Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    R-Hoolduse dokumendid on hävitatud

    Aastate eest skandaali sattunud Reformierakonna firma R-Hooldus on taas VEB Fondiga seoses tähelepanu all, kuid ettevõtte endiste esindajate sõnul pole VEBi kaudu raha parteisse jõudnud.

    Reformierakonna tollaste tipp-poliitikute Siim Kallase, Märt Raski ja Andres Lipstoki juhitud R-Hooldus rahastas 1999. aastal riigikogu valimiskampaaniat 2,1 miljoni krooniga. Pärast valimisi tuli Reformierakond koos Isamaa ning Mõõdukatega võimule. Samal ehk 1999. aastal müüdi R-Hooldus edasi Ahto Peetsole. Ühtlasi sõlmiti müümisel firma endiste juhatuse liikmete ja uue omaniku vahel konfidentsiaalsusleping, et R-Hoolduse raamatupidamisdokumente ei avaldata.
    R-Hoolduse teema võttis uue pöörde, kui ajakirjanik Toomas Kümmel viitas ülemöödunud nädalal ETV saates “Kahekõne”, et R-Hoolduse rahastamine ja Eesti Pangas aset leidnud 32,2 miljoni dollari vääringus dokumendi võltsimine võivad olla seotud. Kümmel sõnas, et raha väljavõtmine ­VEBi külmutatud arvetelt toimus samal ajal, kui R-Hooldus asutati. “Kahel aastal jättis see firma majandusaasta aruande esitamata. Tehingud toimusid ainult sularahas ja pärast seda anti see firma kui tühi leht edasi,” lisas Kümmel.
    Reformierakondlased eitavad või ei mäleta. Tollane Reformierakonna peasekretär, praegu Eesti Lotot juhtiv Heiki Kranich ütles, et raha oli kindlasti pärit Eesti ettevõtjatelt. “Rääkida siin midagi mingist VEB Fondist on puhas fantaasia,” lausus ta.
    “Tegemist on laimuga,” väitis ka Siim Kallas. Ehkki Äripäev palus Kallasel nimetada isikud, kes olid R-Hoolduse rahastajad, eurovolinik selle tegemata.
    Tekkinud kahtlused saaks lihtsalt ümber lükata, kui R-Hoolduse raamatupidamisdokumendid oleks alles. Neid aga ei ole.  Selle tõsiasja avastas ettevõtte viimane omanik Ahto Peetso, kui läks Äripäeva soovil oma Tartus asuvasse garaaži firma kaustu uurima. “Kammisin läbi terve selle ruumi, kus mul on kõik dokumendid virnas, aga kõige vanemad dokumendid olid seal üheksa aastat vanad,” sõnas ta.
    Peetso hinnangul liikus enne ettevõtte ostmist sellest läbi ligi 4 miljonit krooni. “Ma olen näinud neid dokumente. Midagi üllatavat seal küll ei ole, täiesti tavaline tegevus,” sõnas Peetso. Ehkki reformierakondlased on väitnud, et R-Hooldusesse laekus raha Reformierakonna poliitikute esinemiste eest, ei osanud Peetso seda kinnitada. “Ma ei mäleta, ausõna,” lausus ta.
    Paraku ei osanud ka praegune riigikohtu esimees Märt Rask ja endine Eesti Panga president Andres Lipstok öelda, kes ärimeestest toona Reformierakonna poliitikute ettekannete kuulamise eest nii suuri summasid maksid. Rask suunas ajakirjaniku erakonna endise peasekretäri Heiki Kranichi poole. Viimane soovitas rääkida Ahto Peetsoga. Peetso räägiks küll, paraku aga dokumente pole enam.
     
     
    Kes on kes
    Ahto Peetso
    Sündinud 25. septembri 1963 (49)R-Hoolduse juhatuse liige alates 1999. aastast.Kuulus aastatel 2000–2005 Neinar Seli osalusega ettevõtte Milleenia Valduse nõukogusse.Milleenia Valduse teine aktsionär oli OÜ Klikex, mille omanik oli Tartu ärimees Jaan Mugra. 2002. aastal Mugra ja Peetso vahistati, kui neid kahtlustati toona kolme aasta taguses käibemaksupettuses.Toonane maksuameti peadirektor väitis, et neid vahistati uute tõendite tekkimise vältimiseks. Kahtlustati, et Mugra ja Peetso vahistamise põhjustas Seli kaebamine.Peetso sõnul oli toonane uurimine Neinar Seli poolne survestamine ning süüdistust hiljem ei esitatud.
     
     
    Mis on mis
    R-Hooldus
    1997. aasta oktoobris põhikirja kinnitanud Reformierakonna sponsorfirma asutasid kolm erakonna juhatuse liiget Siim Kallas, Märt Rask ja Andres Lipstok.R-Hoolduse seotus Reformierakonna tipp-poliitikutega tuli välja firma tegevuskoha aadressi järgi, mis oli sama kui erakonna peakorteril Tallinnas Tõnismäel.R-Hooldus rahastas erakonna valimiskampaaniat 1999. aasta kevadistel riigikogu valimistel 2,1 miljoni krooniga. Ettevõtte majandusnäitajad osutusid lühikese ajaga nii heaks, et isegi erakonna liikmed heitsid selle üle nalja. Tulude päritolu näitavaid dokumente polnud aga R-Hooldus toona nõus avalikustama.1999. aasta suvel ostis R-Hoolduse Tartu ärimees Ahto Peetso. Ettevõte lõpetas tegevuse möödunud aastal.
     
     
    Kommentaar
    Miks see kunagine teema praegu oluline on?
    Aivar Hundimägi, toimetajaR-Hooldus tegeles Reformierakonna valimiskampaania rahastamisega ja aitas oravad pärast 1999. aasta riigikogu valimisi võimule. Märt Raskist sai siis justiitsminister, Heiki Kranichist keskkonnaminister, Siim Kallasest rahandusminister ning Andres Lipstokist riigikogu majanduskomisjoni esimees.Nendest neljast mehest kaks (Siim Kallas ja Märt Rask) on ka praegu mõjukatel positsioonidel, kuid avalikkus ei tea, kes on rahaliselt neid mehi aidanud.R-Hoolduse rahastajate nimede avalikustamine aitab ka tagantjärele hinnata, kas nende konkreetsete rahastajate kasuks on 1999. aastast võimul olnud Reformierakond mõne otsuse langetanud.
     
     
    Üks küsimus
    Kes olid R-Hoolduse rahastajad?
    Siim Kallas, R-Hoolduse endine juhatuse liigeEi vastanud.
    Märt Rask, R-Hoolduse endine juhatuse liigeTehti tuluõhtuid. Mäletan mõnda kohtumist, kus oli ettevõtjatele eraldi seminar korraldatud. Aga kes täpsemalt? Kas te saate Jaak Joala käest küsida, kellele ta on laulnud? Ma olen käinud ülikoolides esinemas ja ma ei ole kunagi küsinud, kes selle korraldas. Ma olen käinud rahvakoosolekutel ega ole kunagi küsinud, kes need korraldas. Ükskõik millise vande all ma võin öelda, et ma ei tea R-Hoolduse raha liikumisest midagi. Asi pole minu mälu kehvuses, aga ma tean kindlalt, et minul ei olnud aktiivset tegevust seoses R-Hooldusega.
    Andres Lipstok, R-Hoolduse endine juhatuse liigeTehti selliseid tuluüritusi, kus Reformierakonna liikmed pidasid spetsiifilisi ettekandeid, tutvustasid mingeid teemasid. Kuulajate hulgas oli siis näiteks Eesti ärieliit. Selle eest laekus Reformierakonnale raha. Ei hakka mina enam nende ärimeeste nimesid loopima ja meenutama, aga ma kujutan ette, et kutsutud olid Eesti ärimehed, kes tahtsid kuulata ettekandeid, ja tehti loenguvormis kohtumisi.
    Heiki Kranich, Reformierakonna endine peasekretärSeda, et lepingute kohta avaldataks mingit informatsiooni ajakirjandusele, seda oleks natuke palju tahetud. Kui hakkaksime praegu neid ettevõtjaid nimetama, võime kindlasti eksida ja seda ma kindlasti ei sooviks.
    Maret Maripuu, Reformierakonna endine kantselei juhatajaPraegu on aasta 2013 ja ma ei julge peast öelda. Mul on praegu eelnõu kaitsmine riigikogu kõnepuldis, mis on tunduvalt olulisem kui see, mis toimus aasta 1999. Sellega tegelesid rohkem raamatupidaja ja peasekretär. Ma tõesti ei oska teid siin edasi aidata.
     
     
    Üks küsimus
    Kas Teie olete osalenud mõnel R-Hoolduse korraldatud tasulisel üritusel?
    Toivo Ninnas, ettevõtja, endine Reformierakonna liige, toetas erakonda aastal 1999Ma pole ühelgi seminaril olnud, mis oleks rahaline olnud ja kus oleks Siim Kallas, Märt Rask või keegi nendest esinenud. Muidu oleks ma kindlasti meelde jätnud, sest ma tunnen neid ju kõiki.
    Veljo Ipits, ettevõtja, Reformierakonna liige, toetas erakonda aastal 1999Ma ei mäleta küll, et oleks seminari nime all midagi toimunud. Aeg-ajalt said küll kokku erinevad inimesed ja olid omavahelised vestlused. Ma ei oska öelda, mis nimetuse alla seda nüüd panna. Kas üldse selliseid seminare toimus, kus osalejatelt küsiti osalusmaksu, seda ma küll ei mäleta. Ei tule ette midagi taolist.
    Alar Tamming, ettevõtja, Reformierakonna liige, toetas erakonda aastal 1999Praegu ei tule meelde, mingeid seminare ma küll ei mäleta. Siim Kallast ja Andrus Ansipit olen ma küll kuskil kuulnud esinemas. Kuhugi mind kunagi kutsuti ja räägiti, mis maailmas ja Eestis toimub, võib-olla oli seal teisi ärimehi ka. Aga ma tõsiselt ei oska praegu rohkem ütelda. Kas ma selle eest maksin, seda ma ka tõesti ei oska öelda.
  • Hetkel kuum
Artur Praun: ettevõtted hakkavad varem või hiljem omaenda digiprügisse uppuma
Ei ole mõistlik ega jätkusuutlik säilitada kõiki andmeid lihtsalt seepärast, et pilveruumi juurdehankimine on äärmiselt lihtne. Kahjuks aga praegu just sinnapoole liigutakse, kirjutab Elisa ärikliendiüksuse juht Artur Praun.
Ei ole mõistlik ega jätkusuutlik säilitada kõiki andmeid lihtsalt seepärast, et pilveruumi juurdehankimine on äärmiselt lihtne. Kahjuks aga praegu just sinnapoole liigutakse, kirjutab Elisa ärikliendiüksuse juht Artur Praun.
Tesla juhi Hiina visiit kergitas aktsia hinda
Tesla juht Elon Musk sõlmis Hiinas lepped, mis aktsia hinna täna New Yorgis kiirelt kerkima panid.
Tesla juht Elon Musk sõlmis Hiinas lepped, mis aktsia hinna täna New Yorgis kiirelt kerkima panid.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Esimesed naised, kes purustasid investeerimismaailmas klaaslae
Kuigi investeerimisvaldkond ja eriti just selle tippladvik kipub olema meeste domineerimise all, ei ole naine investeerimismaailmas enam mingi haruldus. Asjad hakkasid muutuma 1960ndatel ning üha rohkem tuleb juurde nii naisinvestoreid kui ka tippjuhte investeerimisettevõtetes. Ingelinvestor ja Grünfini investeerimisfirma kaasasutaja Triin Hertmann on naine, kes on tehnoloogiaettevõtetes ennast tippu töötanud. Suurema osa oma tööelust ongi Hertmann veetnud kiiresti kasvavates tehnoloogiafirmades, kus on kõigil töötajatel tohutu töökoormus.
Kuigi investeerimisvaldkond ja eriti just selle tippladvik kipub olema meeste domineerimise all, ei ole naine investeerimismaailmas enam mingi haruldus. Asjad hakkasid muutuma 1960ndatel ning üha rohkem tuleb juurde nii naisinvestoreid kui ka tippjuhte investeerimisettevõtetes. Ingelinvestor ja Grünfini investeerimisfirma kaasasutaja Triin Hertmann on naine, kes on tehnoloogiaettevõtetes ennast tippu töötanud. Suurema osa oma tööelust ongi Hertmann veetnud kiiresti kasvavates tehnoloogiafirmades, kus on kõigil töötajatel tohutu töökoormus.
Tuntud ettevõtte turundusjuht leevendas Mihkel Raua süütunnet
Neste Eesti turundus- ja kommunikatsioonijuht Risto Sülluste ütles konvrentsil “Password 2024” esinedes, et roheliste tarbimisvalikute puudumisel peaks süüdi tundma ettevõte, kes ei paku alternatiive.
Neste Eesti turundus- ja kommunikatsioonijuht Risto Sülluste ütles konvrentsil “Password 2024” esinedes, et roheliste tarbimisvalikute puudumisel peaks süüdi tundma ettevõte, kes ei paku alternatiive.
Auto|Piloot. Uus Škodiaq on kohal. Kas nüüd tasub vana sissemaksuks anda?
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Valmistoidutootja tuli kahjumist välja
Valmistoidutootja Usin-TR suurendas eelmisel aastal käivet ja jõudis üle mitme aasta tagasi kasumisse.
Valmistoidutootja Usin-TR suurendas eelmisel aastal käivet ja jõudis üle mitme aasta tagasi kasumisse.
Auto|Piloot. Uus Škodiaq on kohal. Kas nüüd tasub vana sissemaksuks anda?
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.