Buffetti ebaõnnestunud viisaastaku plaan

Fredy-Edwin Esse, California 06. jaanuar 2014, 21:30

Tõenäoliselt jäi maailma üks rikkamaid inimesi Warren Buffett esimest korda 44 aasta jooksul enda seatud eesmärgile alla lüüa Standard & Poor’s 500 indeksit.

292 miljardi dollarilise turuväärtusega Buffetti juhitav Berkshire Hathaway teatab tõenäoliselt, et viimase viie aastaga ei õnnestunud netoväärtust kasvatada sama kiiresti kui USA peamine aktsiaindeks S&P 500, vahendab Bloomberg analüütikute prognoose.

Tegu oleks esimese korraga, kui miljardärist investor jääks alla sellele sihile alates ajast, kui ta võttis firma 1965. aastal üle.

83aastane Buffett on võtnud sellise sihi kasutusele, mis aitaks firma aktsionäridel võrrelda firma edenemist S&P 500 indeksit järgivate fondide suhtes.

S&P 500 tootlus alates 2008. aasta lõpust koos dividendidega on 128%. Tugevale tõusule aitas kaasa Föderaalreservi stiimulprogramm ning ettevõtete tugevad kasumid. 30. septembri ehk kõige värskemate andmetele põhjal on Berkshire’i A-klassi aktsia alusel firma raamatupidamislik väärtus kasvanud 80%, 126 766 dollarini aktsia kohta.

Suurpanga Barclays analüütikud prognoosivad Berkshire’i raamatupidamisliku väärtuse kasvu 86%, 131 005 dollarini aktsia kohta. Keefe, Bruyette & Woods ootab viie aasta peale 83% tõusu.

„Ta on olnud väga aus, kuna on jätnud eesmärgi samaks,” ütles Berkshire’i investori Gardner Russo & Gardneri partner Tom Russo. „Ta ei valinud seda eesmärki seepärast, et see oli lihtne.”

Raamatupidamislik väärtus, kus varadest arvestatakse kohustused maha, on tihtipeale välja arvutatud aktsia kohta, et aidata investoritel võrrelda firma netoväärtust kauplemishinnaga. Buffett on öelnud, et kui tal õnnestub väärtust tõsta kiiremini kui S&P 500 tõuseb, siis aja peale peaks Berkshire’i aktsiate tootlus ületama indeksit.

Kui Buffett Berkshire’i juhtimise üle võttis oli firma raamatupidamislik väärtus kõigest 19 dollarit aktsia kohta ning 2012. aasta lõpuks oli tema juhtimisel see tõusnud keskmiselt 20% aastas. Indeks on samal ajal näidanud 9,4% tõusu aastas.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. January 2014, 21:31
Otsi:

Ava täpsem otsing