüma. Ravimiseadus keelab teha igasuguseid seotud pakkumisi,” selgitas Sarv.“Kahetsusväärne, et selline asi oli, ja ma ise ka imestan, kuidas selliseid asju saab teha. Meie rõõmuks võib öelda, et meie omad (väikeseid maaapteeke ühendav apteekrite liit – toim) sellistel reisidel ei käi. Sinna kuuluvad need, kellest on mingi kasu.”Apteegiketi omanikult Pharma Groupilt ei õnnestunud eile kommentaari saada. Alguses öeldi kontorist, et juhatuse liige Ester Eomois helistab ise tagasi, kuid hiljem selgus, et ta viibis komandeeringus. Ka polnud võimalik kogu päeva jooksul tabada Tamro Grupi turundusjuhti Tanel Kuusmanni.Apteekide Koostöö Hulgimüügi tegevjuht Tiiu Jüriado ütles, et nemad pole juhtumiga kursis ning nende töötajad koolitusel ei osalenud. “Meie kliendid on iseseisvad ettevõtjad, kes teevad oma ettevõtet puudutavaid majandusotsuseid ise. Seepärast ei oska täpsemalt kommenteerida,” ütles ta.
     
     Tasub teada
    Ravimiseadus näeb ette rahatrahvi
    Ravimiseaduse § 107. Ravimireklaami nõuete ning ravimi väljakirjutamise ja müügi kingitustega mõjutamise keelu rikkumine.eraisik: ravimireklaami nõuete või seaduse § 86 sätestatud ravimi väljakirjutamise või müügi kingitustega mõjutamise keelu rikkumise eest karistatakse rahatrahviga kuni 300 trahviühikut.juriidiline isik: sama teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, karistatakse rahatrahviga kuni 32 000 eurot.
     
    Taust
    Teine ravimifirma seadusega pahuksis
    Tegemist on sel aastal juba teise juhtumiga, kus ravimifirma eksib ravimiseaduse vastu.Kevadel alustas ravimiamet väärteomenetlust ravimifirma  MSD (Merck Sharp & Dohme) suhtes, ajendiks naistearstidele korraldatud meelelahutusüritus. Ravimifirma ise nimetas “Öövalve 2 ehk jumal tänatud, et sa valves oled!” pealkirja kandnud üritust teadusürituseks. Salaja toimunut filminud Äripäev aga paljastas, et tegemist oli meelelahutusüritusega.Ravimiamet määras MSD-le 25 000 euro suuruse trahvi, mille ravimifirma on kohtus vaidlustanud.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Google koondab teadmata osa töötajatest Protest Iisraeli vastu maksab töö veel kümnetele ettevõtte töötajatele
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.