Puhkepäev. Türklane Tallinna südalinnas kostitab väärt maiustega

03. jaanuar 2014, 00:00

Türgi köögiga Güllüoglu on täiesti eriline söögikoht. Mitte ainult selle poolest, et tegemist on Eesti kõige keerukama, eestlastele täiesti võimatu hääldusega restoraniga, vaid pigem seepärast, et seal ei pakuta tilkagi alkoholi.

Lisaks on Güllüoglu üks väheseid söögikohti, kus islamiusulised söönuks saavad – Güllüoglu on halal (halal tähendab seaduslik ja tähistab kõike seda, mida Allah on teinud lubatavaks, olgu see siis tegu, tava, toit, suhted vm).

Eesti islamistide kodulehekülje andmetel on Eestis halal-söögikohti vähem kui ühel käel sõrmi: peale Güllüoglu veel vaid Istanbuli kohvik (kus kana ei ole halal), Turkebab (halal on ainult veis) ja Kišmišš (halal on kohalik lammas ja Taani kana).  Halal-lihaga on meil lood üleüldse kehvad: puudub õige tapamaja, mõnevõrra seda küll imporditakse, kuid müügikohti on vähe ja hind kõrge.

Eeskujulikud Türgi maiused. Mina läksin Güllüoglusse küll mitte halal-toidu, vaid nende maiustuste pärast – kuuldused Güllüoglu baklavast on ringi käinud kõik need neli aastat, mis koht on olnud avatud.

Baklava nime all müüakse meil igasugust kahtlase maitsega kraami, seda enam on põhjust hinnata Güllüoglu eeskujulikku traditsioonide järgimist – nende baklava kleepub meest ja siirupist, õhukesed krõbedad tainakihid vahelduvad lopsaka pähklitäidisega.

Ja kui juhtubki, et baklava-lett on parajasti tühi – nagu minu esimesel külaskäigul –, võib usaldada ka nende Euroopa-stiilis kondiitritooteid, need on armsalt kodused, puhta maitse ja kauni välimusega.

Tõsisema toiduga nii hästi ei läinud. Üksikud erandid välja arvata, järgib menüü rahvusvahelist rutiini: ikka Caesari ja mozzarella salat, spagetid Bologna ja tomatikastmega, tuunikala- ja Margarita pitsa. Näpuotsaga siiski lisaks ka väike valik Istanbuli maitseid: kahel moel köfte’d ehk kotletid, täidetud kana ja lambašašlõkk.

Rullpirukat Türgi juustuga ei olnud, selle asemel valisin Türgi traditsioonilised kodused pelmeenid. Nende serveerimisviis oli vägagi üllatav: palju pisikesi pelmeene maitsestamata jogurtikastmes. Pean tunnistama oma nõrkust igasuguste pelmeenide vastu, kuid ilma soola ja ürtideta jogurt nende ümber oli mulle kui Türgi köögi võhikule pigem ehmatav kui apetiitne.

Kasinad põhiroad. Tekirdagi grillköfte’d ehk grillkotletid olid maitselt meeldivad – ilma eriliste ürtide-vürtsideta, kuid puhtast lihast, mis aga mingil põhjusel (pikk küpsetusaeg? liiga vara valmis tehtud?) olid jõudnud lootusetult ära kuivada. Elamust ei lisanud ei keeduriis ega igituttav komplekt salatilehest, tomatisektoritest ja kurgiviiludest, mis “garniirina” kotlette täiendasid.

Tänu baklavale ja Türgi teele lõppes kõik siiski suhteliselt hästi. Tee serveeriti väikestest erilise kujuga klaasidest. See oli tavaline must tee, kuid kvaliteetne, parajalt kange ja hästi tõmmanud ning sellisena täielik haruldus meie üldist kehva teekultuuri arvestades.

Ka islami kombe kohaselt pearätiga juuksed varjanud teenindaja oli koduselt lahke ja tänu temale osutus kulinaarselt nõrgapoolne lõuna siiski meeldivaks.

 

Maitseelamus

  • Güllüoglu

Aadress: Rävala pst 2 / Kivisilla 8, Tallinn
Telefon: 5342 7321
Avatud: E–L 11–20

Hinnang: 19
toit 6 
teenindus 8 
interjöör 5 

põhiroogade hinnad: 8–14 eurot

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. January 2014, 15:26
Otsi:

Ava täpsem otsing