Neljapäev 19. jaanuar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Puhkepäev. Prantsuse aktsendiga kohvik kostitab külalisi Õismäel

10. jaanuar 2014, 00:00

Prantsuspärase café & boulangerie avamine Tallinnas Õismäel on julge ettevõtmine. Seda eelkõige nimega antud lubaduse pärast: Lyoni peetakse mitte ainult Prantsusmaa, vaid maailma gurmeepealinnaks.

Nii et valmistusin parimaks: ikkagi café & boulangerie Lyon, mitte mõni Õismäe kohvituba. Ja kuigi ei nime täienduseks olev café ega boulangerie anna põhjust oodata enamat kui kohvi ja küpsetisi, jagab Lyoni oma Facebooki seinal lõuna- ja isegi ? la carte õhtusöögilubadusi.

Kolm-ühes-kontseptsioon. Kas mõista seda nii, et café & boulangerie, mis samal ajal on natuke ka restoran? Tundub tõepoolest olevat tegemist kolm-ühes-kontseptsiooniga, mis ühtaegu on nii saiapood, kohvik kui ka restoran.

Esimesel külastusel jäin siiski nime poolt ette­antud raamidesse: jõin café’s tassi espressot ja maiustasin ühe makrooni ja ühe ekleeriga ning ostsin boulangerie’st koju kaasa kaks baguett’i ja kaks croissant’i – tr?s chic, tr?s fran?ais. Eesti pikksai nägi oma Prantsuse sugulasega sarnane välja, kuid prantslaslikku kohevust ega krõbedust siiski polnud. Makroonidel ja ekleeridel õnnestus illusiooni loomine paremini ja kohv oli maitsev.

Punaste barettidega tütarlapsed olid minu maitse järgi liiga “prantslaslikuks” kostümeeritud, aga saan aru, et Lyoni Õismäele toomiseks on vaja natuke tugevamat märgisüsteemi. Kujundusse oli panustatud tublisti, mis vahelduseks teise ringi ja isetehtud kohvikusisudele mõjub väga hästi. Pealegi on spetsiaalselt kohviku jaoks disainitud toolil tõepoolest mugav istuda.

Teisel külastusel usaldasin end ? la carte menüü hoolde. Õieti pidin alguses mina menüü eest hoolitsema – menüü lehed olid järjekorra ära vahetanud ja suurem osa pearoogasid oli rännanud eelroogade hulka. Mis polekski paha – ikkagi kohvik, võib ka väiksemate kogustega piirduda.

Kui aga pajaroad ja praed olid omale kohale tõstetud, nõudis nälg (pigem küll ahnus) korralikku kolmekäigulist: Marseille mereannihautist, pardikonfiid ja laimi-beseekooki.

Täitmata lubadused. Marseille mereannihautis pakkus kahesuguseid elamusi. Esimene ja tugevam oli pettasaamise tunne – tegemist oli hõreda supi, mitte hautisega: üks krevett, neli merikarpi ja natuke lõhet-forelli.

Leemekest oli küll palju ja supikauss oli suur, millest tuleb see teine, positiivne elamus – puljong oli maitsekas ja kandis isegi mõningaid lõuna­prantslaslikke noote. Kui roa nimeks oleks olnud puljong mereandidega, oleksin ma väga rahule jäänud, nüüd aga…

Pardikonfii pani aga taas imestama, mis erilisel viisil neid pardijalgu küll on võimalik teha, et nad kõik nii ühtemoodi maitsevad. Välja arvatud üksikud erandid on nii Tartu kui ka Pärnu, city kui ka aguli pardikonfiid justkui ühest potist tulnud, ilma personaalsuseta, ilma koka omapoolse panuseta, ilma maitse ja maitsestuseta. Lisandid ei suutnud muljet parandada, ainult veinil oli piisavalt särtsu, et maitset pisutki elustada.

Lõpetuseks tõid espresso ja beseekook mind kehvast restoranist tagasi hubasesse kohvikusse. Kuum kohv ja paras annus suhkrut on ennegi lõunasöögid ära päästnud ja besees on suhkrut ju palju.

 

Maitseelamus

  • Lyon

Aadress: Meistri 22, Tallinn
Telefon: 622 9218
Avatud: E–N 7.30–22, R 7.30–23, L 9–23, P 9–20

Hinnang: 20
toit 6
teenindus 6
interjöör 8

põhiroogade hinnad: 7,90–14,90 eurot

�rip�ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. January 2014, 17:09
Otsi:

Ava täpsem otsing