Pangajuhid: stabiilsusest saab väljakutse

Piret Reiljan 06. jaanuar 2014, 06:14

Võtmeküsimused on, kuidas väljarändajad tagasi tuua ning kuidas kasvatada heaolu Eesti jaoks harjumatus stabiilsuses, jäi kõlama aasta lõpu vestlustest Eesti pangajuhtidega.

"Kui me oleme majandus, mis kasvab tempoga null koma midagi, siis me ei ole ahvatlev välisinvestoritele ja võime tõdeda veelgi lahkujaid. Peame ennast muutma," ütles Rehe. Ta nentis, et kui natuke ette kiigata, siis ka uuel aastal võib oodata lahkujaid. Samas toonitas Rehe, et lahkujad ei lähe siit koos turu ja turuosaga, mis tähendab asemele tulevad valdavalt kohaliku kapitaliga ettevõtjad ja see on jällegi uus võimalus.

AS SEB Panga juhi Riho Undi sõnul on Eesti astunud väga stabiilsesse keskkonda. "Midagi ei muutu ja nüüd hakkavadki pinged väljenduma, sest me oleme harjunud olema Ameerika mägedel, kus kogu aeg midagi muutub," märkis Unt.

Ka panganduses on olukord sõnaga öeldes stabiilne. Rehe iseloomustas Eesti panganduse lähitulevikku tiheneva konkurentsiga laenuklientide ja laenutingimuste pärast. "Otse öeldes oleme ka mõneti ülelikviidsed," sõnas Rehe. Siiski on pangad pärast kriisi ettevaatlikud ja äraootavad. Sama lugu on potentsiaalsete laenajatega.

Loe pangajuhtide hinnangutest inimeste väljarände ja teiste teemade kohta tänasest Äripäeva paberlehest.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. January 2014, 15:31
Otsi:

Ava täpsem otsing