Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kilvar Kessler – terava keelega sihikindel juht

    Täna võtab finantsinspektsiooni juhi ameti enda kanda Kilvar Kessler, kes on nii mõnelegi juba silma jäänud oma mõõkteravate väljaütlemistega.

    Kessleri seisukohavõtud börsiettevõtete läbipaistvuse ja turumanipulatsioonide kohta on olnud mõjuvad. “Tarmo Sild on kurjategija!” ja “Tooli süüdimõistmine lõpetas börsil kauboikapitalismi!” on vaid mõni näide.
    Kessleri kriitikat tunda saanud Arco Vara juht Toomas Sild eile Kessleri uut ametit kommenteerida ei soovinud. “Igale ametisse astuvale juhile tuleb jõudu ja edu soovida. Kahjuks teie küsimustele sisuliseks vastamiseks puudub mul igasugune informatsioon ja oletustega ei soovi tegeleda,” vastas Sild e-kirjas.
    Olari Taal: jagab asja. Kessler on seisnud vastamisi ka Eesti suurettevõtjatega, üks neist oli ettevõtja Olari Taal. Nimelt seadis inspektsioon toona kahtluse alla Taali sobivuse EfTEN Capitali nõu­kogu liikme kohale.
    Nüüd hindab Taal Kesslerit paremaks juhiks kui äsja ametist lahkunud Raul Malmsteini. “Kindlasti on ta asjalikum mees kui eelmine. Ta on konkreetsem ja jagab asja. Kõrvalt vaadates, ja ma vaatasin finantsinspektsiooni mingi aeg päris intensiivselt kõrvalt, siis olid inspektsiooni tööalased tulemused kõik suurelt jaolt Kessleri vastutusalast tulnud,” märkis Taal tunnustavalt.
    Ka Kessleri varasemal tööandjal vandeadvokaat Aare Targal jagub oma büroo endise vandeadvokaadi kohta kiidusõnu. “Ta on hästi pühendunud, kõigis oma töödes ääretult täpne. Ta on oma eriala professionaal, mis puudutab just juura ja õiguse valdkonda,” rääkis Tark.
    “Kui ta on teravalt öelnud asja eest, siis see tuleb alati ju pigem kasuks. Ma ei näe, et teravates väljaütlemistes oleks midagi halba. Pigem oleks halb see, kui jäetakse midagi ütlemata ja tegemata, mis peaks olema tehtud,” kommenteeris Tark Kessleri seisukohavõtte. “Kilvar ütleb välja seda, mida mõtleb,” lisas Tark.
    Seda, et Kessler oleks karjäärihunt, kes noolis inspektsiooni juhi kohta Raul Malmsteini kõrval, Tark ei usu. “Kui talle meeldib see eriala, siis talle meeldib ennast seal realiseerida. Ta pole kunagi olnud seda tüüpi, et ta tahaks eraldi olla just juht,” märkis Tark.
    Kessler hindab ausust. Kessler ise peab kõigis suhetes ja väljaütlemistes väga oluliseks jooneks ­ausust. Kessler usub, et ka finantsinspektsiooni juhatuse esimeheks saades tuleb kasuks see, kui sa oled aus.
    “Loomulikult tuleb enne väljaütlemist põhjalikult kaaluda erinevaid väärtusi, kuid eelkõige jääda truuks nii seadustele kui ka oma südametunnistusele,” märkis ta.
    Kessler pole mees, kes teeks suuri sõnu enne tegusid, ja oma plaanidest uues ametis rääkida ei taha. “Finantsinspektsiooni juhatuse esimeheks otsustas nõukogu mind valida eelmise aasta sügisel. See otsus tekitas hea tunde, eriti ka seetõttu, et sain võimaluse juhatusse kutsuda suurepärased kolleegid. Muudatustest ja plaanidest on praegu veel vara rääkida, soovin need enne läbi arutada ning kindlasti anname neist ka avalikkusele teada,” jääb Kessler tagasihoidlikuks.
    Milline on Kessler juhina? “Annan üsna palju vabadust, kui kolleegiga on tekkinud usalduslik suhe. Kui usaldus kaob, jälgin protsesse üsna täpselt. Olen harjunud töötama üsna tugevate isiksustega ning õppinud seda kõrgelt hindama,” vastas Kessler.
    Hobiks fotograafia
    Kilvar Kessleri suureks kireks igapäevase töö kõrval finantsinspektsioonis on fotograafia.Osalt tänu oma hobile on ta mees, kes ärkab vara ja kelle päevad on pikad – nii jõuab palju ära teha.“Ärkan väga vara, suvekuudel käin loodust pildistamas, see on mu hobi, või jõusaalis. Tööle sõidan bussi, auto või rattaga sõltuvalt ilmast või tujust,” iseloomustab Kessler oma tööpäeva hommikuid.Kessleri kirg fotograafia vastu on leidnud ka tunnustust, näiteks on ta pälvinud auhindu “Aasta loodusfoto” konkursil.Kunagi üks hea tuttav küsis Kesslerilt, et kui ta teeniks mõlema tööga sama palju, kumma ta siis valiks. Kesslerit ajas see küsimus veidi kimbatusse, sest talle meeldivat nimelt need mõlemad “kunstid”.“Kui fotograafia on valguse ja varjuga joonistamise kunst, siis juba Vana-Rooma juristide arvates oli õigus õigluse ja headuse kunst,” leiab Kessler.Sõbrale vastas ta tookord, et ajaks ikka finantsjärelevalve asja.
     
     
     Kes on kes
    Kilvar Kessler
    Südinud 1973Abielus, 2 last
    Haridus2005–2006 Bostoni ülikool, pangandus- ja finantsõigus1996–1997 Georgetowni ülikool, õigusteadus1995 Tartu Ülikool, õigusteadus, BA
    Ametikäik2008–2013 finantsinspektsiooni juhatuse liige  2006–2007 Advokaadibüroo Tark & Co partner ja vandeadvokaat2007 Tallinna Tehnikaülikooli Tallinna Kolledži lektor2006 praktika USA väärt­paberi- ja börsikomitee ­Bostoni büroos2002–2005 finantsinspektsiooni juhatuse liige1995–2002 Advokaadibüroo Tark & Co advokaat2002 Tartu Ülikooli Õigusinstituudi lektor1999–2002 ASi Tallinna Börs järelevalvekomisjoni esimees2000–2002 ASi Tallinna Börs ülevõtmiskomisjoni liige
     
     
     
    Kommentaar
    Frankfurt annab uusi ülesandeid
    Raul Malmsten, ametist lahkuv finantsinspektsiooni juhtSoovin talle südamest jõudu ja jaksu. Töö on keeruline, ajad jätkuvalt keerulised ja väljakutseid jagub.Ma arvan, et igal juhil on oma käekiri. Sel aastal on finantsinspektsiooni suurim väljakutse ühtse pangandusjärelevalve loomine Frankfurdis ja sellega seonduv tegevuse kohandamine, mis on pikk ja keeruline protsess. Mis turul toimuma hakkab, seda ei suuda keegi lõpuni ära ennustada.
    On julgust otsustada ja vastutada
    Aivar Rehe, Danske Banki Eesti filiaali tegevjuhtKilvar Kessler on minu hinnangul väga hea valik Eesti finantssüsteemi esijärelevalvajaks. Oluline on märkida, et uus juht võtab kohe oluliste teemade juhtimise üle, kuna on n-ö kasvanud organisatsiooni seest. Eesti pangandusele ja finantsinspektsioonile on 2014. aastal suur väljakutse teha pangaliidu raames kolme olulise panga varade riskide analüüs. Tegemist on mahuka ja ajakriitilise protsessiga.Finantsinspektsiooni uus juht omab parimat juriidilist teadmist Eesti finantssüsteemi järelevalve vaates ning lähimineviku turu kuritarvitamise juhtumid viitavad julgusele võtta vastu otsuseid ja vastutada.
    Inspektsioon on senigi hästi toiminud
    Pärtel Tomberg, Isepankur ASi tegevjuhtKilvar Kessler on kahtlemata võimekas juht ning sobib finantsinspektsiooni etteotsa hästi. Finantsinspektsioon on aastaid olnud hästi juhitud organisatsioon, mis vaatamata oma keerukale tegutsemisvaldkonnale on minu arvates suutnud mitmest raskest probleemist hästi välja tulla ning säilitanud avalikkuse silmis pigem positiivse kuvandi.Finantsinspektsiooni puudutavate muudatuste kohta on seoses uue juhi vahetusega raske prognoose teha, sest minu arvates suures pildis midagi korrast ära ei ole.
    Vaatame tulevikku optimistlikult
    Andres Piirsalu, Eesti Liikluskindlustuse Fond / Eesti Kindlustusseltside Liit juhatuse liigeOleme eelmise finantsinspektsiooni juhatusega üritanud leida lahendusi mitmele kindlustussektorile muret tekitavale probleemile ja praegu ei ole küll ühtki põhjust, miks me uue juhatusega seda enam teha ei saaks.Seega – tulevikku vaatame selle muudatuse valguses optimistlikult.
    Põhimõtte- ja järjekindel mees
    Katrin Talihärm, pangaliidu juhtKilvar Kessler on pikaajalise finantsinspektsiooni juhatuse liikmena tõestanud end põhimõtte- ja järjekindla juhina, kes on tulemusele ja efektiivsusele orienteeritud. Pangaliit väärtustab kõrgelt finantsinspektsiooni avatud ja konstruktiivset koostööd kohalike turuosalistega ja loodame selle jätkumist ka uuenenud juhtkonnaga. Seoses järelevalvekeskkonna muutumisega on uuele juhile kindlasti suureks väljakutseks ka järelevalve kuluefektiivsuse säilitamine.
    Kokkupuuteid on vähe olnud
    Jaano Vink, Nordeconi juhatuse esimeesNordeconil on finantsinspektsiooniga olnud kokkupuuteid väga vähe ning need on jäänud inspektsiooni poolt mõned aastad tagasi tehtud rutiinsete infopäringute raamesse. Tuginedes hiljuti loetud artiklitele ja intervjuudele ei saa öelda, et inspektsioon tegeleb väheoluliste asjadega. Samuti on hiljuti (tagantjärele) leidnud tunnustamist finantsinspektsiooni roll möödunud finantskriisi algusaastatel, mis peaks inspektsiooni muidugi neutraalset kuvandit kinnistama.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.