Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    2011. aasta suurimad dividendivõtjad

    Eurodes, 2011. aastal väljamakstud summa

    1. Armin Karu 6 882 000
    2007. aastal Äripäeva dividendide TOPi võitnud kasiinoärimees on taas edetabeli esimene. Nii suurt rahasummat (kroonides 107,7 miljonit) pole varem Eesti ettevõtjad endale aasta jooksul dividendidena välja maksnud. Olympic EG maksis 2011. aastal omanikutulu mitte dividendide, vaid aktsiakapitali vähendamise teel. Karule kuulub firma HansaAssets kaudu umbes 45% Olympicust.
    Majanduslanguse ajal pidi Karu suuromanduses olev kasiinokett Olympic EG leppima suurte kahjumitega. Seetõttu  kasiinoärimees eelmisel aastal dividendide TOPi ei pääsenud.
    Pärast 2011. aasta Rumeenia turult tagasitõmbumist ja ümberkorraldamiste lõppu on Olympic omanikele heaks rahamasinaks muutunud. Olympic on hakanud uuesti ka põhitegevusse investeerima. Eelmisel aastal hakkas kasiinode arv taas kasvama ning augusti algul teatas ettevõte üllatuslikult, et siseneb Itaalia kasiinoturule ning investeerib 2013. aasta lõpuks kolme kasiino avamiseks Itaalias 4,5 miljonit eurot.­ Loodetud murrangut võrgukasiinoturul pole aga toimunud.
    Karu alustas ettevõtjana juba 1989. aastal, mil ta oli 23aastane. Koos dividendide edetabeli 5. kohal asuva  Jaan Korpusoviga loodi tootmiskooperatiiv E.G.O., mis tegeles lippude ja vimplite valmistamisega. Mehed tutvusid margi- ja mündiklubis. 1991. aastal käis Karu Las Vegases ja nägi elus esimest korda tõelist kasiinot, mille tulesära mehe lõplikult ära võlus. Pärast Eestisse tagasi jõudmist alustas Karu koos Korpusoviga ettevalmistusi oma kasiino rajamiseks. Esimese kasiino avasid nad Pirita hotellis 1993. aastal. Olümpiapurjespordikeskuselt laenati kasiinole ka nimi – Olympic.
    2. Anatoli Kanajev 6 546 000 
    Ehkki transiidiärimees on võtnud igal aastal korralikult dividende, on 2011. aastal väljavõetud summa ka tema jaoks erakordselt suur. Anatoli Kanajev on Muuga sadamas tegutseva väga eduka Transiidikeskuse omanik. 2012. aasta jaanuaris ostis ta kaasaktsionär Sergei Artjomovilt viimasele kuulunud 15% suuruse osaluse merekonteinerite terminalis Muuga CT ja viis Transiidikeskuse tütarfirmad emafirma koosseisu.
    Aastaid on räägitud, et Kanajevi Transiidikeskuse vastu tunnevad huvi välisinvestorid Venemaalt ja Hiinast, kuid Kanajev on küsinud ettevõtte eest liiga kõrget hinda.
    Viimastel aastatel on Kanajev sõdinud Tallinna Sadamaga. Ta üritas Muuga sadamas Transiidikeskuse tegevust laiendada, kuid Tallinna Sadam­ soovis tekitada konteinerterminaliäris konkurentsi ning eelistas­ Vene investoreid, kes on hakanud uut terminali rajama. Kanajev sellega ei leppinud ja käib Tallinna Sadama otsuse pärast kohut.
    Muuga sadam on olnud Kanajevi kullaauguks juba 1990. aastate algusest, kui ta Muuga sadama tollase juhina koos Endel Siffi ja kadunud Aadu Luukasega naftatransiidiga tegelenud Pakterminali asutas. Kolme mehe äriidee oli lihtne: panna Vene naftatehastes tsisternvagunid kütust täis, tuua need Muuga sadamasse ning siin kütus tankeritesse ümber pumbata ja läände saata. Et Venemaalt lähtuvate kütuserongide vool ei katkeks, haarati aktsionäride ringi Venemaa naftaeksporti korraldanud Neftehimekspordi eestvedaja Igor Lepetuhhin, Jaroslavli naftatöötlemistehase juht Aleksander Denisoff ning Rjazani naftatehase direktor Vladimir Ossavoljuk. Selleks, et Muuga sadama kütuseterminali ehitust rahastada ja läänes kütusele ostjaid leida, võeti kampa Hollandi Royal Vopak.
    Oma kohta edetabelis kommenteerides ütles Kanajev, et ta peaks asetsema allpool, sest võttis dividende välja kolm miljonit eurot. Samas, ettevõte rahavoogude aruanne näitab, et omanikutulu on makstud välja 6,5 miljonit eurot. Seetõttu ka nii kõrge koht.
    3. Priit Piilmann 4 097 000 
    Viru Keemia Grupi (VKG) suuromanikest pole keegi veel nii palju omanikutulu välja võtnud kui Priit Piilmann 2011. aastal. Tema firma Tristen Trade on 38,9protsendise osalusega suurim VKG aktsionär. Äripartnerid on Margus Kangro (25,5%), Elar Sarapuu (16,1%) ning Ants Laos (19,5%).
    TSIKi maadlustrennist tuttavad Priit Piilmann ja Elar Sarapuu asutasid 1994. aastal kahasse firma Eriõli ning 1997. aastal erastasid põlevkivikeemiakombinaadi Kiviter.
    Tehingut rahastas Ühispank, kelle juhtidega tegid Piil­manni ja Sarapuu väidetavalt tuttavaks Toomas Kõuhkna ja Oliver Kruuda. Piilmannist ja Sarapuust said kuulsa, kuid pärast börsikrahhi kurikuulsaks saanud Ühispanga fänniklubi liikmed. Fänniklubiks kutsuti ettevõtjaid, kes said Ühispangast laenu, ent kelle laenurahast osa pidi liikuma börsile, et toetada Ühispanga aktsiat.
    Kõik oli ilus, kuni aktsiaturud tõusid. 1997. aasta sügisel haaras börsilangus endaga kaasa ka Ühispanga fänniklubi liikmed. Piilmanni ja Sarapuu jaoks oli tulemus Kiviteri ja Eriõli pankrot. See sundis Kiviteri tükeldama ja lavale astusid erinevad offshore-firmad, mille abil üritasid erastajad pankrotivara seast päästa väärtuslikumat kraami ning Ühispank oma laenu.
    Piilmann ja Sarapuu otsustasid peituse lõpetada 2004. aastal, kui tunnistasid, et on Kiviteri järglase VKG omanikud. Selles polnud ka keegi kahelnud. Palmisaarte firmade abil peitusmängu lõpetamise järel selgus aga, et omanikeringis on veel kaks tuntud meest – Margus Kangro ja Ants Laos.
    4. Gerhard Eberle 3 304 000
    Eesti kodakondsust omav sakslane elab Eestis aastast 1994. Temale kuuluvad firmad toodavad Läänemaal ja Järvamaal merel kasutatavat turvavarustust, mida turustatakse kaubamärgi MarinePool all. Tema klientide seas on olnud Norra, Saksamaa, Prantsusmaa ja Austria purjetamiskoondis. On ka ise nooruses tulnud Saksamaa meistriks purjetamises.
    5. Jaan Korpusov 2 892 000
    Armin Karu pikaaegne äripartner. Tema investeerimisfirmal Hendaya Invest on börsifirmas Olympic Entertainment Group umbes 19% suurune osalus. Korpusov on üritanud hoida end varju ja elada n-ö tavalise inimese elu. Ta elas aastaid Mustamäel nõukogudeaegses paneelmajas 70 ruutmeetri suuruses korteris, mis kuulus tema emale. Ainus, mis Korpusovi head elujärge peegeldas, oli kortermaja ees seisnud Mercedes-Benz. Karuga jagasid nad omavahel ära, et esimene tegeleb eeskätt kasiinoäriga ning Korpusov tegeles kinnisvaraäriga.
    Sarnaselt äripartner Karuga on aga ka tema elu kallale kiputud. Seda juhtumit saadab salapära, täpsed asjaolud on avalikkusele teadmata. Eesti Ekspress kirjutas 2008. aastal sellest, kuidas 2004. aasta suvel ühel hommikul, Korpusov kodust lahkus, röövisid ta kaks relvastatud kurjategijat. Korpusov viidi metsa ja tema keha ümber kinnitati pommivöö. Kurjategijad nõudsid, et Korpusov läheks panka ja võtaks oma kontolt välja 650 000 eurot. Lõpuks Korpusov pääses, sest väidetavalt tabas ära, et tegelikult ei olnud pommivöö ehtne ning panka raha järele minnes põgenes röövijate käest. Röövijate nimesid ei õnnestunud politseil kindlaks teha. Samas Ekspressi artiklis kirjutati ka segadusest Korpusovi haridustee ning töökohtadega. Üks Korpusovi tuttav rääkis, et Korpusov oli juba nõukogudes ajal rikas mees, tuntud kulla- ja antiigikaupleja.
    6. Toomas Tool 2 467 000
    Toomas Tooli osalusega börsifirma Silvano FG maksis 2011. aastal omanikele dividendide ja ka aktsiakapitali vähendamise teel kokku 11,4 miljonit eurot. Kõige enam teenis selle pealt Toomas Tool koos oma äripartner Stephan David Balkiniga. Tool alustas oma äritegevust Mehukatti siirupi vahendamisega ning tabas varastel 1990ndatel, et tasuv investeering on kinnisvara. Tal õnnestus erastada kummitoodete tehas Polümeer ja saada enda kätte kunagise Kirovi-nimelise näidiskalurikolhoosi baasil moodustatud Esmar, mis oli pikka aega Tooli varakaim ettevõtte Eestis. Lisaks Silvanole on Toolil ka arvestatav osalus börsifirmas Arco Vara. Kinnisvarafirma aktsiatega tehtud tehingute pärast käib Tool kohut finantsinspektsiooni ja prokuratuuriga.
    7. Vjatšeslav Rabotšev 2 461 000
    Kaabeltelevisioonifirma STV looja, kes sattus aastaid tagasi räige arveteõiendamise ohvriks. Pärast seda on pea igal aastal ettevõttest kogu kasumi dividendidena välja võtnud. 2011. aastal maksis STV dividende 2,461 miljonit eurot, aasta varem 2,05 miljonit eurot. Eelmisel aastal oli kavas välja maksta 2,75 miljonit eurot. Kui see plaan täitus, siis on Rabotšev ka järgmisel aastal dividendide edetabelis kõrgel kohal. STV hea kasumlikkus oli üks argument, mida aasta lõpus kasutas Kanal 2 vaidluses STVga.
    8. Andrei Žukov 2 410 000
    Tallinna Äripanga suurim aktsionär. Vahepeal pidi ta küll finantsinspektsiooni survel panga juhi kohalt lahkuma ja oli n-ö pagenduses, kuid enam inspektsioonil Žukovile etteheiteid ei ole. Tallinna Äripank alustas tegevust 1991. aasta lõpus ja on keskendunud suurklientide ning oma aktsionäride tehingutele. Äripanga omanikeringi kohta on avalikkusel olnud keeruline infot saada. Tõenäoliselt on omanikeringi kuulunud ka Venemaa plaattina ja teemantide eksporti koordineerinud riigifirma Almazjuvelirexport juhtkonnaga seotud isikud. Pank on aktiivselt teinud tehinguid väärismetallide turgudel. Žukov on investeerinud ka põllumajandusse, kinnisvarasse ning turvaärisse. Tema firmade palgal on olnud ka mitu kõrget politseiametnikku. Näiteks endine kaitsepolitsei juht Jüri Pihl leidis pärast ebaõnnestumist sotsiaaldemokraatide esimehena uue väljakutse just Žukovi juures.
    9. Stephan David Balkin 2 322 000
    Monacos kinnisvaraäri ajav taanlane on üks suuremaid börsifirma Silvano aktsionäre. Tuli ettevõtte omanikeringi koos Toomas Tooliga, kes soovitas tal aktsiaid osta. Eelmise aasta septembris müüs Balkin ära kõik talle kuulunud Arco Vara 14 704 aktsiat. Samuti müüs Balkin eelmise aasta kevadel osa Silvano aktsiatest.
    10. Sergei Glinka, Maksim Liksutov 2 312 000
    Rein Langi “kasupoeg” – nii iseloomustas Eesti Päevaleht eelmise aasta oktoobris Maksim Liksutovi, kui kirjutas Loksalt pärit ettevõtja tõusust Moskva aselinnapeaks. Kuigi Reformierakond on viimastel aastatel üritanud end pigem Venemaale ja Vene ettevõtjatele vastandada, siis tegelikult on oravatel olnud mõne Vene ettevõtjaga head suhted. Sellised ettevõtjad olid ka Liksutov ning Glinka, kes on pikki aastaid olnud kõrgetel kohtadel Äripäeva rikaste edetabelis. Nad on ka ainsad Äripäeva rikaste edetabelis olevad ettevõtjad, kes on olnud Venemaa rikaste TOPis. Liksutovile kuulub aga veel üks eriline edetabelikoht – ta on pääsenud ka Guinnessi rekordite raamatusse. Loksal sündinud ja 1996. aastal Moskva Riikliku Sotsiaalülikooli sotsioloogia erialal lõpetanud Liksutov oli mitmekordne Eesti juunioride meister allveeujumises. Ta tuli 1991. aastal Eesti meeskonna koosseisus NSV Liidu meistriks. Allveeujumises on tema nimel ka üks kiirusrekorditest, mis kanti Guinnessi rekordite raamatusse. Liksutovi sportlike saavutustega ja ettevõtlustegevusega põhjendas Reformierakonda kuuluv justiitsminister Rein Lang 2005. aastal Liksutovile eriliste teenete eest Eesti kodakondsuse andmist. Praegu Liksutov enam Eesti kodanik ei ole.
    Eelmisel aastal sai Liksutovist Moskva aselinnapea, kes korraldab suurlinna liiklust. Arvatakse, et sellesse ametisse aitasid ta mõjukad sidemed Venemaa rongiäris ning poliitikas. Moskva linna juhtkonnas toimuvad muutused sõltuvad ka Venemaa presidendist Vladimir Putinist.
    Liksutovi ja Glinka kiiret rikastumist on saatnud alati kahtlused, et nende nimel olev vara ei kuulu neile. Seni on need kahtlused aga jäänud spekulatsiooniks. Glinka ja Liksutov on kontserni Transgroup Invest võrdse suurusega omanikud. Kontserni tegevus toimub peamiselt Venemaal, Eestisse on registreeritud emafirma.
    12. Alar Tamming 2 131 000
    Valuutavahetuse ja kullamüügiga tegeleva Tavidi suuromanik. 2011. aastal Äripäeva majanduskonverentsil “Äriplaan” esinenud Tamming ütles, et Tavid pole 19aastase tegevusajaloo ajal teinud mitte ühtegi eelarvet, sest see on suur aja- ja ressursikulu, mis ei too firmale mitte ühtegi senti kasumit juurde. Tammingu sõnul on Tavidil ainult üks mõõdik, kuidas tulemust hinnatakse, see on kasum.
    Tamming lõpetas 1986. aastal Tallinna Polütehnilise Instituudi ühiskondliku toitlustamise organiseerijana ja asus tööle Klementi söökla juhatajana. 1988. aastal otsis Tallinna Videokeskus direktorit, Tamming osales konkursil. Ta ei osutunud küll esimeseks valikuks – konkursi võitis Robert Lepikson, kes aga loobus ametikohast. Videokeskust juhtis Tamming neli aastat. Tavidi nimi tulenebki keskuse nime esitähtedest. Enne valuutavahetusega alustamist vahendas Tavid videokassette, limonaadi, õlut ja saapaid.
    13. Sonny Aswani 2 000 000
    Kui 2008 räägiti Kehra tselluloositehase ehk Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi võimalikust pankrotist, siis viimased aastad on suutnud paberivabrik teenida kasumit ja üle pika aja maksti omanikele ka dividende. Kuna Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi omanikfirma Tolaram Corporation PTE. Ltd osaluse jagunemise kohta täpset infot pole, siis ei ole ka täpselt teada, kui suur osa makstud dividendidest laekus Sonny Aswani arvele. Indoneesias sündinud ning Malaisias ja Inglismaal õppinud Sonny Aswani tuli Eestisse juba 1994. aastal ning osales siin mitme ettevõtte erastamisel. Enne Eestisse tulekut käis Aswani läbi kõik endised liiduvabariigid ja otsis Tolarami investeeringuteks sobilikku paika, kuid ükski endine liiduvabariik ei tundunud atraktiivne. Eesti jättis ta esialgu kõrvale, sest see oli tema arvates liiga kauge ja väike maa. Eestisse sattus Aswani aga tänu Tallinnas Koplis asunud Balti Manufaktuuri erastamisele.
    14. Sergei Petrov 1 710 000
    Ekspedeerimisfirma Petromaks suuromanik, kes tegi aastaga suure tõusu ka sügisel ilmunud Äripäeva rikaste edetabelis. Ta veab Eesti kaudu väetist, sütt ja värvilisi metalle. Petrov oli ka üks osaline Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare idarahaskandaalis. Varasematel aastatel olid Petromaksi omanikud ka Valdek Kaurit ja Robert Lepikson. Paar aastat tagasi ostis aga Petrov Kauritilt ja manalateele läinud Robert Lepiksoni pojalt Erik Lepiksonilt neile kuulunud osaluse ära. Nõukogude ajal miilitsas, mõnedel andmetel SORVVOs (majanduskuritegevuse vastase võitlusega tegelenud miilitsa struktuuriüksus) töötanud Petrov oli Eesti taasiseseisvumise ning erastamiste ajal tööl Tallinna Sadamas. Koos Robert Lepiksoni ning Valdek Kauritiga asutatigi Paljassaare sadamas kaubakäitlusfirma Petromaks Stividori AS. Petrovi äriedu taga on olnud väga hea suhtevõrgustik Venemaal.
    15. Aku Sorainen 1 566 000
    Eesti rikkaim ja enim teeniv advokaat. Ta on endanimelise advokaadibüroo Sorainen asutaja ja suurim omanik. Lisaks advokaadibüroole on tal ka investeerimisfirma, mille vara on raha, laenud ning kinnisvara.
    16. Enn Kunila, Andres Järving, Jüri Käo 1 343 000
    Panid oma äriedule aluse Norma erastamisega. Praegu on neil osalused Tallinna Kaubamajas, Livikos, Balbiinos, Kitmanis jm. Käo, Kunila ja Järving on öelnud, et langetavad otsused konsensuslikult. Tõenäoliselt on see põhjus, miks mehed on nii pikalt koos äri ajanud.
    1992. aastal sai 26aastasest Käost Norma juht. Ta oli lõpetanud 1988. aastal Leningradi Transpordiinstituudi ning tuli tööle Normasse, kus tõusis reainsenerist kolme aastaga suurettevõtte arendusdirektoriks ja 1992. aastal istus peadirektori toolile. Norma oli rahvaettevõte, millest 1994. aastal sai aktsiaselts ning Norma töötajatel oli võimalik aktsiaid märkida. Tollased Norma direktorid Käo, Kunila, Järving ja aastaid tagasi manalateele läinud Indrek Vanaselja moodustasid kuldse neliku, kes 100 miljoni krooni suuruse pangalaenu abil turvavööde tootja enamusosaluse erastasid. Laenu maksid mehed tagasi mõne kuu pärast, sest Norma oli toona tõeline täht ja eelnevatel aastatel oli kogunenud piisavalt kasumit, mida uutele omanikele nende laenukoorma kergendamiseks välja maksta. Eraldi Kunilast ja Käost tegeleb Järving Tallinna lähedale suure Ameerikanurga äripargi rajamisega. See arendus pole läinud loodetud tempos.
    19. Mart-Järvo Hirtentreu 1 292 000
    Kullasoon on Järvamaal Koerus, kus asuvasse pankrotistunud autoremonditehasesse ta Konesko 1998 üle kolis. Konesko partner ja ka üks omanikke on Soome firma Konecranes OY, mis varustab ettevõtet tellimustega ja aitab jõuda välisturgudele. Konecranesi toodetavate kraanade ja tõsteseadmete mootorid valmistatakse Eestis. Konesko edu sõltubki koostööst soomlastega, kellest said ettevõtte väikeaktsionärid umbes kümme aastat tagasi.
    20. Nikolaos Sarros 1 258 000
    Kreeka pankur, kelle äritegevus on seotud ka Eestiga. Novembris 2011 müüs Sigma Real Estate OÜ maha oma kinnisvarainvesteeringu ehk Tallinnas Pärnu maantee 12 asuva pangahoone 4,3 miljoni euro eest. 2011. aastal tegutses hoones veel Marfin Pank Eesti. Sigma Real Estate suuromanik on kreeklasest investor ja pankur Nikolaos Sarros. Väiksemad osalused kuuluvad tema pereliikmetele.
    Sarros oli ka Marfin Pank Eesti aktsionär. Suurosalus Marfin Pangas kuulus aga kreeklaste pangagrupile Marfin Popular Bank Public Co Ltd. Selle ostis mullu märtsis ära Ukraina ettevõte Ukrselhosprom ning pank sai uueks nimeks Versobank. Sarros jäi ka pärast müügitehingut Versobanki omanikeringi, omades praegu pangast ligi 11,5%. Sarros kinnitas, et kinnistu müügitehing 2011. aasta sügisel ja panka puudutanud müügitehing pool aastat hiljem omavahel seotud ei olnud. “Ostjad tegid väga hea pakkumise, millest ei saanud keelduda,” kommenteeris ta. Maja müügist laekunud vahenditega kattis Sigma Real Estate kõik finantskohustused ja maksis omanikele välja dividendid.
    21. Margus Kangro 952 000
    Viru Keemia Grupi (VKG) suuruselt teine omanik. Margus Kangro juhtis 2005. aasta maini Ühispanga korporatiivpanganduse divisjoni. Tõenäoliselt just tänu oma ametile pangas sai ta 95 000 krooni eest osaluse VKGs. “Imesid maailmas ei juhtu. Ma ei eitagi, et algusest peale on teatud asjad olnud kokku lepitud,” ütles ta Äripäevale, kui ajakirjanik Peeter Raidla tema osaluse 2005. aastal ehk pool aastat pärast pangast lahkumist avalikuks tegi. Samas eitas Kangro toona, et tema tegevus pangas ja osaluse omandamine VKGs oleks kuidagi seotud olnud.
    Noore mehena Ühispangas 1990ndate keskpaigas juristina alustanud Kangro tõusis paari aastaga panga tollase juhi Ain Hanschmidti ja teiste Ühispanga juhtide usaldusaluseks. Just Kangro oli see, kes aitas börsikrahhi ja nn Vene kriisi järgselt viia lõpule mitu salapärast tehingut, mille tulemusena on nii mõnigi mees tõenäoliselt elu lõpuni taganud endale koha Äripäeva rikaste edetabelis.
    22. Hillar Teder 915 000
    Tema koht edetabelis tugineb Venemaa jaeketi O’Key üllatavast otsusest hakata omanikele dividende maksma. Pole teada, kas O’Keylt dividende saanud Hillar Tederi firma Barleypark Ltd ka dividendid Tederile välja maksis.
    23. Ljudmilla Didõk, Maia Moppel, Alissa Didõk-Riikjärv 867 000
    2009 surnud Mihhail Didõki pärijad – abikaasa Ljudmilla koos tütardega. Mihhail Didõk tegeles telekomiäriga Venemaal ja USAs. Ljudmilla Didõki sõnul pärast mehe surma ettevõttes äritegevust enam ei toimu ja varem teenitud rahast makstud dividendid jagas ta tütardega.
    26. Rain Kivisik 843 000
    Internetikasiinodele tarkvara loova Playtechi üks asutajaid ja praegune väikeaktsionär on ainuke eestlane, kes on teadaolevalt Playtechi peadpööritavast arengust suurt tulu lõiganud. Playtech on aga lisaks jõulisele kasvule olnud ka korralik dividendimaksja. Playtechi omanikering avalikustus 2006. aasta kevadel, kui aktsiad toodi Londoni alternatiivturule AIM ning väärtpaberite soetamine tehti võimalikuks kõigile soovijatele. Börsiprospekti järgi müüs Kivisik enne ettevõtte börsiletulekut maha 4 miljonit Playtechi aktsiat ja teenis orienteeruvalt paarsada miljonit krooni. Pärast börsile tulekut oli Kivisik Playtechi suuruselt kolmas aktsionär Iisraeli ettevõtja Teddy Sagi ja investeerimisfirma Blackrock Investment Management järel.
    Kivisikku on peetud Playtechi arengu üheks peamiseks tugitalaks. Ettevõte sündis 1999. aastal kasiino, tarkvara ja multimeedia ettevõtja koostöö tulemusena. Tarkvaraarendaja börsiprospektis peeti Kivisikku Playtechi üheks rajajaks, kes liitus grupiga 2001. aastal ja oli pärast seda Playtechi tehniline direktor, kes vastutab tarkvara ja infrastruktuuri disaini ja arendamise eest. Kolleegid on pidanud Kivisikku väga heaks visionääriks tehnoloogias ja töönarkomaaniks, kelle tööpäevad on veninud tihti 14–15tunniseks. Teda on peetud täielikuks oma ala friigiks, kes elab tagasihoidlikku elu ning kes pole rahast vaimustusse sattunud. Ka meediasse ta ei kipu ning pole olnud nõus ka intervjuusid jagama.
    Kivisikuga risti vastupidine on aga olnud Playtechi suuromanik Teddy Sagi. Ehkki ka tema on aastaid püüdnud meedia eest peidus olla, on mees pääsenud mitu korda meelelahutusmeedia veergudele.
    Playtechi Eesti üksuse kohta on öeldud, et kuigi seda vormiliselt juhivad eestlased, siis tegelik juhtimine on juutide käes ning eestlastest juhtide roll on suhelda avalikkusega. Firmat puudutavate otsuste langetamisel neil suurt sõnaõigust ei ole. Kivisik on tõenäoliselt erand ja ainus, kellega juudid arvestavad.
    27. Pertti Juhani Välimäki 794 000
    70aastane Soome investor. Võttis kahe viimase aasta kasumi dividendidena välja.
    28. Viktor Siilats 764 000
    Fordide ja Volvode müüja, samuti müüb kaatreid. On Äripäeva dividendide edetabeli avaldamisesse suhtunud kriitiliselt ja olnud seisukohal, et taolist edetabelit ei tohiks teha.
    29. Arno Tammjärv 735 000
    Müüs puidutööstuse Barrus 2010. aasta sügisel Taani päritolu finantsinvestorile. Võttis 2011. aastal osa tehingu summast dividendidena välja.
    30. Aivar Kokk 715 000
    Eesti suurima lehtpuidust siseviimistlusmaterjalide ja saunamaterjalide tootja Ha Serv omanik.
    31. Toomas Sildmäe 714 000
    Üks Hansapanga asutajatest, keda aga rohkem tuntakse hotelliärimehena. Ta juhtis aastaid Scandic Hotel Eesti tegevust. 2006. aastal lahkus aga juhtkonnast ja müüs ka ära oma osaluse hotelliäris. Sildmäe valdusfirmal Sencel ei ole läinud viimastel aastatel hästi, aga hoolimata kahjumist jätkas korralike dividendide väljamaksmist.
    32. Arti Arakas 697 000
    Arco Vara asutaja, kes müüs pärast kinnisvarafirma börsile tulekut oma osaluse Toomas Toolile. On teinud mitu investeeringut erinevatesse ettevõtetesse ja kinnisvarasse. 2011. aastal sai Araka valdusfirma tänu tütarfirmade müügile ja sidusfirmade investeeringute üleshindamisele korraliku kasumi.
    33. Viktor Arhipov, Mati Ivask, Ain Sigus 688 000
    Ehituse ja kinnisvaraga tegeleva kontserni MSI Grupp omanikud. Kontsern ehitab peamiselt Venemaal Siberi naftapealinnas Kogalõmis, mis on Lukoili kodulinn. Mehed on tegutsenud Venemaa ehitusturul juba kolmkümmend aastat ja nende osalusel ongi valminud suur osa Kogalõmi hooneid.
    36. Olar Gofman 669 000
    Rõivakaupmees, osanik firmas A&G.
    37. Raul Voit  660 000
    Tegeleb Eestis ja Leedus Mobili ja Euroli õlide ning määrdeainete müügiga.
    38. Jaan Tallinn 648 000
    Skype'i üks eestlastest arendaja ja looja.
    39. Toomas Annus 647 000
    65,3% osalus kontsernis Riverito, mille üks olulisemaid ettevõtteid on börsifirma Merko Ehitus, kus Riverito omab 72% suurust osalust.
    40. Ain Langel 639 000
    Edukas teadlane, kelle äritegevus on seotud meditsiinitehnika müügi ja hooldusega. 2011. aastal olid suurimad võidud riigihangetel: Tartu Ülikool, Eesti Kohtuekspertiisi Instituut, Tallinna Tehnikaülikool.
    41. Dmitri Mälson 608 000
    Ehituse ja kinnisvaraga tegeleva kontserni MSI Grupp üks omanikke.
    42. Jüri Jantšuk, Ludmila Kanepe 606 000
    Nad on samuti MSI Grupi omanikud.
    44. Karin Nurmetalo 577 000
    Iluuisutamistreener on üks eduka logistikafirma Baltic Maritime Logistics Group omanikest.
    45. Tarmo Nurmetalo 570 000
    Karin Nurmetalo poeg on samuti head kasumit teeniva  logistikafirma Baltic Maritime Logistics Group omanik. Praegu Karini ja Tarmo omanduses olevad aktsiad kuulusid varem Karini abikaasale ja Tarmo isale Tanel Nurmetalo, kes oli üks logistikafirma loojatest.
    46. Rauls Viktorovs 542 000
    Eestlaste loodud rahvusvahelise reklaamifirma Age Com suurim omanik. Firma eestlastest asutajaid enam omanike hulka ei kuulu.
    47. Ants Ratas 533 000
    Üks Baltic Maritime Logistics Group omanikest.
    48. Toivo Annus, Ahti Heinla, Priit Kasesalu 528 000
    Skype’i eestlastest loojad ja arendajad, kes kõik võtsid välja 528 000 eurot.
    51. Tõnis Pohla 516 000
    Baltic Maritime Logisticsi üks omanikest.
    52. Vytautas Barauskas 511 000
    Reklaamifirma Age Com üks omanikest.
    53. Tarmo Villemi 508 000
    Metalluste ja metallkonstruktsioonide tootmisega tegeleva Saku Metalli ainuomanik. Eelmise aasta suvel eraldus Saku Metallist jagunemise teel kolm ettevõtet: AS Saku Metall Uksetehas, AS Saku Metall Allhanketehas ja OÜ Karjavere.
    54. Raul Kirjanen 504 000
    Enamusosalus Baltimaade suurimas puidugraanulite tootjas Graanul Invest, mis kuulub Euroopa viie suurema tootja hulka. Puidugraanulite tootmine ja  tarbimine kasvab Euroopas ja Põhja-Ameerikas kiiresti. Ettevõte laiendab tegevust hoogsalt. 2011. aastal alustati tehase ehitamist Lätti. Plaanis on rajada tootmisüksused USAsse, esimene tehas peaks seal tööd alustama sel aastal. Graanul Investi eesmärk on tõusta Euroopa suurimaks puidugraanulite tootjaks. Kirjanen jõudis pelletitootmise juurde tuuleenergiaga tegelemise kaudu. Graanul Investi asutas 2003. aasta lõpus, äripartnerid on oma firmade kaudu Andres Anderson ja Andres Rätsepp.
    55. Jaanus Paeväli 501 000
    Ehitusvahtude tootja Krimelte ja Penosil Eesti üks omanikest.
    Jaan Koppel, Heiki Mölder, Toomas Suurvärav 501 000
    Elektroonikakaupluste keti Euronics omanikud, kõik kolm teenisid pool miljonit eurot omanikutulu. Tegelevad ka parfümeeria, rõivaste ja ehete müügiga ning toitlustamisega.
    59. Vello Kunman 500 000
    Kontserni Esraven omanik. Olulisemad firmad on AS Silikaat ja Järve Kaubanduskeskus OÜ. Tallinnas Pärnu maantee ääres asuva Järve Keskuse peremehe Kunmani äriedu põhjuseks on õnnestunud erastamistehing 1995. aastal, kui erastas 19 miljoni krooniga telliseid tootva Silikaadi ja sai kaasavaraks maatüki Tallinnas Järvel. Tootmine koliti Männikule ja 8 hektari suurusele maa-alale kerkis Järve Keskus, mida hiljem laiendati.
    Kunmani esimene äri oli autokaupu müünud AS Ravor, mille ta pani püsti koos Volta ühe omaniku Aivar Reivikuga. Mehed käisid koos ülikoolis ja töötasid hiljem TPIs teaduritena, kuni leidsid huvitavama rakenduse ettevõtluses.
    Ravori omanike seas ei olnud Kunman pikalt. Ta asus tegelema valgustite ja elektriseadmete müügiga, hiljem lisandus muu ehituskaup. Ta on olnud tegev kütuseäris ja proovinud kätt toidukaupade müügiga.
    Kunman ise pole avalikustanud, kas ta läks Silikaati erastama magusa kinnistu pärast või tekkis ostutempli ehitamise idee alles hiljem. Järve Keskuse arendamiseks läks aasta pärast Silikaadi erastamist. Kunman osales ka Eesti Raudtee erastamisel ja kuulus Urmas Sõõrumaa saunalaval asutatud Raudtee Erastamise Rahva ASi omanikeringi. 2003. aastast alates investeerib ta põllumajandusse ja on soetanud mitu farmi, mis kasvatavad vilja ja toodavad piima. Koos Aigar Pindmaaga on ta Lõuna-Eestis tegutseva väikese toidutööstuse Luha AV omanik.
    Bo Michael Palgard, Jarl Ingemar Palgard 500 000
    Laadimis-, lossimis- ja transporditeenust osutava Palgardi Kraana Grupp omanikud. Ettevõte on alguse saanud Rootsi firmast PÅLGÅRD & SÖNER KRAN AB, mis asutati 1972. aastal. Tegemist on perefirmaga, mille traditsioonid ulatuvad 1957. aastasse, kui ettevõtte asutaja hakkas tegutsema Rootsi logistikaturul. Praeguseks on grupi tegevusalad laevade laadimine ja lossimine, laadimis- ja lossimistööd ladudes ja terminalides. Tegeletakse laadimismasinate ja seadmete müügi ning rendiga, metallist toodete ja seadmete valmistamisega. Palgardi Kraana Grupp on tegev Rootsi, Eesti, Läti, Leedu, Vene ja Soome turul. Gruppi kuulub kümme ettevõtet, millest kaks tegutsevad Eestis. 2004. aastal ostis Palgardi Kraana Grupp metallifirma Viljandis, mis tegeleb uute laadimisseadmete ja tehnoloogiate arendusega, hüdrosilindrite, koppade, haaratsite, konteinerite jt seadmete tootmisega.
    62. Kaia Paeväli 499 000
    Ehitusmaterjalitootja Krimelte üks omanikke. Pikka aega olid Krimelte omanikud Jaan Puusaag ja Jaanus Paeväli eraisikutena. 2006. aastal liikusid meeste osalused valdusfirmadesse. Jaanus Paevälja valdusfirma nimi on Storensen ja pool sellest kuulub Kaia Paevälile.
    63. Andris Blaka 490 000
    Age Comi suuruselt teine omanik. Tegemist on Baltimaade mõjukaima ettevõttega reklaami- ja meediaäris, millele panid Eesti meediaärimehed aluse juba 1990. aastate alguses. Praeguseks on väikesest reklaamifirmast kasvanud rahvusvaheline kontsern, millele kuulub kakskümmend meediaagentuuri Balti riikides, Ukrainas ning Valgevenes. Suurem osa ettevõttest on liikunud lätlastest ning leedukatest omanike kätte.
    Lätlane Andris Blaka on reklaamivaldkonnas tegutsenud ligi 20 aastat. Ta alustas 1993. aastal reklaamiagentuuris Labvakar, hiljem sai temast eestlastele Hans H. Luigele, Aimar Jugastele ja Rain Eislerile kuulunud Läti reklaamiagentuuri Age juht ja õige pea osanik. Reklaamifirma loonud eestlased väljusid ärist kümmekond aastat tagasi. Eestlastest on ettevõtte omanikeringis Age Comi tegevjuht Peep Pihotalo, kes omab umbes 7 protsendi suurust osalust. Tema dividendide edetabelisse ei mahtunud. Pihotalo alustas Age Comis 1999. aastal finantsjuhina pärast lahkumist Norma finantsdirektori kohalt.
    64. Jarmo Jaakko Juntunen 487 000
    Pärnus tegutseva metalltoodete tootja Larmek üks osanik. Larmek on spetsialiseerunud elektroonika- ja masinaehitustööstustele allhankena terviklahenduste ja mehaanikaosade valmistamisele. Tüüpilised tooted on seadmete korpused, trükiplaadil kasutatavad varjestused, seadmete esipaneelid, ultraõhukestest materjalidest metallkomponendid ja ühenduskaablid.
    65. Kadi Valdas, Arne Valdas 480 000
    Põlvamaal Kõlleste vallas Piigaste külas registreeritud perefirma OÜ AAV Teenused omanikud, kes mõlemad teenisid omanikutulu ligi pool miljonit eurot. 2000. aastal asutatud firma põhitegevuseks on mullatööd, veekogude rajamine, sõnnikulaguunide ehitus ja kaevetööd. 2011. aastal hakati eelnevate aastate jooksul teenitud kasumit välja võtma.
    10 töötajaga AAV Teenused on Põlvamaa üks edukamaid firmasid, läbi aastate on ettevõte saanud kaks korda Äripäeva maakonna TOPis 2. koha (2003, 2007), ühe korra 3. koha (2005) ning 4. koha (2010). Eriti kasumlik aasta oli ettevõttele 2010. aasta, kui 892 706 euro suuruse käibe juures teeniti kasumit 221 328 eurot.
    Ettevõtte omanikud Arne ja Kadi Valdas hoiavad madalat profiili. Firma pole kunagi reklaami teinud, samuti pole kunagi toetust taotlenud. Info firma kohta on levinud suust suhu ja tekkinud on püsikliendid.
    Arne Valdas alustas füüsilisest isikust ettevõtjana. Tema ettevõtlustegevus sai alguse ühest kopast, millega rajati veekogusid. Hiljem hakati teenust pakkuma erinevatel ehitustel ja tegelema mullatöödega. Lõpuks lisandus teede ehitamine ja vedelsõnniku hoidlate ehitus. Kuus aastat tagasi otsustas Arne Valdas, et enam ei keskenduta ettevõtte kasvatamisele, vaid pigem tõmmatakse tegevust koomale. Valdase põhimõte on olnud, et kõik tehakse ise ja kedagi võõrast palgal ei hoita. Seetõttu olid perefirmas buumiaastatel pillikeeled liiga pingule tõmmatud, on Valdas öelnud.
    67. Hannes Tamjärv 473 000
    Hansapanga looja ja pikaaegne juht. Hansapangast taandumise järel asutas Rocca al Mare kooli, on teinud mitmeid investeeringuid kinnisvarasse. Talle kuulub osalus mitut tuuleparki omavas Nelja Energias ning ta on LHV Panga ja kinnisvarasse investeeriva Eften Capitali üks omanikest. Samuti on tema valdusfirmal osalus ehitusmaterjale tootvas Talotis ning talle kuulub kolmandik puidust nööpe, ehteid, nõusid jm valmistavast firmast Puupank.
    68. Teet Järvekülg 465 000
    Tegeleb kütuse vahendamise ja nõustamisega. Oli kuni 2011. aasta lõpuni pehme mööbli tarvikuid ning kodu- ja vannitoakaupu müüva Profiil Plussi üks omanikke. Müüs osaluse kaasaktsionärideks olnud Anti Oidsalu ja Tõnu Sepa firmale.
    Järvekülg on firma Port One’i omanik. Sellele ettevõttele jäi 2010. aastal võlgu keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse isa Väino Pentusele kuulunud transpordifirma Autorollo. Port One on võla kättesaamiseks pöördunud Keit Pentus-Rosimannuse, Rain Rosimannuse, Väino Pentuse ja advokaat Siim Roode vastu kohtusse. Konflikt tekkis, sest vahetult enne seda, kui Port One esitas kohtule Autorollo vastu pankrotiavalduse, kutsusid Keit Pentus ja Rain Rosimannus Autorollosse advokaat Siim Roode. Ettevõte läks Roode kontrolli alla ja sealt viidi varad kiiresti välja.
    Lisaks ilmusid raamatupidamises välja kahtlased sularahalaenu lepingud, mis võisid olla fiktiivsed ja mille eesmärk võis olla varjata Autorollost välja võetud sularaha. Eesti Ekspressi andmetel võeti Autorollost sularahana välja 17 miljonit krooni. Kuhu see raha kadus, on selgusetu.
    69. Toomas Peek 440 000
    Tema osalusel toodi Eesti turule kolmas mobiilsideoperaator Q GSM, mis müüdi hiljem Tele 2-le. Investeerib selle müügiga teenitud raha.
    70. Aare Kaarma 435 000
    Pakub konsultatsiooniteenuseid ja investeerib firma Joint Holdings kaudu. Lisaks on mitme logistika- ja transporditeenuseid pakkuva firma omanikeringis. 2011. aastal tänas Tallinna linnavalitsus Aare ja Merike Kaarmat hõbesponsori tiitliga.
    71. Villu Põldmäe 429 000
    Ehitusfirma Clik omanik. Osalus ka firmas TRV Kliima.
    72. Eve Koppel 428 000
    Pesumaja Saarmas omanik.
    73. Taivo Abram 426 000
    Eduka transpordifirma Linford enamusaktsionär, kelle osalus on ettevõttes viimastel aastatel pidevalt suurenenud.
    74. Ülo Hage 424 000
    Tartus tegutsev kinnisvaraettevõtja, kes aitas peaminister Andrus Ansipil Tartu linnapeana saada koduks just täpselt sellise maja, mida Ansip ihaldas. Väärtuslikumaks varaks on osalus Tartus asuvas Lõunakeskuses.
    75. Anthony Rivshin, Max Rivshin 420 000
    Vennad on Eestis väljatöötatud kõnekaarte müüva firma Top Connect omanikud. Top Connecti asutas 2000. aastal vendade isa Mikhail Rivshin, isa elutöö pärisid pojad. Kanadas Torontos elavad vennad on teinud isa alustatust laiahaardelise ja kiiresti kasvava ettevõtmise.
    77. Olari Taal 415 000
    On koos teiste Hansapanga asutajatega Kodumaja omanik. Välismaale maju müünud Kodumaja otsustas 2011. aastal suure osa kasumist dividendidena välja maksta. Sellepärast ka Taal edetabelis.
    78. Mai Kaarepere 401 000
    Kodumaja üks omanikest.
    Imre Michalsky 401 000
    Viljandi Aken ja Uks suuromanik. Tema osalusega firma turustab ka Balti riikides suurtes kogustes pakkekilesid, pakkkelinte, teipe, kilekotte ja ühekordseid nõusid.
    80. Parvel Pruunsild, Vahur Voll 400 000
    BIG Banki omanikud, kes võtsid kokku dividende 800 000 eurot. Pruunsild ja Voll sisenesid ettevõtlusesse juba üliõpilastena ning katsetasid mitme äriga, enne kui õige rahaveski ehk kinnisvara tagatisel laenudeni jõudsid.
    Pruunsild ja Voll said äripisiku omaaegsest ASist Stuud, mille omanikuks olid Tartu Ülikooli ja Põllumajandusülikooli üliõpilaskond, korporatsioon Sakala ning paar eraisikut. Stuud üritas üliõpilasorganisatsioonidele raha teenida, näiteks oksjoneid korraldades. Seejärel asutasid mehed ASi Mull, mis tegeles klassikalise kaubavahetusega. Järgmisena asutati laenukontor Liivimaa Lombard. Pruunsild ja Voll on proovinud kätt ka kirjastamisega. Nad omasid kahte kolmandikku ASis Zett, mis andis välja nädalalehte Liivimaa Kuller ja ajakirja Favoriit. 1995 müüsid osaluse kasuga Postimehele.
    Mõlemad mehed on tundnud huvi ka poliitika vastu. Pruunsild kuulus Isamaaliidu liikmena aastatel 1999–2003 Tartu linnavolikokku, Voll oli 1990ndate keskel Eesti Iseseisvuspartei liige. Nooruses tegeles Pärnust pärit Voll aktiivselt aerutamisega. Ta on sooritanud ka sommeljeede eksami ja omab suurt veinikogu.
    82. Anders Anderson 392 000
    Raul Kirjaneni äripartner Granul Investis.
    83. Andres Saame 384 000
    Kuulus Hansapanga asutajate ringi, tegutseb peamiselt kinnisvaraäris. Samuti on ta Kodumaja omanike seas. Tema firma Cross Holding soetas 2011 a aprillis Soome firma Kiinteistökehitys JKL & KMG Oy osakud. Saame firma tegeles kinnisvaraarendusega Bulgaarias ning märkis 2011. aasta aruandes, et Bulgaarias Kuldsete Liivade südames paiknev korterelamuprojekt on olnud edukas. 2011. aasta lõpus oli üle 2/3 korteritest müüdud või reserveeritud.
    84. Rain Lõhmus 379 000
    LHV Panga kõige olulisem omanik. Dividendide TOPis on tänu osalusele firmas Kodumaja.
    85. Tiit Aava 378 000
    Kinnisvaraarendusega tegeleva TTP suuromanik. Ettevõte saavutas 2011. aastal viimase nelja aasta parima käibe ja kasumi. Aavale kuulub ka firma Baby Shark, mis investeerib börsile.
    86. Aivar Tuulberg, Raivo Rand 378 000
    Ehitusfirma Rand & Tuulberg omanikud, kes kumbki võtsid dividende 378 000 eurot. See ettevõte oli 1990ndate teises pooles Tartu riigihangete korraldajate lemmik. Meestele jäi Tartu kitsaks ja nad on jõudsalt laiendanud haaret Tallinnas. Pealinnas on nad olnud keskerakondliku linnavalitsuse üks lemmikehitajaid. Tuulberg on ka hea tuttav Reformierakonna esimehe, peaminister Andrus Ansipiga.
    88. Jaanus Atso 375 000
    Tekstiilitööstuse Eurotrend omanik, võttis 2011. aastal välja varasematel aastatel teenitud kasumi. Eurotrend osutab õmblusteenust Soome firmale Rockseri OY, aga ka teistele.
    Elar Sarapuu 375 000
    Viru Keemia Grupi osanik Sergos Investi nimelise firma kaudu, mis omab VKGst 16,1%.
    90. Olev Suurkask, Vello Suurkask, Indrek Suurkask 373 000
    Masinatööstusettevõtte Rosentor kolm suuremat omanikku, kes kõik teenisid omanikutulu 373 000 eurot. Perefirma mähib elektrimootorite staatoreid suurtele Rootsi ja Soome tellijatele. “Algajal ettevõtjal on edu saavutamise võimalus sama suur, kui lootus võita Bingo Lotos, vähemasti meie valdkonnas,” on Rosentor juhatuse esimees Olev Suurkask öelnud intervjuus portaalile Juhtimine. Tema sõnul koosolekuid enam kui 160 inimesega ettevõttes peaaegu üldse ei toimu. Kõik vajalikud otsused tehakse pereringis ja enamasti lühikese ajaga. Äris peab Olev Suurkask oluliseks ausat käitumist, tuleb teha seda, mida oled lubanud. “Kui kumbki pool sõna ei pea, siis sel äril ei ole tulemust,” on ta veendunud.
    93. Leili Meelak, Indrek Meelak 371 000
    Pluspaki omanikud. Ettevõtte põhitegevus on pakkematerjalide maaletoomine ja edasimüük toidutööstustele ning vahendusfirmadele Eestis, Lätis ja Leedus. Suuremad kliendid on Rakvere Lihakombinaat, Valio, Atria, E-Piim jt.
    95. Toomas Tuul 370 000
    Kuulus koos Anataoli Kanajevi ja Aadu Luukasega Muuga sadamas tegutseva Transiidikeskuse asutajate hulka, kuid müüs 2000ndate alguses osaluse Anatoli Kanajevile. Pärast seda aitas ameeriklastel rajada Muugale galvaniseerimistehast Galvex Estonia, mida juhtis 2003. aasta alguseni. Tuul teenib praegu tulu Šveitsist konsultatsioonifirma Autumn kaudu.
    96. Bert Sild 369 000
    Põllumajandusmasinaid ja seadmeid tootva Palmse Metalli suuromanik. Palmse Metall alustas majandustegevust 2005. aastal, tootmistehas asub Lääne-Virumaal Palmses.
    97. Alle Vanaselja 364 000
    NG Investeeringute suuromanik Jüri Käo, Enne Kunila ja Andres Järvingu kõrval.
    98. Reet Roos 363 000
    Riigikogu liige, kellel on osalus mitmes Balti reklaami- ja meediaagentuuris.
    Justin Rohan Fidler 363 000
    Ameeriklase tarkvarafirma Sona Systems OÜ pakub suurülikoolidele uuringute korraldamise tarkvara. Tegu on ühemehefirmaga, mille klienditugi asub Filipiinidel. Fidler peab edu saladuseks seda, et on leidnud kitsa niši, kus konkurente vähe. Oma ärinippe käib ta vahel eestlastelegi õpetamas. Sona Systemsi loodud tarkvara kasutavad ülikoolid uurimistöö tegemiseks.
    Fidler saabus Eestisse 2000. aastate alguses sooviga asutada oma tarkvaraettevõte kuskil Euroopas. Inglismaa ei sobinud väga suure asutamiskapitali tõttu, Leedus oli paberimajandus keeruline. Eestis said paberid kiiresti korda, inimesed rääkisid inglise keelt, firma kuulumine välismaalasele oli lubatud, IT-infrastruktuur oli korralik. Maksud mängisid Fidleri sõnul rolli, aga polnud ainuke põhjus. Sona Systems OÜ asutati 2002. aastal ja 2003. jaanuaris sai esimese kliendi. Äriidee sündis Fidleril ülikooli ajal, kui ta pani ülikoolis kokku praeguse tarkvara eelkäija.
    100. Eva-Maria Vallaste 361 000
    Omab äriregistri andmetel firmat EM Lanzon Invest, millele omakorda kuulub Maltal registreeritud ettevõte Porta Holdings Ltd. 1994. aastal võitis Eva-Maria Miss Estonia tiitli, toona kandis neiupõlvenime Laan.
    Eva-Maria Vallaste kuulub ka OÜ Honeywell nõukogusse koos Marika Kontsoni, Kristel Saage, Merilin Prommiku ja Mare Kuuraga. See salapärane ja tegelikke omanikke avalikkuse eest varjav ettevõte on Tallinnas Raekoja platsil tegutseva restorani Maikrahv omanik. Ettevõte on olnud tõeline välisinvestorite lemmik, sest firma omanikeringis on olnud Bahamal, Marshalli Saartel, Belizel ja Küprosel registreeritud ettevõtted.
    Praegu on firmal kolm omanikku. Suurem osalus on kahel Maltal registreeritud ettevõttel Bridge Capital Limited ja Verona Capital Holdings Limited ning väiksem osalus Roman Kuurale kuuluval firmal Papagoi Investeeringud OÜ. Kuura ongi see inimene, kes Maikrahviga seotud teemasid on ajakirjanduses kommenteerinud. Honeywelliga on aga seostatud ka Erik Vallastet, kes 1999. aastal sai kurikuulsaks maksuvabasid firmasid müünud Diveci ümber puhkenud uurimisega. Vallaste oli Diveci juht ja ka teda süüdistas maksuamet 7,3 miljoni krooni suuruses summas maksude maksmata jätmises. Diveci juhtumiga seoses tegi maksuamet kokku 530 kontrolli, kontrolliti 170 füüsilist isikut, 91 maksuvaba firmat ja 269 äriühingut. Täinedavaid makse määrati 250 miljonit krooni.
    101. Vladimir Rostovski 358 000
    1990ndatel Eesti politsei eest neli aastat Venemaal end varjanud alkoholiärimees, kellel on osalus firmas Monotal.
    102. Heldur Meerits 352 000
    Edetabelis tänu firmale Kodumaja, mille omanikeringis on ka teised Hansapanga asutajad.
    103. Ando Aron 351 000
    Tööriistu ja seadmeid müüva Mecro ja Stokkeri kauplusteketi omanik. Kui uskuda tööriistakuningas Ando Aroni tuttavaid, algas mehe tee ettevõtluses juba 1980. aastatel, kui mitte varem. Millega täpselt tollal 20. eluaastates noormees kauples, tuttavad rääkida ei oska. Aron ise on hoidunud varju ja ajaleheveergudele ei kipu.
    Tallinna Pedagoogikaülikoolis kehalise kasvatuse õpetaja eriala lõpetanud Aron on tegelenud ringrajasõiduga. Ka Stokkeri kauplusketi pani ta püsti teise endise ringrajasõitja Mart Lajaliga. Viimane kadus Stokkeri omanikeringist 2007. aasta lõpus. Kiirete tsiklite kõrval on tema hobideks ka tennis ja golf.
    Mecro alustas tegevust 1991. aastal Tallinnas Laki tänaval asunud tööriistakauplusega. Praegu kuulub Stokkeri tööriistakaupluste ketti 13 tööriistakeskust Balti riikides.
    104. Nikita Hruštšov, Jean-Pierre Legrand 350 000
    Olid likvideerimisele läinud tubakatööstusseadmeid vahendava firma Innovative Pack Systems omanikud. Ettevõte müüs maha põhivara ja omanikud võtsid suure osa saadud rahast dividendidena välja. Nõukogude riigijuhi nimekaim Nikita Hruštšov on endine Eesti Tubaka osanik. Eesti Ekspress on kirjutanud, et Hruštšov ja tema sakslasest äripartner plaanisid aastaid tagasi alustada aafriklastele sigarettide Pirita, Regatt ja Reval tootmist, kuid ideest ei saanud asja. Hruštšovi firma ostis 2000. aastal ära Souli olümpivõitja Erika Salumäele olümpiavõidu eest Piritale kingitud maja. Mõni aasta tagasi olid Hruštšovi varad arestitud Saksa riigi palvel, sest teda seostati maksudest kõrvalehoidmisega.
    Vladimir Gontšukov, Jevgeni Kahhuta, Viktor Zukov 350 000
    Elektroonikaaparaate tootva ja remontiva Tartu firma Avikont omanikud. Lisaks tegeletakse tarbekaupade hulgimüügi ja vahendamisega. Üle 80% tulust teenitakse välismaalt – peamiselt Venemaalt. Ettevõte alustas tegevust 1992. aastal ja tegutseb väga kõrge kasumimarginaaliga.
    109. Tõnu Laak, Tõnis Sildmäe 346 000
    Kuuluvad mõlemad Kodumaja omanikeringi.
    111. John Ross 345 000
    1990ndate keskpaigas Eestisse tulnud šotlane, kes on tootmisfirma Interconnect Product Assembly ASi suuromanik. Tegu on ettevõttega, mille asutasid 1999. aastal John Ross ja kolm eestlast Marko Männi, Leo Enok ja Lauri Olli. Praegu on omanikeks jäänud Ross ja Männi. Ettevõte pakub elektromehaanilisi lahendusi.
    112. Uku Liive 337 000
    Bahr Pump suurim omanik. See ettevõte on 1998. aastast alates müünud ja paigaldanud pumpasid ning ventiile. Klientideks on keemia- ja õlitööstused, kaugküttefirmad, elektrijaamad, veemajandusettevõtted, toidutööstused.
    Tiit Kuuli 337 000
    Ehitusfirma Oma Ehitaja suurim omanik. Tal on osalus Haapsalu spaahotellis Laine ja Pärnu kaubanduskeskuses Kaubamajakas.
    114. Tiit Nigul 333 000
    Juhib elektrienergia müügi ning energeetikaalaste konsultatsioonidega tegelevat firmat Nordic Power Management OÜ, kus tal on ka kaudselt osalus. Nigul on töötanud erinevates ametites Hansapangas ning olnud Eesti Energia juhatuse liige ja teenindusdirektor.
    115. Monica Pihlak 332 000
    Endine Norma jurist, praegu tegutseb advokaadina. NG Investeeringute üks omanikest.
    116. Jaan Puusaag 330 000
    Ehitusvahtude tootja Krimelte üks omanikest.
    117. Marko Kalle, Ivar Lindla 325 000
    Meditsiinitoodete müügiga tegeleva AB Medical Group Eesti omanikud.
    Anneli Säde 325 000
    Järvamaal Koerus tõsteseadmete mootoreid valmistava Konesko üks omanikest.
    120. Raul Uus 324 000
    Küttekaablite müügi ja paigalduse ning naftaterminalide hoolduse ja remondiga tegeleva ettevõtte Juhani omanik.
    121. Vladimir Konkov 322 000
    Tema erinevad firmad tegelevad raudteevagunite remondi, hoolduse ja rendiga. Võttis dividenditulu mitmest firmast, kõige suurema summa vagunite rendiga tegelevast firmast Koviton.
    122. Rommi Roosimaa 320 000
    Fiiberoptilisi kaableid tootva ja erinevaid elektroonikavidinaid müüüva Baltronic Grupi omanik. Tegutseb Balti riikides ja Skandinaavias.
    Toomas Hüüdma 320 000
    Laevade tehnilise teenindamise ja mehitamisega tegeleva Transnautic Ship Management omanik.
    Sergei Šumeitšuk 320 000
    Narvas asuva ja metallide hulgimüügiga tegeleva firma Tonart omanik.
    Jüri Raidla, Sven Papp, Raino Paron, Toomas Vaher, Jaanus Ikla 320 000
    Advokaadibüroo Raidla Lejins & Norcous Eesti partnerid ja advokaadid.
    130. Andres Vahi 318 000
    Üks eduka logistikafirma Baltic Maritime Logistics Group omanikest.
    Kamo Gigojan 318 000
    Eestis on kolm suuremat kulla kokkuostjat: Tavid, K.A. Rasmussen ning Demokapital. Kamo Gigojan on Demokapitali omanik. Dividendide laekumise ajal oli ettevõtte väiksemaks omanikuks ka Roman Kogan. Eelmise aasta lõpust alates on aga Gigojan Demokapitali ainuomanik.
    132. Elmo Sarapuu 317 000
    Aastaid tagasi asutas koos sõbra Marko Miliusega autoportaali Auto24. Müüsid selle portaali ära ja investeerivad tehingust teenitud tulu. Erinevalt Sarapuust oli Milius ka viimases Äripäeva rikaste TOP 500s, dividenide edetabelis on aga ainult Sarapuu.
    133. Alexandre Datgren, Elena Datgren 316 000
    Skandinaavia riikides meditsiiniteenuseid  pakkuva Eestis registreeritud ettevõte Nordic Doctors Consultings & Partners omanikud.
    135. Afroditi Sarrou, Angeliki-Vasi Sarrou 314 000
    Kinnisvarafirma Sigma Real Estate väikeomanikud. Suuromanik on Kreeka pankur Nikolaos Sarros, kelle äritegevus on seotud Eestiga.
    Harry Olavi Viiala 314 000
    Tööstuseid, katlamaju, veepuhastus- ja koostootmisjaamu erinevate seadmetega varustava ASi Filter soomlasest suuromanik.
    138. Eve Kirs 313 000
    On dividende saanud mitmest firmast. Tegutseb kinnisvaraäris ja on Narvas asuva Astri keskuse ning Tartu Lõunakeskuse üks omanikest.
    139. Tarmo Uffert 312 000
    Tartus tegutsev autoärimees, kellele kuuluvad  Tauf-Auto ja Aasta Auto. On investeerinud kinnisvarasse. Tema firmale Aadlipreili kuulub Tartus juugentstiilis väikehotell Villa Margaretha.
    140. Olaf Herman 311 000
    Ehitusfirma Astlanda Ehitus üks omanikest.
    141. Arvo Kallasmaa, Tiiu Vaha 308 000
    Haapsalus tegutseva Nurme Apteegi omanikud. Võtsid 2011. aastal välja eelnevate aastate kasumi ja asutasid eelmisel aastal firma Juur OÜ.
    Uuno Lausing 308 000
    Tema osalusega Antomin müüb suhkrut, riisi ja vilja. Samuti omab Lausing head tulu teenivat kinnisvara ning tema osalusega firmale Tiigi Keskus kuuluvad Keila, Hiiu, Tamsalu ja Rakvere viljasalved. Tiigi Keskuse suurim vara on osalus jahutootjas Tartu Mill (endine Tartu Veski).
    144. Gennady Nazarenko 307 000
    Tšehhis elav ettevõtja, kellele Eestis kuulub 2010. aastal tegevust alustanud ettevõte Castilla.
    145. Jaak Pählapuu 305 00
    Vannitootja Balteco omanik. Tegeleb ka kinnisvaraäriga. Olnud kibe käsi lauatennises, võitnud Eesti meistrivõistlustelt mitut sorti medaleid.
    146. Gennadi Põž  301 000
    Väikese ja edukalt tegutseva ehitusfirma Põž omanik. Ettevõte on spetsialiseerunud soojusisolatsioonitöödele, energeetikaseadmete ja -rajatiste montaažile ning katelde paigaldamisele. Muu hulgas kuulub firmale Tallinnas Tondil Tammsaare tee ristmikul tegutsev Colosseum Kohvik (endise nimega Bamboo Kohvik).
    147. Sergei Artjomov 300 000
    Oli Anatoli Kanajevi kõrval logistikafirma Muuga CT väikeomanik. Müüs 2012. aasta jaanuaris merekonteinerite terminalis olnud 15% suuruse osaluse Kanajevile. Osaluse müügist võis Artjomov teenida 7 miljonit eurot.
    Hannes Tuur 300 000
    Kinnisvarafirma Lacerta omanik.
    Jonathan Paul Sureda Tasis 300 000
    Briti kodakondsusega ärimehele kuulub ettevõte Montemar, mis on alates 1997. aastast tegelenud Eestis suhkru hulgimüügiga ja olnud Euroopa ühe suurim suhkrutootja Danisco Sugar partner ehk Danisco toodete maaletooja Eestis. Pärast Euroopa Liiduga liitumist pidi Montemar oma äritegevuse ümber korraldama, vaatamata sellele tegutseb aga ettevõte väga hea kasumlikkusega edasi. Talle kuulub ka firma Nordic Express, mis on Contimeri suuromanik. Firma juhtide hinnangul kuulub Contimer Eesti kolme juhtiva tollilaopidaja ning sega- ja kuivpuistveoste ekspediitorfirma hulka.
    150. Märten Vaikmaa, Margus Vanaselja 299 000
    Saaremaal Nasval asuva laevatehase Baltic Workboats omanikud. Tegevust alustati 2000. aastal ja kokku on toodetud üle 100 laeva. Eelmise aasta suvel määras majandusminister Juhan Parts Vaikmaa uppuva Estonian Airi nõukogu liikmeks. Ta on otsapidi seotud ka lennundusäriga, olles osanik väikefirmas Nordic Aircraft Service, mis tegeleb väiksemate lennukite hoolduse ja remondiga. Töörohkusega aga ei saa see ettevõte kiidelda.
    Aleksandr Šolkov 299 000
    Suurema osa dividenditulust teenis firmast Saam OÜ, mis tegeleb mootorsõidukite varauosade hulgimüügiga. Šolkovi tuntum ettevõte on aga RehPol, mis valmistab Võrus asuvas tehases Rehau profiilist aknaid ja uksi. Tal on ka firma, mis müüb Ukrainas  Hiinast toodud meditsiinikaupa. 2011. aastal asutas aga ettevõtte, mis tegeleb kütuse vahendamise ja tsisternvagunite puhastamisega.
    Ingrid-Helena Ilus 299 000
    114. kohal asuva Tiit Niguli äripartner ettevõttes Nordic Power Management OÜ. Ta on selle ettevõtte energiakaubanduse juht. Ingrid-Helena Ilus on töötanud 10 aastat erinevatel positsioonidel Hansapanga Grupis. Aastatel 2006–2008 töötas ta Eesti Energias energiakaubanduse osakonna juhatajana.
    154. Vallo Suurkask 298 000
    Rosentori üks omanikest. Suurem osalus on Vello, Olev ja Indrek Suurkasel, kes asuvad 90. kohal.
    Aivar Ild, Indrek Toome 298 000
    Ajavad kinnisvaraäri. Nende tuntuim tehing oli osalemine Hotelli Viru erastamisel.
    157.Rein Tõntson, Grigori Oništšenko 295 000
    Puksiirifirma PKL enamusomanikud. Tegelevad Eestis ja lähiriikides puksiiriteenuste osutamisega. Soovivad kaasaktsionäriks oleva investeerimisfondi sel aastal välja osta.
    Jaan Meikup 295 000
    Paide Masinatehase ja Silbet Metalli ainuomanik. Lisaks kuulub talle OÜ Meiren Engineering, mis tegeleb talihooldustehnika tootmise, arenduse ja masinaehitusliku projekteerimisega. Ettevõttes on välja töötatud hulk tooteperekondi veoautodele ja traktoritele.
    160. Indrek Küttis 293 000
    Metallkonstruktsioonide montaaži, toruliinide ja mahutite valmistamise ning keevitustöödega tegeleva Scanweld suuromanik. Tal on ka osalus aknakatteid valmistavas Sunorekis.
    Heiki Einpaul 293 000
    Puidutöötlemise tehnoloogia seadmeid projekteeriva ja valmistav masinaehitusettevõtte Hekotek juht ja üks omanikest. Ettevõte loodi 1992. aastal ja nüüdseks on kasvanud suurimaks saetööstusele ning bioenergeetikale seadmeid valmistavaks ettevõtteks Balti regioonis.
    162. Toomas Laanpere  290 000
    Ehitusfirma Napal ainuomanik. Napal on 1993. aastal asutatud ettevõte, mis tegeleb katlamajade ja koostootmisjaamade rajamise, soojusseadmete maaletoomise, paigaldamise ja hooldamisega. Napal on rajanud katlamaju kõigile Eesti suurematele soojatootjatele ja mitmele tuntud suurettevõttele.
    163. Tiit Pahapill 288 000
    Salva Kindlustuse 45% aktsiate omanik. Salval on Eestis umbes 7 protsendi suurune turuosa.
    164. Boriss Avdejev 284 000
    Talle kuulub kolmandik musta ja tsingitud metalli müügiga tegelevast firmast Frelok. Samuti on ta ohtlike vedelike taltsutamiseks mahuteid valmistava firma Kohimo enamusomanik.
    165. Andres Männiko 282 000
    Järvamaal kraanadele elektrimootoreid valmistava Konesko finantsdirektor. Ta on ka raamatupidamisteenuseid pakkuva Kaupmehe Raamatupidajad OÜ üks omanikest ja juhtidest.
    166. Lembit Rannala  277 000
    Laadimis-, lossimis- ja transporditeenust osutava Palgardi Kraana üks juhtidest. Omanikutulu teenib aga firmast Tableroon, millel on osalused mitmetes ettevõtetes.
    167. Vladas Šleževicius 274 000
    Vahendab suhkrutooteid ja teisi toiduaineid.
    168. Janne Petteri Sihvola  271 000
    Metallitööstuse Larmek üks osanikest.
    169. Aivar Pilv 268 000
    Eesti üks tuntumaid vandeadvokaate. Kaitseb endist keskkonnaministrit Villu Reiljani maadevahetuse protsessis, olümpiavõitjat Andrus Veerpalu dopingukasutamise vaidluses ning nõustas endist justiitsministrit Kristen Michali Reformierakonna varajatud rahastamise uurimise ajal.
    Eelmisel aastal lõppes üle 15 aasta kestnud koostöö advokaatidest vendade Aivar ja Tarmo Pilve vahel. Tarmo lahkus Aivari advokaadibüroost ja asutas Tartusse uue büroo. Tarmo väitis Eesti Ekspressile, et tüli põhjuseks oli Aivari diktaatorlik juhtimisstiil. Aivar aga viitas, et vend ei viitsinud pühenduda ja sisulist tööd teha.
    Margus Kangur, Ilmar Tennokese 268 000
    Hondasid müüva Catweesi ühed omanikud.
    172. Tõnis Palts 265 000
    Riigikogu liige, kes rikastus mobiilsideoperaatori Q GSMi rajamisega ning Tele2-le müügiga. Praegu on tema suurimaks ja kulukamaks äriprojektiks kinnisvaraarendus Ukrainas, Krimmis Balaklava linna lähedal. See arendus pole Paltsul läinud loodetud tempos. Palts oli üks olulisi kuluaaritöö tegijaid, kes aitas Eesti Panga presidendiametisse Ardo Hanssoni. Lisaks jälgib ta Reformierakonna mõjuka liikme Neinar Seli tegemisi Tallinna Sadama nõukogus. Tema on tõenäoliselt üks nendest, kes Seliga riigifirma juhtimisel vägikaigast vedavale majandusminister Juhan Partsile sosistab “serviti, ikka serviti”.
    173. Maurice Henry Delone 264 000
    Pakub alates 2010 maist interneti teel reklaamiteenuseid  Rootsi ettevõtetele. Talle kuulub Eestis  firma OÜ Nummerupplysningen.
    174.  Jaak Annus 262 000
    Audiitorfirma BDO Eesti asutaja ja osanik. Kuulub metsanduskontserni Lignator, mööblifirma Sarkop ja väärispuidust tooteid tootva Vinnal Production omanikeringi. Mööbliärisse kutsus Jaak Annuse poeg Toivo Annus. Ta on olnud ka pankrotihaldur, näiteks ERA Pangas.
    Peeter Metsik 262 000
    Meditsiiniseadmete ja kirurgiriistade ning ortopeediliste abivahendite hulgimüügiga tegeleva Surgitech üks omanik.
    176. Kuno Rääk 257 000
    Valuutavahetusfirma ja kullamüüja Tavid tegevjuht ja väikeaktsionär.
    177. Ants Nõmper 256 000
    Advokaadibüroo Raidla Lejins & Norcous partner. On mitmes vaidluses esindanud ka Äripäeva.
    178. Merike Radik 255 000
    Kinnisvarafirma Radical Capital omanik.
    Aleg Kirs 255 000
    Tegeleb kinnisvaraäri ja kaubandusega.
    180. Toomas Soo, Rain Helde 254 000
    Metsandusfirma Lignator omanikud.
    Priit Põldar 254 000
    Rootslastele kuuluva transpordifirma Kühne+Nagel tegevjuht. Talle kuulub mitu ettevõtet. Enamuse omanikutulust võttis firmast Emtran Invest, mille põhitegevus on raamatupidamis- ja konsultatsiooniteenuste osutamine. Ta on ka osaühingu Radenex Invest suuromanik. Sellele firmale kuulub AS Harju AB.
    183. Eduard Koger 252 000
    Raudteevedude ekspedeerimisega tegeleva Valga firma Estreftransservice suuromanik.
    Jaak Sulg 252 000
    Eelmisel aastal tunnustas president tedaValgetähe IV klassi teenetemärgiga. Ta on Viljandi Metalli üks juhte ja omanikke. Dividendid teenis aga firmast Viljandi KEK, millel on samuti osalus Viljandi Metallis.
    185. Pait Teesalu 250 000
    Tunnustatud silmakirurg, kes on teinud üle 20 000 silmaoperatsiooni. Ta on olnud Tartu Ülikooli õppejõud, korraline silmahaiguste professor, juhtinud üle kümne aasta TÜ Kliinikumi silmakliinikut. Eelmise aasta algusest töötab ainult erapraksises. OÜ Pait Teesalu Silmakirurgia on ReFocus Silmakeskuse suurim omanik.
    Meelis Leedo 250 000
    ASi Winther, Murr & Brand omanik. See firma on alates 1993. aastast Saksa tehase Total Feuerschutz GmbH ainuesindaja ja toodete maaletooja Eestis. Turustatakse tulekustuteid, esmaabivahendeid, päästetehnikat. Kui 1999. aastal saadi Eestis Saksa firma PHYWE ametlikuks esindajaks, siis alustati ka õppevahendite, binoklite, mikroskoopide ja laboritarvete müügiga. Meelis Leedo on olnud ka 1986. aastal tegevust alustanud ning Tartus EPA klubi ja Postimehe trükikoja all tegutsenud tudengibändi Jaskar bassimees.
    Igor Narõžnõi 250 000
    Kala hulgimüügiga tegeleva ettevõte FISQ Service omanik.
    Lembit Kirsme 250 000
    Harju KEKi ja Harju Elektri üks omanikke ja juhtfiguure.
    189. Andres Koger 248 000
    Ehitus- ja kinnisvaraärimees, kelle firma Koger Grupp läks saneerimisele. On üllatav, et Kogeril õnnestus saneerimisprotsessi eel või alguses võtta ettevõttest dividende.
    190. Peeter Luik 244 000
    Kunagine Raepanga asutaja, kes Rabatti-nimelise valdusfirma kaudu investeerib kaubandusse ja kinnisvarasse. Talle kuulub Tallinnas Viru keskuse juures asuv Foorumi ärihoone, õmblustarbeid ja kangaid müüv kaupluskett Kangas ja Nööp. Firma Sisustaja müüb kauplustele ja toidutööstustele külmikuid ning sisustust.
    191. Sven Troost  242 000
    Meditsiiniseadmete, kirurgiriistade ning ortopeediliste abivahendite müügiga tegeleva Surgitech üks omanik.
    192. Toomas Tamm 240 000
    Tema omanduses olev T.R. Tamme Auto alustas 1988. aastal väikese kooperatiivina, mis osutas transporditeenuseid. Enam kui kümme aastat tagasi otsustati osta ära aasta seisnud Kiviõli Keemiatööstuse varad. Tamm on osanik ka firmas Euro Kinnisvaraarendus, mis arendab peamiselt Tallinnas kortermaju. Samuti on ta Rakvere spaa- ja hotellikeskuse omanik.
    193. Ilona Garder 239 000
    Hoolekandeasutustele meditsiinitarvikuid ja hooldusvahendeid müüva Balti Intermed omanik.
    Larissa Vilesova 239 000
    Toodab ja müüb paberetikette. 2011. aastal käive kukkus ja seetõttu oli ettevõtte juhtkond arvamusel, et äri tuleb võib-olla lõpetada.
    195. Andrei Sõritsa 238 000
    Kaasanis Tatarstanis sündinud Eesti tuntuim naistearst ja Lõuna-Eesti esimese erakliiniku Elite juhataja ning omanik. Sõritsa juhendamisel sündis 26. juunil 1995 Tallinna Keskhaiglas Eesti ja Baltimaade esimene katseklaasilaps. Vastsündinu oli tüdruk. Sõritsa on tegelenud ka vehklemisega. Aastatel 1979–1983 võitis ta Eesti meistrivõistlustel 4 kulda.
    196.  Even Tudeberg 236 000
    Reklaamifirma Robalm omanik.
    Rein Annusver 236 000
    Võttis välja dividende firmast Ahtri Projekt, mille 2011. aasta üks suurem töö oli Väo liiklussõlme projekti koostamine. Eelmise aasta lõpus otsustas aga maanteeamet selle liiklussõlme ehitusele pidurit tõmmata, sest Väo ristmiku projektis ilmnesid puudused. 2011. aastal otsustas Ahtri Projekt (endise nimega AS K-Projekt) jaguneda.
    Aleksandr Safonov 236 000
    Elektroonikatööstuse Estel juht ning likvideerimisele läinud kinnisvarafirma Reinolds Group osanik.
    199. Henry Kallas 235 000
    Pälvis eelmisel aastal tähelepanu ühe kalleima Eestis registreeritud sõiduki Lamborghini Aventador omanikuna. Tema rikkuse allikad pole täpselt teada, kuid võib arvata, et on olnud seotud kiirlaenuäriga. On olnud Kiviõli Keemiakombinaadi ühe omaniku Raivo Tamme äripartner finantsteenuseid pakkuvas firmas EC Group.
    Urmas Laanem 235 000
    Talle kuulub firma Laadur, mis müüb tõstukeid ja ehitusmasinaid.
    Romet Puhk 235 000
    Kinnisvara ja teravilja hoiustamisega tegeleva firma Tiigi Keskus üks omanikest.
    202. Arne Kalm 234 000
    USAs elav väliseestlane, kes oli 1995–2006 investeerimispanga Cresco nõukogu liige. Ta vahendas ameerika investoreid Eestisse. Praegu kuulub talle Eestis kinnisvara, mida üürib välja. Kalm on töötanud mitmetes USA firmades finantsisti ja ärijuhina.
    203. Janek Vipre 232 000
    Tegeleb põrandavaipade müügiga.
    Boris Stiskin 232 000
    Müüb mänguasju.
    205. Albin Tituk 228 000
    Tegeleb kütuseäriga.
    Aigar Urva 228 000
    Turva- ja maksesüsteeme pakkuva Hansab Groupi suuromanik. Peamised kliendid on finants- ja riigisektorist ning jaekaubandusest.
    207. Heinar Põldma 225 000
    Rõivaste ja jalatsite müügiga tegeleva Denim Dreami kauplusketi omanik.
    Veljo Toodo 225 000
    2009 keskpaigas pankrotistus pildiraamide tootja emafirma ArtLink Norway ning sellega kaasnevalt ka Raplamaal tegutsenud tootmisüksus Art Link Production. Eestis asunud firma üks juhte Veljo Toodo ostis pankrotipesast pildiraamide ja peeglite hulgimüügiga tegelenud ettevõtte ära. Firma on saanud uue hingamise, tegutsetakse Eestis, Lätis, Leedus, Rootsis, Soomes, Taanis ja Venemaal.
    209. Peeter Kangur, Riho Sepp, Urmas Sepp 221 000
    Autosid müüva Elke Grupi omanikud. Peeter Kangur on ka eriefekti- ja rekvisiidistuudio Grimm ning mööblit, eeskätt toole, müüva Elke Mööbel omanik.
    Meelis Asi 221 000
    Tallink Grupi pearaamatupidaja. Tal on mitu väiksemahulist, kuid kohati väga tulusat äri.
    213. Jaak Koidumaa, Toomas Proos 220 000
    Ehitusfirma Proko Baltic omanikud.
    Kresten Buch 220 000
    Taanlane, kellele Eestis kuulub firma Netventure Eesti OÜ, mis tegeleb ärinõustamise ja juhtimisteenuse osutamisega.  Tütarettevõte Sport Publish OÜ tegevusalaks on veebiportaalide loomine ja reklaami müük veebis.
    216. Tiit Vähi 218 000
    Otsustas 2011 kevadel müüa Silmeti USA börsifirmale Molycorp. Talle kuulub Sillamäe Sadam ja Pühajärve Puhkekeskus.
    Pille Klaamann, Vaho Klaamann 218 000
    Elektroonika- ja telekommunikatsiooniseadmete ning nende osade hulgimüügiga tegeleva Santa Monica Networks Group omanikud.
    219. Toomas Määrits, Tõnu Samm 217 000
    Tartu kinnisvaraärimehed, kellel on heade mõtete linnale lisaks ka projekte mujal Eestis, nt Viimsis. Nad asutasid Tartusse Tirsi kauplusteketi, mille kaheksa aastat tagasi Selverile maha müüsid.
    Kerli Elvak 217 000
    Firma Dance Factory omanik. Tegeleb tantsuetenduste lavastamise ja korraldamisega ning tantsukostüümide valmistamisega.
    222. Jaan Troost 214 000
    Ilukirurg, kelle firma OÜ Ilukirurgia töötab väga hea kasumlikkusega.
    Nikolai Jakuškin 214 000
    Logistikafirma Intopex omanik.
    224. Aivo Takis 213 000
    Austraalias elav Eesti suurima reisibüroo Estravel looja ning osanik. Eelmisel aastal asutas Sydneys reisifirma Aero Travel. Takisele on see juba mitmes reisibüroo. Esimese, Estraveli, tegi ta koos paari sõbraga Eestis aastal 1988. Teise reisibüroo Suncity Travel omandas 2003. aastal, kui kolis ära Brisbane’i. Viis aastat hiljem müüs ta selle maha, sest kolis elama Sydneysse. Aivo Takisele kuulub ka praegu Estravelist 27,7 protsenti. 71,3% omanik on Finnairi tütarfirma Suomen Matkatoimisto. Ühe protsendi suurune osalus on ettevõttes Estraveli juhil Anne Samlikul.
    225. Ago Teder 212 000
    Jõukuse allikad on juustutootmisega tegelev Estover ja Põltsamaa juustutööstus.
    226. Viljar Suits 210 000
    Hulgimüügifirma Mobec poolte aktsiate omanik. Mobec toob Eestisse Heinz, Lipton, Nutella jt tuntud kaubamärkide tooteid.
    227. Aap Mumme 206 000
    Kunagine Tallinna keskkonnaameti juhataja, kes tegutseb keskkonnaäris.
    228. Laur Laatspera 204 000
    Arst, kes on ravimiuuringuid tegeva Medfiles suuromanik. Teeb uuringuid peamiselt Šveitsi firmadele, kuid tulu saab ka teistest riikidest.
    Aleksander Pajuri 204 000
    Aknatootja Glaskek endine omanik, kes on osanik kinnisvaraga tegelevas Mõigu Ehituskoondises ja Beroliinas. Viimane omab osalust Pärnu sanatooriumis Tervis. Mõigu Ehituskoondise tütarfirma on Tehas Metallist.
    230. Indrek Gusev 203 000
    Otsustas dividendide maksmise asemel vähendada oma firma Barolo Finants aktsiakapitali ja maksta tulumaksuvabalt firmast omanikutulu välja. Gusev on endine Hansapanga osakonnajuht, kes tegeleb Vene päritolu investorite nõustamisega ja aitab neil paigutada Eestisse raha.
    Investeerib ka väärtpaberitesse ning 2011. aastal soetas 25% suuruse osaluse e-raamatute arendamisega tegelevas OÜs Eesti Digiraamatute Keskus. Tõenäoliselt on Gusev järgmisel aastal dividendide edetabelis juba oluliselt kõrgemal kohal, sest plaanis 2012. aastal võtta firmast välja 2 miljonit eurot.
    Gusevi äripartner on Tartu kurikuulus ettevõtja Sandu Huban, hüüdnimega Sandaal. Meestele kuulub firma Supergate, mille tütarfirma on soojusplaate tootev Estplast Tootmine. Teine tütarfirma on Pirita Tee Development, mis ostis koos ühe Küprose firmaga paar aastat tagasi Pirita tee 102 asuva kinnistu.
    231. Jori Pekka Ala-Jyrä 202 000
    Mööblitootja Neiser omanik.
    Hans Sperisen 202 000
    Ettevõtte Omatakt omanik. Firma tegeleb programmeerimisega, peamiseks turuks on Šveits.
    233. Janek Veeber 200 000
    Tartu ettevõtja. Eelmisel aastal manalateele läinud soojaärimehe Tiit Veeberi poeg.
    Tiiu Osula 200 000
    Cargobusi omanik ja eelmisel aastal uue ilme saanud Tallinna Autobussijaama suuromanik.
    Aleksandr Kozlov, Aleksei Rõndin 200 000
    Ehitusfirma Smalger omanikud. Ettevõte rajab suletud ehk mikrotunnelmeetodil veevarustus-, kanalisatsiooni-, gaasi- ja soojavarustustorustikke. Lisaks Eestile tegutsetakse ka Lätis ja Leedus.
    Peeter Allas 200 000
    Tallinnas Linnu teel asuva tankla omanik. Tema firma kaubamärk on 5+ KÜTUS.
    Illar Rihkrand 200 000
    227. kohal asuva Aap Mumme äripartner. Meestele kuulub jäätmeäriga tegelev ettevõte Slops.
    Natalja Russakova 200 000
    Lasteaiakasvataja, kelle nimel on osalus mitmes kütusäris, näiteks Kroodi Terminal ja Kvare Petroleum. Täielikult kuulub talle OÜ Profi Kütus. See ettevõte tegeles vedelkütuse hulgimüügiga, kütuse transporditeenuse osutamisega ning oma tankimisseadmete rendile andmisega. 2011. aasta kevadel peatas Profi Kütus vedelkütuse hulgimüügi. Nataljaga seotud ettevõtteid juhib Nikolay Russakov.
    Tatjana Levitskaja 200 000
    Alates 1997 olnud Tallinna Äripanga juhatuse liige, tal on olnud Äripangas ka osalus. Dividendide edetabelis on ta tänu firmale Pelton Capital, mille ainuomanik Levitskaja on. See firma tegeleb Tallinna vanalinnas kinnisvaraarendusega, samuti investeerib börsil kaubeldavatesse väärismetallidesse.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.