Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Viisemann: ÄP väited ei vasta tõele

    Täna Äripäevas ilmunud loole "Pensionirahaga LHV Panka päästma" reageerides vastas LHV pensionifondide juht Andres Viisemann, et Äripäeva väited ei vasta tõele.

    Järgneb LHV kodulehel avaldatud Andres Viisemanni selgitus:
    Täna Äripäevas ilmunud väide, nagu LHV pensionifondid oleksid ostnud Arco Vara aktsiaid, et päästa LHV Panga halvaks läinud laenu, ei vasta tõele. Miski muu ei saa seda kinnitada paremini kui fakt, et sel hetkel, kui LHV pensionifondid investeerisid Arco Vara aktsiatesse, ei olnud Richard Tominga ja Hillar-Peeter Luitsalu ettevõtted OÜ Toletum ja HM Investeeringud LHV Panga kliendid. Kuni nende käest saadud kirjaliku nõusoleku saamiseni, ei saanud LHV ümber lükata ajakirjaniku poolt laimavat ja pahatahtlikult püstitatud hüpoteesi.
    Läinud neljapäeval, 6. detsembril esitas Äripäeva ajakirjanik Fredy-Edwin Esse mulle sellised küsimused:
    - Kas Arco suuromanikud (Tool, Tomingas, Luitsalu, Nõges) on pakkunud LHV-le aasta teises pooles aktsiapakki ostmiseks?- Milline on LHV nägemus Arco tulevikust ja mida saaks teha firma olukorra parandamiseks?- Kas praeguse ülimadala P/B suhtarvu ja aktsia hinna juures kaalub LHV võimalikku osaluse suurendamist?
    Ma vastasin: "Esimest ja kolmandat küsimust ma ei saa, isegi kui väga tahaks, kommenteerida. Teise küsimuse puhul oleks vast korrektsem, kui juhtkond ütleks esimesena välja oma nägemuse mida nad teha plaanivad."
    Ma tõden, et olin üllatunud selliseid küsimusi saades. Kas ajakirjanik tõesti usub, et pank jagab informatsiooni kliendi ja panga vahelise suhtluse kohta!? Ettevõtte uus juht on ametis olnud ja teeb hetkel endale olukorda selgeks, seejärel esitab ka visiooni, mismoodi edasi minna. Minu arust on kohatu, kui üks aktsionär (alla 6%) hakkab enne seda ajakirjanduse vahendusel oma nägemust peale suruma.
    On see võimalik, et ajakirjanik ootab, et ma teavitan avalikkust pensionifondide võimalikest tulevastest tehingutest, enne kui ma oma tehingukorralduse turule edastan? Minu loogika ütleb, et see mõjutaks aktsiahinda pensionifondi ja osakuomanike kahjuks ning lisaks on see ka sisemiste reeglitega keelatud.
    Ja siis tuli Fredy-Edwin Esselt pommküsimus:
    - Miks LHV lasi pensionifondidel osta aktsiaid, mida mõned kuud hiljem margin calliga müüb?
    See küsimus tekitas minus omakorda küsimuse, kas majandusajakirjanik ikka teab, et pensionifonde ei juhi pank vaid varahaldusettevõtte, et pensionifondid ei vaja panga luba tehingute tegemiseks ja ka pank ei vaja pensionifondide nõusolekut väärtpaberitehingute tegemiseks? Ma algul ei saanud aru, kas see küsimus on esitatud küüniliselt või hoopis peegeldab küsija puudulikku arusaamist väärtpaberiturgude toimimisest.
    Lisaks ma ei tea, ei saa, ega tohi teada, kes on viimasel ajal aktsiaid turule müünud. Börsisüsteemis on näha vaid maakleri nimi, kuid keegi ei tohi teada, kes on klient, kes oma aktsiad müüb ja mis põhjusel ta seda teeb. Ettevõtte aktsiaraamatust on võimalust viivitusega tuvastada, kelle osalus on suurenenud ja kellel vähenenud. Kuna küsimus ise on esitatud ebaloogiliselt, siis jätsin sellele vastamata. LHV ei saa lubada, käskida või keelata pensionifondidel väärtpabereid osta ning pensionifondid ei saa teada kas müüja on pank, panga klient või kas tegu on margin calliga.
    7. detsembril saatis Fredy-Edwin Esse oma küsimused LHV turundusjuhile, paludes need edastada inimesele, kes oskaks vastata:- Miks otsustas LHV Pank võtta üle OÜ Toletum ja OÜ HM Investeeringute investeerimislaenud Sampo Pangalt?- Miks on LHV asunud margin calliga OÜ Toletumile ja HM Investeeringutele kuuluvaid Arco Vara aktsiaid müüma?- Kas Te ei arva, et praegune aktsiate sundmüük kahjustab pensionikogujate huve??- Kas LHV ei sooviks pigem pensionifondide osalust Arco Varas suurendada, mitte müüa järjest odavamalt turule?- Mida öelda neile aktsionäridele, kes hr Viisemanni jälgedes ostsid suvel Arco aktsiaid ning on saanud tugevalt kõrvetada?- Miks ei soetanud LHV Pank suve alguses Arco aktsiaid enda nimele vaid pensionifondidele? Väike kogus pangale kuulunud aktsiaid müüdi samuti pensionifondidele.
    Osad eelpool olevad küsimused paistavad olevat suunatud LHV Pangale, osad LHV pensionifonde juhtivale LHV Varahaldusele, mõnede küsimuste puhul aga paistab, et autor teeb oletuse, et pank ja varahaldus on üks ja sama ettevõte. LHV vastas eelpool olevatele küsimustele järgnevalt:
    Indrek Nuume: Küsimuste 1) ja 2) kommentaar: vastavalt Krediidiasutuste seaduse § 88 lg 4 kohaselt, mis puudutab pangasaladust, on krediidiasutuse juhid, töötajad ning muud isikud, kellel on juurdepääs pangasaladustele, kohustatud hoidma neile teada olevat pangasaladust tähtajatult. Selle tõttu ei saa pank kommenteerida nimetatud küsimusi. Samas saab pank kommenteerida tema enda investeerimispoliitikat (küsimus 6).
    Mihkel Oja: Küsimuste 3),4) ja 5) kommentaar: Suvel Arco Vara aktsiatesse investeerides olime teadlikud, et firma vajab muutusi ning on keerulises olukorras. Seda peegeldab ka aktsia hind, nii suvel kui ka praegu, samuti hinna liikumise ulatus. Kuigi suuremaid hinnamuutusi on võimalik tabada ka oluliselt paremas olukorras olevate ettevõtete aktsiatega, nt Apple aktsia on tipust langenud veerandi võrra. LHV fondide jaoks on 2012. aasta olnud tootluste poolest edukas, see on meie kui fondivalitseja jaoks ka olulisim. Fondide investeerimisaruanded on avalikud, st väikese ajaviitega saab kättesaadavaks info, kuhu fondid on investeerinud; samas inimesed ei tohiks fondide tehinguid võtta investeerimissoovitusena, kuna sobivus sõltub suuresti investori profiilist. Fondide huvides ei ole teavitada ette, et mis aktsiat parasjagu või lähiajal plaanitakse osta või müüa, mistõttu saab fondivalitseja investeerimisotsuseid kommenteerida ainult tagantjärele.
    Indrek Nuume: Küsimuse 6) kommentaar: LHV Pank ei ole kunagi olnud Arco Vara aktsionär, sest panga investeerimispoliitika keelab omandada investeerimise eesmärgil aktsiaosalusi noteeritud ettevõtetes. Aktsiaid omandatakse üksnes kliendi nimel ja lühiajaliselt tehingute setteldamiseks (pank ostab kliendi soovi kohaselt aktsiaid ning kliendi poolt soovitud koguse kokkusaamisel kannab need kliendile edasi). Selle tõttu ei vasta esitatud väide tõele nagu oleks pank müünud talle kuulunud aktsiad edasi pensionifondidele.
    Esmaspäeval oli Äripäeva paberlehe esikaanel suurelt trükitud "LHV võis päästa oma laenu pensionifondide rahaga" ning lehes artikkel "Pensionirahaga panka päästma". Online versioonis oli sama artikli pealkirjaks "Pensionirahaga LHVd päästma".
    Äripäeva juhtkirjas "Finantsinspektsioon, Arco Vara ja LHV ootavad teid" kirjutab toimetus (online versioonis oli selle autoriks Aivar Hundimägi): "Tegelikult ei tohiks olla keeruline öelda, kas LHV Pank võttis üle Tomingase ja Luitsalu repolaenud või mitte. LHV Panga napisõnalisus on piisavakas põhjuseks finantsinspektsioonile, et Tallinna kesklinnas asuva pangahoone uksest sisse astuda."
    See on siis meie juhtiva majandusajakirja tase. Ajakirjanikud Esse ja Hundimägi ei tunne seadust, ning lisaks sellele ei loe nad läbi ka neile saadetud vastuseid. Mille muuga saab seletada seda, et majandusajakiri kutsub ikkagi seadust rikkuma ja klientide tehingute kohta infot avaldama.
    Äripäev võiks uuesti oma küsimused üle lugeda ja lisaks küsida kommentaari mõnelt seadusi tundavalt inimeselt, mis see neist arvab ja kas need on vastamise kõlblikud. Miks mitte küsida arvamust ka finantsinspektsioonilt.
    Aga nüüd veel kõige olulisemast, see on investeeringust Arco Varasse. Me tegime selle investeeringu olukorras, kus ettevõte oli oluliste probleemide ees. See oli kuus kuud tagasi. Ettevõtte börsiväärtus oli kaks korda madalam kui ettevõtte varade netoväärtus, see tähendab pärast laenude mahaarvamist varadest.
    Võit, mida ma sellelt investeeringult oota(si)n, oli mitu korda suurem, kui see, mida võis kaotada. Ettevõte oli saanud minevikus olulises mahus negatiivset meediakajastust ning tõenäoliselt saab seda ka seni, kuni probleemid lahendatakse. Ma andsin endale aru, et see investeering satub ajakirjanike terava tähelepanu alla. (Aga ma poleks kunagi uskunud, et ajakirjanikud hakkavad ise laimulugu välja mõtlema).
    Et Arco Varast paremat ülevaadet saada ning ettevõtte tegevusele kaasa aidata, määrasid LHV Pensionifondid LHV Grupi nõukogu esimehe Arco Vara nõukogusse. See peaks iseenesest näitama meie väga tõsiseid plaane seoses Arco Varaga. Teades, et minu tegemised seoses Arco Varaga (kuna ma ostan või müün aktsiat või kellega kohtun ja räägin) on teravdatud tähelepanu all, oleks mõeldamatu, et ma oleksin teinud järeleandmisi investorite huvide eest seismisel. Ma ei oleks uskunud, et keegi on nii alatu, et üritab minu nime, LHV Panka ja LHV Pensionifonde ilma fakte omamata laimuga üle valada.
    Autor: Fredy-Edwin Esse, California
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.