Pühapäev 11. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Soros: euro võib ELi hävitada

07. jaanuar 2014, 13:51

Euroopa Liit on liikumas pikaajalisse majandusseisakusse ning kuigi üksikud riigid võivad seisakuaja üle elada, võib see ELi kui riikide lõpuleviimata ühenduse hävitada, arvab miljardär ja filantroop George Soros.

Sorose hinnangul on Euroopa sattumas olukorda, mis on võrreldav Jaapani "kaotatud aastakümne" ehk olematu majanduskasvuga, Saksa marga eeskujul loodud ühisvaluuta euro on aga "saatusliku veaga", vahendas ERRi uudisteportaal Sorose aastalõpuartiklit, mille avaldas project-syndicate.org.

"Ühise keskpanga loomine ilma ühise rahandusministeeriumita tähendab seda, et riikide võlad on nomineeritud valuutas, mida ükski riik ei kontrolli, tehes nad altiks maksejõuetuse riskile," kirjutas Soros. Tema sõnul sattus mitu liikmesriiki 2008. aasta krahhi tagajärjel üle jõu käivatesse võlgadesse ning eurotsoon jagunes püsivalt võlguolevateks ja võlausaldajateks riikideks.

Soros toonitab, et EL, mis pidi olema ühise hüve nimel osa oma suveräänsusest ohvriks toonud võrdõiguslike riikide vabatahtlik ühendus, on eurokriisi tagajärjel muutunud suheteks võlgnike ja võlausaldajate vahel, mis ei ole ei vabatahtlikud ega ka võrdõiguslikud.

"Tõepoolest, euro võib EL-i üldse hävitada," kirjutas ta.

Loe lähemalt ERRi uudisteportaalist.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. March 2014, 10:35
Otsi:

Ava täpsem otsing