Liksutovi äride varjamine Eestis jõudis Moskva linnapeani

1321-aripaev 16. jaanuar 2014, 15:49

Vene opositsionäär Aleksei Navalnõi tõstatas oma blogis taas ettevõtja Maksim Liksutovi osaluste varjamise küsimuse ning edastas vastavad materjalid ka Moskva linnapeale, peaprokurörile ja presidendi korruptsioonivastasele nõukogule.

Aastaid Äripäeva rikaste edetabelis olnud Maksim Liksutovil võib edetabeli pärast probleeme tekkida, sest Venemaa ametnikud ei või omada osalust välisfirmades või kirjutada oma vara abikaasade nimele, kirjutas vene uudisteportaal newsru.com juba oktoobris. Liksutov on Moskva aselinnapea transpordiküsimustes.

Liksutov kirjutas eelmisel suvel kogu oma vara ja äri, mis osaliselt oli ka Eestis, oma abikaasa Tatjana Liksutova nimele. Loksal sündinud transpordiärimees loobus Eesti kodakondsusest juba 2012. aasta veebruaris ehk kaks kuud pärast Moskva transpordiameti juhiks saamist. Ülemöödunud aasta lõpul määrati Liksutov aga juba Moskva aselinnapeaks transpordiküsimustes.

Navalnõi nimetab blogis Liksutovi käitumist korruptiivseks, kuna ta ise töötab kohal, kus saab käsutada ühistranspordi jaoks mõeldud miljoneid ning samal ajal on tal transpordiäris isiklikud huvid, mida ta üritab varjata.

Pärast Äripäeva Rikaste TOPi ilmumist eelmisel sügisel, kus Tatjana Liksutova oli tõusnud Eesti rikkaimaks naiseks, märkisid Venemaa politoloogid sealses meedias, et rikaste edetabeli info oleks vaja üle kontrollida. Kui teave on õige, kerkivad Liksutovi kohta mitmed küsimused. "Normid näevad ette, et ametnikel ei tohiks olla osalusi välisfirmades. Samuti on keelatud kirjutada osalusi oma abikaasa nimele," kirjutas sotsiaalmajanduslike ja poliitiliste uuringute instituudi asedirektor Aleksandr Pozhalov oma Facebooki lehel sügisel.

Liksutovi suuremad ettevõtted on rahvusvaheline kontsern Transgroup Invest. Tema äripartner selles ettevõttes on Sergei Glinka. Glinka koos Liksutovi abikaasaga on septembri lõpus ilmunud Äripäeva rikaste edetabelis 12. kohal 103,6 miljoni eurose varandusega. Tatjana Liksutovale kuulub Tallinna kesklinnas asuv Itaalia restoran Gianni, mööbli ja valgustite jaemüügiga tegelev ettevõtte Aprica Style AS.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. January 2014, 15:50
Otsi:

Ava täpsem otsing