Börs: Maailmapank pani turud rallima

Fredy-Edwin Esse, California 15. jaanuar 2014, 23:12

Euroopa aktsiaturud tõusid täna kuue aasta tippu ning USA turud saavutasid kõigi aegade tipu pärast Maailmapanga prognoosi, et majanduskasv üle maailma kiireneb sel aastal ning Bank of America käivitas ralli finantssektoris.

Turgudele lisas täna kindlust Maailmapank, kes avalikustas enda värske majanduskasvu prognoosi. Institutsiooni sõnul ootavad nad sel aastal globaalse majanduse kasvu kiirenemist 3,2%ni, mida veavad kõrge sissetulekuga riigid, kes lõpuks ometi tunduvad lehekülge keeravat pärast finantskriisi. Varasem prognoos oli 3% ning 2013. aastal kasvas maailmamajandus 2,4%.

Rallile kaasa aidates ütles Rahvusvahelise Valuutafondi juht Christine Lagarde, et aasta teises pooles nähtud positiivne impulss maailmamajanduses peaks jätkuma ka sel aastal. Fond kavatseb tõsta globaalse majanduse kasvuprognoosi järgmises raportis, mis avalikustatakse selle kuu lõpus.

Euroopa turg sai seepeale tõelise hoo sisse. Regiooni üks peamisi aktsiaindekseid Stoxx Europe 600 tõusis täna 1% võrra ehk neljandat päeva järjest ja sulgus 334,51 punktil, mis on kõrgeim sulgemistase pärast 2008. aasta jaanuarit.

Käesolev nädalal on Wall Streeti pangad enda tulemusi avalikustamas. Eile JPMorgani ja Wells Fargo järel täna tulemused avalikuks teinud Bank of America aktsia rallis 2,6% ja kõrgeima tasemeni pärast 2010. aasta maikuud. USA suuruselt teise panga kasum enam kui neljakordistus. Wells Fargo tõusis seejuures täna kõigi aegade kõrgeima tasemeni, 46,4 dollarini.

Apple'i aktsia sai täna samuti lisahoogu. Firma hiljuti avalikustatud partnerlus China Mobile'iga tundub osutuvat üpris kasulikuks, sest viimase sõnul on iPhone'i eeltellimusi tulnud üle miljoni. Müük algab sel nädalavahetusel.

General Motors kukkus täna 1,5%. Firma prognoosis, et 2014. aasta kasum paraneb "tagasihoidlikult" 15 uue mudeli tutvustamise tõttu USAs. Eile teatas firma 30sendisest dividendist aktsia kohta, mis on esimene väljamakse pärast 2008. aastat.

Lisaks sai General Motors täna uue tegevjuhi Mary Barra näol, kes on ühtlasi esimene naissoost juht autotootja ajaloos. Seni firmat ohjanud Dan Akerson läheb pensionile.

S&P 500 tegi eile selle aasta ja viimase kuu suurima ralli ning täna tuli veel lisa. USA peamine indeks kerkis päeva lõpuks 0,52% ja sulgus 1848,38 punktil. Nasdaqi komposiitindeks kasvas 0,76% võrra, 421488 punktini. See on ühtlasi kõrgeim sulgemistase pärast 2000. aasta septembrit. Dow Jonesi tööstuskeskmine läks õhtule 16 481,94 punkti peal, sulgudes 0,66% kõrgemal kui teisipäeval.

Veebruarikuise kullatellimuse hind andis tänasega Comexi turul järele 0,43%, odavnedes 1239,90 dollarini untsi kohta. Must kuld kallines aga tugevad 2% ning maksis 94,44 dollarit barrelist. Euro andis tänasega dollari vastu 0,54% järele. Päeva lõpuks võrdus üks euro 1,3605 dollariga.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. January 2014, 23:12
Otsi:

Ava täpsem otsing