Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Poliitnõunikud kaotavad oma tööst rääkides jututuju

    “Peate mind mõistma, kogu see teema on praegu väga sensitiivne,” manitseb majandusministeeriumi poliitnõunik ja IRLi liige Madis Kübar meid uksel.

    Tal jäävad sõnad kurku kinni, kui mõistab, et soovime rääkida tema palgast ja töötulemustest. Kohtume Kübaraga Harju tänaval ministeeriumi uksel. Ta ei kutsu meid kabinetti, et kõrvalisi silmi ja kõrvu vältida. Pealegi seisab meil Kübaraga ees tulemusvestlus, seega sobib Wabaduse kohvik ideaalselt usalduse loomiseks.
    On 30. november. Majandusminister Parts on veel kõige tõenäolisem kandidaat IRLi esimehe kohale ja tema nõunik Kübar ei soovi ülemuse rinnaesisele ühtegi plekki. Seetõttu palub ta tungivalt intervjuu edasi lükata veebruari, kui IRLi suurkogu on läbi. Suurkogul valitakse erakonnale uus esimees. Aga just tol kolmapäeval läheb tele-eetrisse Pealtnägija saade, mis avalikustab Partsi lähikonda kuuluvate IRLi poliitikute Indrek Raudse ja Nikolai Stelmachi elamislubadega äritsemise.
    Mure ministri pärast. Parts teab juba hommikul, et miski on tulekul. Tema nõunikul Kübaral pole sellest aga aimugi. Ta kardab rääkida midagi, mis võiks ülemusele kahjuks tulla, ja üritab ajakirjanikku veenda loobuma ideest kirjutada artikkel  poliitilistest nõunikest. “Mul pole praegu mure enda, vaid oma ülemuse Partsi pärast, sest võitlus peaks olema aus ja kõigil peaksid olema võrdsed võimalused (erakonna suurkogul – toim). Kõik see mõjutab, sest lehte loevad ka erakonna liikmed,” räägib Kübar.
    Siiski muretseb ta ka enda pärast – ta on ministriga rääkinud juba uutest karjäärivõimalustest, kuid ta keeldub neid lähemalt tutvustamast. “See on olnud sõpradevaheline jutt,” ütleb Kübar. Aasta alguses IRLi valimisnimekirjas kandideerides kogus ta 192 häält ega pääsenud riigikokku.
    Vastuolu ametijuhendiga. Nüüd stopp! Kes on ikkagi Madis Kübar, et Partsi sõbraks nimetab ja temaga karjäärivõimalusi vaeb? Tegu on ühega IRLi kaheksast parteisõdurist, kes möödunud aastal riigi palgale võeti. Mullu oli erakonnale ka rahaliselt keeruline aeg. Müüki pandi Wismari tänava peakontori hoone ja erakonna võlg muudkui keris, jõudes lõpuks 721 000 euroni. Kokkuhoiu mõttes oli kasulikum piirkondade kontorite töötajad suunata tööle ministeeriumidesse või maavalitsustesse.
    Septembriks vähendas IRL võlga neli korda ja möödunud aastal saadud ametist lahkus ka neli IRLi liiget. Ülejäänud neli on veel tööl. Neist üks on Kübar. Lisaks töötab Partsi alluvuses veel endine õpetaja Maria Kasepalu. Kübara ja Kasepalu tausta vaadates selgub, et neil puudub kõrgharidus, ehkki ametijuhend seda nõuab. Nad käivad küll mõlemad ülikoolis, kuid Kübara õpingud kestavad juba kümnendat aastat. Kasepalu hoidub selleteemalistele küsimustele vastamast. Kusjuures, kõike seda arvesse võttes, on nende töötasu päris kopsakas: möödunud aasta seisuga oli Kübara keskmine kuusissetulek 1744 eurot ning Kasepalul 1420 eurot.
    Tööjutt tekitab ebamugavust. Siiski, eesmärk pole Kübarat ega Kasepalu risti lüüa. Tegelikult kavatses Äripäev teha nõunikele aasta lõpu puhul tulemusvestlus. Kuid isegi need, kes on ametist lahkunud, ei soovi meenutada oma kordaminekuid endises ametis. “Ma ütlen veel kord, ma ei tööta enam nõunikuna. See oli üks etapp minu elust, mis on läbi, ja nüüd tegelen ma teiste asjadega,” ütleb endise kaitseministri Jaak Aaviksoo endine nõunik Tiit Kirsipuu. “Iseenda tööle tagantjärele hinnangut anda ei pea ma sobilikuks,” sõnab ka endise haridusministri Tõnis Lukase endine nõunik Kati Kuusk.
    Margit Nurmeotsa toonis on tunda ärritusnooti, kui kõne alla tuleb tema endine töökoht Rap-la maavalitsuse nõunikuna. Rapla maavanem on IRLi kuuluv Tiit Leier, kes enne maavanemaks minekut töötas majandusminister Juhan Partsi poliitnõunikuna. “Ma ütlen teile ausalt, ma ei näe põhjust vastata. See on ju väga kaua aega tagasi toimunud asi,” põikleb Nurmeots.
    Nõunik tühistab kohtumise. Veel ärevamaks muutub asi siis, kui palun endistel ja praegustel nõunikel välja tuua kolm parimat nõuannet, mis nad on oma ülemusele andnud. “Palun ärge tüüdake mind enam nende küsimustega, ma tõesti ei taha vastata,” ütleb Nurmeots. “Praegu hommikul ma küll midagi välja tuua ei oska,” ütleb Tiit Kirsipuu.
    Samal päeval, kui majandusministeeriumis üritab Kübar ajakirjanikku ümber veenda, pidi toimuma intervjuu ka Kübara kolleegi Kasepaluga. Üsna pea pärast vestlust Kübaraga tühistab Kasepalu kiirelt kokkusaamise. Ta lendab järgmisel päeval kahenädalasele reisile ega leia järsku enam aega kohtumiseks, ehkki andis selleks varem nõusoleku.
    Sekkuda otsustab minister Parts. Paratamatult tekib küsimus, mis tööd need inimesed riigipalga eest teevad või teinud on? On see pigem riigi- või erakonnatöö? Kas nad üldse teevad tööd? Vastused neile küsimustele jäävad saamata, sest osa nõunikke ei oska või ei taha vastata ja teiste telefonid jäävad tummaks, ka siis, kui eelnevalt on telefoniintervjuuks aeg kokku lepitud.
    Pärast korduvaid vastamata kõnesid IRLi kuuluvatele endistele ja praegustele poliitnõunikele viskub nende eest tulle hoopis majandusminister Parts, kes ise ajakirjanikuga ühendust võtab. Parts selgitab, et poliitnõuniku amet ongi selline, millele ei saa panna mõõdikuid.
    “On töökohti, kus on mõttetu tulemusi mõõta. Pigem on küsimus selles, kas minister on tööga rahul, on need materjalid kvaliteetsed, on informatsioon piisav ja probleemid kaardistatud. Mõõdikute ülesseadmiseks on vaja veel kahte nõunikku,” ütleb Parts.
    Ta lisab, et minister vajab ametisse oma partei liikmeid, sest nii saab ta end rahvaga sidustada. “Kujutate ju ette, et kohtumisi tuleb ette valmistada, informatsiooni tuleb hankida, materjale ja taustu tuleb uurida. Iga kohtumine nõuab ettevalmistust. See ongi poliitilise staff’i üks osa tööst.”
     
    Väljavõtted tulemusvestlustest
    Hommikused koosolekud on tüütud
    Madis Kübar, majandusministri Juhan Partsu nõunikMilliseid tööülesandeid täidate hea meelega, millised tunduvad pigem kohustused? See on väga tore küsimus. Tubli töötajana ei saa mul olla ebameeldivaid tööülesandeid, kuna ma teadsin tööle asudes, millega pean kokku puutuma. Ebameeldivad on need, kui mingisugune vallavanem soovib enne valimisi ehitada ühte teejuppi, aga selleks pole raha ette nähtud.
    Milline on Teie viimase aja suurim õnnestumine? Seda peab küsima ministri käest.
    Aga mis Te ise arvate? Minister on tasemel.
    Milline näeb välja Teie tavaline tööpäev, näiteks täna? Täna algas mu tööpäev kell 9. Algab sellega, et kogu meedia tuleb ära monitoorida. Siis tuleb hakata vastama e-kirjadele, täna olin ühel kohtumisel ja kuulasin Pirita probleeme. Minu ülesanne ongi regionaalne sidusus.
    Teie töökohustuste hulka kuulub ka ministri töö korraldamine? Teatud määral. Ma küll ministri igapäevast töögraafikut ei koosta, selleks on eraldi inimene tööl. Ühe ministri töögraafiku pidamine on ikka täiskohaga töö, see on pöörane.
    Milline on Teie missioon just ministeeriumi ametnikuna? Ma olen m-i-n-i-s-t-r-i  n-õ-u-n-i-k! Siit pole võimalik mingit tohutut üllast missiooni välja mõelda.
    Millised osad Teie tööpäevast on eriti head, millised jätaksite vahele? Hommikused koosolekud on tüütud.Olen loomult inimene, kes töötab pigem õhtuti või öösiti. Hommikused varased kohtumised on ebamugavamad.
    Ma ei taha lugeda oma nime lehest
    Margit Nurmeots, endine Rapla maavanema Tiit Leieri nõunikEsmalt sooviksin teada Teie vanust, haridust ja keelteoskust. Kas oleks võimalik, et ma ei peaks sellele vastama. Ma ei tööta enam sellel kohal ega ole huvitatud sellele vastama.
    Mis olid sel aastal Teie kõige suuremad õnnestumised selles töös?  Ma ei soovi vastata. Ma ei näe nagu põhjust, et peaksin vastama sellele asjale. See on väga kaua aega tagasi toimunud asi. Tegelen teiste asjadega.
    Olite ka kevadel avalikkuse tähelepanu all... Siis ei küsitud minu käest mitte midagi. Kui tahate küsida midagi poliitiliselt, pöörduge erakonna pressisekretäri poole.
    Tahaksin isiklikult Teie kohta küsida. Millised olid Teie kõige paremad nõuanded maavanemale? Ma ei taha vastata, see on vana asi. Teine asi on see, et pöördute minu poole meiliga. Pealegi, mul on õigus keelduda.
    Mis mulje see jätab? Mul ei ole oluline, mis mulje see jätab. Ma polnud poliitiliselt tööl. Olin maakonnaga seotud asjades nõunik.
    Kas ma kirjutan siis siia, et Te ei oska välja tuua mitte ühtegi suuremat õnnestumist? Ei! Ma palun teid mind sinna üldse mitte kirjutada. Ma ei tegutse enam aktiivselt. Ma ei taha lugeda oma nime lehest. Mulle piisas kevadisest artiklist juba. Ma palun, et te rohkem ei küsiks midagi.
     
    Tegin, mida paluti
    Tiit Kirsipuu, endise kaitseministri Jaak Aaviksoo nõunikRäägime siis töötulemustest. Need on ju praegu kõige paremini mõõdetavad, arvestades, et Te enam ametis pole? Mismoodi praegu mõõdetavad?
    Te olete mingil ajal seal olnud…? Ma olen olnud seal suhteliselt lühikest aega.
    Kas sel ajal siis saavutusi ei olnud. Ega õigusloome ei ole valdkond, kus on töövõite.
    Oskate Te öelda kolm nõuannet, mis Te toona ministrile andsite? Ma praegu siin hommikul küll teile vastata ei oska, mis on need kolm. Ma ei pea statistikat, kui nõu anda, mis on kõige parem. 
    Millised on Teie nõrgad kohad selles ametis? Ma ei saa küsimustest hästi aru. Tugevad küljed, nõrgad küljed. Nagu oleks praegu atesteerimisel!
    Ongi aeg kokku võtta selle aasta kõige suuremad tulemused. (Ohkab) Ma ütlen ausalt, mul pole midagi kommenteerida.Tegin oma tööd. Seda, mida lähtuvalt ministrist paluti ja nõuti.
     
    Meil on selged rutiinid paigas
    Kert Karus, endise siseministri Marko Pomerantsi ja praeguse siseministri Ken-Marti Vaheri nõunikMillised on Teie järgmise aasta eesmärgid? Te ei saa minult nii küsida, mis on minu eesmärgid. Minu eesmärgid on kogu ministeeriumi eesmärgid. Meil on paika pandud väga selged rutiinid, mille nimel töötab kogu meeskond, mitte ainult nõunikud. Kogu meeskond töötab selle nimel.
    Jah, kõik ei sõltu teist, saan ma aru. Ma olen ainult üks lüli siin teiste kivide hulgas.
    Aga nimetage, palun, ikkagi kolm suuremat õnnestumist oma töös. Ma pean seda natuke mõtlema. Kui lasete arvuti taga natuke mõelda, saan vastata kirjalikult.(Ka kaks päeva hiljem ei oska Karus oma kõige suuremaid õnnestumisi kirja panna.)
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.