Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    STV on alustanud võidujooksu Starmaniga

    Kahe telekomiettevõtte Starman ja STV viimastel kuudel hoogustunud konkureerivad müügikõnelused on Eesti telekomiäri kihama löönud.

    Äripäev ja ka teised Eesti meediaväljaanded on erinevatelt asjaosalistelt saanud anonüümseid vihjeid, mille eesmärk on läbirääkimiste käiku endale soodsas suunas mõjutada. Korduvalt on kirjutatud Starmani müügikõnelustest. Eelmisel nädalal vihjati aga Äripäevale, et mobiilsideoperaator Elisa peab kõnelusi STV ostu üle.
    “Turul on kahesuguseid tegelasi: on selliseid, kes mulisevad asjadest, mis ei ole tõesed, ja on need, kes ei kommenteeri,” ütles Elisa Eesti juht Sami Seppänen. Tema sõnul on Starmani müügiprotsess olnud väga närviline ja sellega seoses söödetakse “vaestele ajakirjanikele erinevaid kuulujutte”. Seetõttu ei soovi Elisa ei Starmani ega ka STV võimaliku müügi teemal kommentaare jagada.
    Palju spekulatsioone. “Normaalsed inimesed – olgu nad börsiettevõtete esindajad või mitte – nad ei räägi pooleliolevatest asjadest,” ütles Seppänen. Ma ei taha olla no commets inimene, aga see, mis praegu Starmani ja STV ümber meedias toimub, on nõme, lisas ta. “Seda, mida ma olen lehtedes, foorumites ja Twitteris lugenud, ei saa veel nimetada korrektseks infoks,” märkis Seppänen.
    Ta ei soovinud öelda, kelle huvides erinevaid vihjeid meediasse lekitatakse. “Meie retoorika on see, et Elisa on pidevalt huvitatud oma tegevusalal erineva info vahetamisest ning ettevõte vaatab turul aktiivselt ringi – see on kogu lugu,” rääkis Seppänen. Tema sõnul ei tähenda see, et Elisa peaks kõnelusi või kavandaks sel aastal mingit tehingut.
    STV kohta liigub vastukäivaid jutte. Küsimusele, mis juhtuks telekomiturul, kui Elisa ja STV ühineksid, ütles Elisaga konkureeriva Tele2 Eesti juhatuse esimees Mindaugas Ubartas, et ta ei tea, mis on Elisa strateegia. Kui Elisast tekiks TeliaSonera sarnane korporatsioon, siis poleks see konkurentsile hea, märkis Ubartas. Ta lisas aga, et info STV müügist võib olla ka müra, sest näiteks telekomiturul on liikunud ka jutud, et STV ise on pigem huvitatud kellegi ostmisest.
    Vjatšeslav Rabotševi ainuomanduses oleva STV juhatuse liige Erik Reinaru ei olnud nõus vastama küsimusele, kas ettevõte peab Elisaga praegu läbirääkimisi STV müügi teemal. “Küsimus ei ole müümises, vaid STV jaoks on oluline olla turul tugev ja universaalne teenusepakkuja. Kui selle eesmärgi saavutamiseks on vaja kedagi omandada, kellegagi ühineda või ka osaliselt müüa, siis omanik kindlasti kaalub neid variante,” märkis Reinaru.
    Ta lisas, et juhul, kui STV liituks mõne Eestis veel mitte väga laialdaselt tegutseva mobiiloperaatoriga, tekiks uus tugev konkurent ka mobiilsideturul.
    Kui keegi sooviks hakata EMT-le, Elisale ja Tele2-le konkurentsi pakkuma, siis oleks üks võimalus osta ära neljas 3G litsents. 2003. aastal said 3G-litsentsi EMT, Elisa ja Tele2. Neljanda litsentsi omanikuks sai 2007. aastal Bravocom Mobiilile kuulunud ettevõte ProGroup Holding, mis maksis litsentsi eest 71 miljonit krooni. ProGroup Holdinguga olid seotud ettevõtjad Marcel Vichmann, Hans H. Luik ja Peep Põldsamm. Viimane nõustab ka Starmani müügikõnelusi.
    2006. aastal müüs Luik enda osaluse Vichmannile ning sellest ärist väljus ka Põldsamm. Praegu kuulub ProGroup Holding Marcel Vichmanni firmale First Telecom Trading OÜ, Danske Banki kliendikonto taha peituvale investorile, Oliver Kruuda firmale OÜ Linderin Grupp ja Jaanus Kikase ettevõte OÜ Tele Holding Grupp.
    Just neljanda 3G-litsentsi praeguste omanike huvi litsentsist lahti saada seostatakse samuti viimasel ajal meediasse lekkinud Starmani ja STVd puudutavate spekulatsioonidega. Arvatakse, et neljanda 3G-litsentsi omanikud üritavad litsentsi müüa Starmanile või STV-le või nende firmade ostust huvitatud investoritele, kes praegu mobiilsideturul ei tegutse.
    STV müügist räägitud ka varem.  Esimest korda räägiti STV müügist 2007. aastal, kui ärimees Oliver Kruuda üritas aktiivselt meediaturule tungida. Viimastel aastatel on spekuleeritud võimalusega, et Rabotšev müüb oma elutöö konkureerivale telekomiettevõttele Starman. Nüüd levivad aga jutud, et STV ostust on hoopis huvitatud Elisa või üritab STV ise tulla mobiilsideturule.
    Selle aasta veebruaris viis Rabotšev oma STV aktsiad ettevõtte RVD Holdings OÜ alla, mis  võib olla vihje, et omanik valmistub ettevõtte müügiks. Kui toona ütles STV juht, et ei tea, miks selline käik on tehtud, siis nüüd ütles Erik Reinalu, et aktsiate hoidmine RVD Holdings OÜ nimel võimaldab omanikul olla paindlikum.
    Tele2: tahetakse paremaid tingimusi
    Starmani müügil on ühe võimaliku ostjana meedias spekuleeritud ka Tele2 nimega. Tele2 Eesti ASi juht Mindaugas Ubartas on need spekulatsioonid mitu korda ümber lükanud. “Kui rääkida kaabeltelevisiooniärist, siis Starman on müügiprotsessis ning neil on olemas väga head nõustajad. Kui vaadata kõiki neid kuulujutte, siis tuleb nendesse suhtuda skeptiliselt, sest nõustajad üritavad saavutada paremat hinda müüja jaoks. Näiteks räägitakse, et keegi on huvitatud kellegi ostmisest,” rääkis Ubartas.Ubartase sõnul on meediasse lekitatud ka info, et Starmani müügiprotsess on jäänud toppama, sest ettevõtte omanik on otsustanud veel kaaluda, kas ta ikka firmat müüb. “Seda tehakse selleks, et mõjutada ostuhuvilist tegema müüjale veelgi paremat pakkumist,” rääkis Ubartas.Ta lisas, et ei ole ise Starmani müügikõneluste osaline ning kõrvaltvaatajana jääb talle mulje, et praegu üritatakse meedia abil kaubelda Starmanile paremat hinda. Ubartase sõnul on Tele2 mitu korda kinnitanud, et nad ei ole huvitatud ühestki kaabeltelevisiooniäri ostmisest.Starmani üks omanikest ja juhatuse esimees Peeter Kern ütles, et erinevad osapooled üritavad meediat praegu ära kasutada. “Muidugi, see on võimalik põhjus, et proovida kõneleda meedia kaudu,” kommenteeris Kern.“Ma ei saa ega tohi rohkem seda protsessi kommenteerida. Kui keegi saadab mingeid vihjeid, siis neil on olemas see õigus,” märkis Kern. Ta jättis vastamata ka küsimusele, kas Starmaniga soetud nõustajad on sellist taktikat kasutanud.
    Elion ja EMT vaatavad kõrvalt. Elion Ettevõtted ASi peadirektor Arti Ots ütles, et Starmani ja STV puhul on tegemist väga tugevate konkurentidega. “Aga meie ei pea ühtegi kõnelust Starmani või STV ostmiseks,” lausus Ots. Ta ei soovinud ka analüüsida, mida tähendaks Eesti telekomi- ja mobiilsideturule see, kui mõni mobiilsideoperaator peaks ostma ära Starmani või STV. “Käigult on seda keeruline kommenteerida,” lisas Ots.Ka EMT ASi juhatuse esimees Valdo Kalm ei soovinud Starmani ja STV müügi teemat kommenteerida. “Ümberringi on palju igasuguseid jutte, raske midagi öelda,” lausus Kalm.
     
    Taust
    Starmani müügist on räägitud juba eelmise aasta sügisest
    Äripäev kirjutas mullu septembris, et Hollandi firma Xalto müüb suurosalust telekomifirmas Starman, tehingu väärtus võib küündida 50 miljoni euroni.Möödunud nädalal kirjutas Eesti Päevaleht, et Starmani asutajal ja ühel omanikul Peeter Kernil on kolm valikut.1. Peeter Kern ja Bancroft Private Equity juhid saavutavad Starmani müümiseks kokkuleppe East Capitaliga. Rootsi investeerimisfirma asub koos STV  ja Bravocomiga rajama Eesti turul teistele positsioonile tõusvat telekommunikatsioonifirmat.2. Bancroft Private Equity moodustab uue fondi, mis ostab välja oma senisele fondile Xaltole kuuluvad 68% Starmani aktsiatest. Ettevõte jätkab vanaviisi või asub ühinemiskõnelustesse STV ja Bravocomiga.3. Peeter Kern ise ostab Bancroft Private Equityle kuuluvad 68% Starmani aktsiatest ja jätkab ettevõtte suuromanikuna.4. Äripäevale vihjati eelmisel nädalal, et Elisa peab STVga ostukõnelusi.Äripäeva kommentaar: Kahe esimese spekulatsiooni levitamise taga nähakse neljanda 3G-mobiilsidelitsentsi omanike Marcel Vichmanni ja Oliver Kruuda huve.Kolmanda spekulatsiooni taga nähakse Starmani praeguste omanike huvi.Neljanda spekulatsiooni taga nähakse STV huvi, kes soovib enda positsiooni erinevatel kõnelustel tugevdada.Äripäeva andmetel ei ole Starmani praegused omanikud huvitatud mobiilsideturule konkureerima tulekust.
    Allikas: Äripäev
     
     Üks küsimus
    Kas üritate Starmani müügiprotsessis leida ostjat ka Bravocomile kuulunud 3G- litsentsile?
    Peep Põldsamm, finantsnõustamisfirma Keystone Advisers partnerSeal on päris mitu asja. See ettevõte, mis tegutses Bravocomi kaubamärgi all – Bravocomi Mobiil, liideti vist juba 2007. aastal firmaga ProGroup Holding, kes sai omale neljanda 3G-sagedusloa. Sellel ajal kadus ära ka minu side selle ettevõttega – ma ei ole enam seal osanik ega ka muul viisil seotud. Seal on praegu avalikkusele teada olevalt omanikud Marcel Vichmann, Oliver Kruuda. Mida nad oma sagedusloaga teha kavatsevad, tuleb nende käest küsida. Bravocomile ei ole sagedusluba kunagi kuulnud, see on kuulunud ProGroup Holdingule. Bravocomi Mobiil oli üks ProGroup Holdingu osanikestKüll olen ma seotud Starmani müügiprotsessiga, aga seda investeerimispankurina. See on avalikult teada, et meie oleme selles protsessis nõustaja rollis. Investeerimispangale kohaselt me kommenteerime ainult tehtud tehinguid. Kindlasti me kunagi ei kommenteeri ega hakka kommenteerima seda, mis puudutab meie kliente, seega kaasa arvatud ka seda, kes meie kliendid parasjagu on.
    Miks võiks olla STV Elisa jaoks atraktiivsem kui Starman?
    Erik Reinaru, STV ASi juhatuse liigeEsiteks tehniline baas – STV on ainus fikseeritud side operaator, kes on suutnud täielikult välja ehitada täisoptilise lairibavõrgu kõikide enda klientideni. Turuliidri Elioni võrk baseerub teatavasti vananenud vaskpaarvõrgul, mis juba praegu ei vasta turu vajadustele, mistõttu Elion ehitab meeleheitliku kiirusega fiibervõrku, ning Starmanil on valdavalt koaksiaalvõrk, mis samuti ei vasta enam tänapäeva turu vajadustele. Arvestades, et fiibervõrk on vajalik ka äriklientide teenuste tagamiseks ja väga lihtsalt kasutatav ka mobiilside tugijaamade ühendamiseks, looks see näiteks Elisale võimaluse hetkega siseneda fikseeritud side turule. Arvestades nende brändi tuntust, suurt turunduslikku võimsust ja kompetentsi, ning samuti nende pikka kogemust koduturul Soomes kaabeltelevisiooni jm fiksteenuste turul, on neil võimalus kiiresti ka isegi Elionist mööduda.See tooks Elioni vastu esimest korda tõsise konkurendi ja konkurents fikseeritud side era- ja ärikliendi turul kindlasti suureneks – seni on Elion ikkagi nautinud suverääni rolli sellel turul. Muidugi oleks see löögiks kõikidele opeaatoritele, kellel ei ole portfellis fikseeritud ja mobiilside teenuseid.Teiseks, STV ja Starmani kliendibaasid on nii erinevad. Meil on olnud kindel ja stabiilne kliendibaas, mis on pidanud edukalt vastu ka konkurentide turunduslikele rünnakutele.
  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Airobot teatas ajaloolisest kasumist
Sisekliimatehnoloogiatele ja tootmisele spetsialiseeruv Airobot Technologies lõpetas esimest korda aasta kasumiga.
Sisekliimatehnoloogiatele ja tootmisele spetsialiseeruv Airobot Technologies lõpetas esimest korda aasta kasumiga.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Bolti president: ametnikele valmis eelnõude saatmine on normaalne Bolt pelgab ärimudeli suurt muutust
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.
Raskustes Saksamaa ärikliima paraneb
Saksamaa ettevõtete sentiment on muutunud helgemaks, näidates kolmandat kuud järjest suurenenud kindlustunnet.
Saksamaa ettevõtete sentiment on muutunud helgemaks, näidates kolmandat kuud järjest suurenenud kindlustunnet.