Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ossipenko kasupoeg läks ärist linnaametnikuks

    Ida-Virumaa kommunaal- ja prügiveoteenuste kuninga Nikolai Ossipenko kasupojast ja vahepealsest ettevõtete omanikust Tiit Lillemetsast sai Kohtla-Järve linnapeaabi Oru ja Viivikonna linnaosas. Lillemetsa tööülesannete hulka kuulub järelevalve samade teenuste üle, mida pakuvad praegu Ossipenko abikaasale kuuluvad ettevõtted.

    Veel hiljuti nähti juristi haridusega Lillemetsas haiguse küüsis oleva Ossipenko äriimpeeriumi ülevõtjat. Läks ju eelmise aasta maikuus lisaks prügivedajale OÜ Ekovir tema nimele ka seni Ossipenkole kuulunud tänavapuhastusfirma AS N&V. Nende osaluste tõttu oli Lillemets ka möödunud sügisel ilmunud Äripäeva rikaste edetabelis uustulnukana kõrgel 136. kohal.
    Eelmise aasta novembrist on aga Lillemets firmade omanikeringist lahkunud ning praegu on ettevõtete ametlik omanik Nikolai Ossipenko abikaasa Natalia Ossipenko.
    Detsembris asus Lillemets tööle avalikus teenistuses, olles Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjovi abi Oru ja Viivikonna linnaosas. Muu hulgas on tema tööülesanneteks linnaosades kommunaalmajanduse tegevuse kavandamine ja korraldamine, jäätmeveo korraldamise koordineerimine ja jäätmekäitluseeskirjade täitmise kontrollimine.
    “Ma olen eraäris olnud piisavalt kaua ja otsustasin proovida omavalitsuses töötamist. Soov on juurde saada kogemusi ning vaadata asjade toimimist teiselt poolt,” rääkis Lillemets.
    Ka Nikolai Ossipenko suhtus Lillemetsa sõnul kasupoja üllatuslikku elupöördesse mõistvalt. “Tema võttis asja rahulikult. Ta saab aru, et minul kui noorel inimesel on uusi kogemusi vaja,” märkis Lillemets.
    Huvi poliitika vastu viis vallavolikogu aseesimeheks. Sügisestel kohalike omavalitsuste valimistel valiti Lillemets valimisliidu “Jõhvi – meie kodu”, mida kohapeal kutsutakse nimekirja esinumbri ja rahastaja järgi Ossipenko valimisliiduks, liikmena Jõhvi vallavolikogusse. Lillemetsast on saanud volikogu aseesimees ning ta tunnistab tõsist huvi poliitika vastu. “Kui poliitikas välja ei tule, lähen tagasi algsete juurte juurde,” ütles ta naerdes ja lisas, et ärisse naasmiseks on tal tagasitee lahti.
    Nii Jõhvi vallas kui ka Kohtla-Järvel on prügivedajaks Lillemetsale kuulunud Ekovir. Jõhvis sai Ekovir vedajaks jäätmeveo konkursi kaudu, kuid Kohtla-Järve linnas pole siiani konkurssi korraldatud.
    “Tegemist on ainukese linnaga Eestis, millel on kohustus jäätmevedu hangetega korraldada, kuid mis pole seda kordagi üritanud. Linna peamised teenindajad jäätmeveo puhul on Ossipenkoga seotud firmad. Meil on mõni üksik klient,” märkis Ragn-Sellsi ärijuht Agu Remmelg.
    Ossipenko firmaga seotud linnaametnikke on veelgi. Konkursist siiski pääsu pole ja loodetavasti see sel aastal ka korraldatakse. Novembris kehtestati Kohtla-Järve linna volikogu määrusega jäätmehoolduseeskiri. Määruse täitmist hakkavad jälgima ja saavad õiguse teha ettekirjutusi teiste seas ka linnapeaabid ja abilinnapea majandusküsimustes.
    Kohtla-Järve abilinnapea majandusküsimustes Deniss Veršinin oli eelmise aasta jaanuarini Ossipenko suuromanduses oleva ASi Uikala Prügila juhatuse liige ning on töötanud ka Ekoviri ja N&V projektijuhina. Kuigi Lillemets on linnapeaabi, siis tema otseseks ülemuseks on abilinnapea Veršinin.
    Veršinin oli ka läinudsuvise Ahtme ja Järve linnaosade teede-tänavate ning haljasalade hooldaja leidmiseks korraldatud riigihanke linnapoolne vastutav isik. Ainsana osales avatud hankel pakkujana N&V, kes järgmise nelja aasta tööde eest küsis 16,7 miljonit eurot.
    “Üks ettevõtja kinnistab oma võimu ühes suures Eesti omavalitsuses. Ükskõik, kuidas vaadata, Lillemetsa asumine sellele ametikohale ei tundu õige ega eetiline. Täpselt samamoodi tuleb samadest firmadest abilinnapea Deniss Veršinin,” sõnas Kohtla-Järve linna volikogu opositsiooni liige Eduard Odinets.
    Konkurendid kahtlevad Kohtla-Järve prügihangete korrektsuses. Lillemetsa arvates ei peaks inimese eelnev äris tegutsemine olema takistuseks poliitikasse või avalikku teenistusse minemisel. “Mina kandideerisin linnapeaabi ametikohale ja olen ettevõtlusega kõik sidemed läbi lõiganud,” lisas ta.
    Mida arvab endine ettevõtja ja praegune linnaametnik Lillemets sellest, et Kohtla-Järve kommunaalteenuste turul konkurentsi praktiliselt ei olegi? “Ei oska öelda. Suured firmad vaatavad, mis tulu nad võivad kusagil teenida, ja eks siis arvutatakse, kas on mõtet tehnikaparki investeerida ning tulla Ida-Virumaale konkureerima,” arvas ta.
    Kuid sotsiaaldemokraatide nimekirjas kandideerinud ning juba 18 aastat volikogus olnud Odinetsi arvates ei tule linna suurtel hangetel teised Ossipenko kõrvale isegi pakkuma, kuna hanked ei pruugi olla ausad.
    “Kui vaadata linnapea kriminaalasja, siis sealt joonistub selgelt välja, mismoodi kokkuleppeid sõlmitakse,” viitas ta kohtusse jõudnud kriminaalasjale, milles on teiste seas süüdistuse saanud linnapea Solovjov, Nikolai Ossipenko, N&V ning ettevõtte tegevjuhid Irina Lobkova ja Vjatšeslav Stankevitš.
    Süüdistuse järgi tegid kolm ettevõtet Solovjovi palvel tema lähikondsetele varalise soodustusega teenuseid, sealhulgas ehitustöid, mille eest lõi Solovjov ettevõtetele linna hangetel soodsaid tingimusi. Esimene kohtuistung toimub märtsi alguses.
    Lillemets: Ossipenko võttis asja rahulikult
    Ettevõtlusest lahkunud ja linnaametnikuks hakanud Tiit Lillemetsa sõnul suhtus kasuisa Nikolai Ossipenko tema otsusesse rahulikult ning mõistvalt.Lillemets selgitab oma siirdumist ärist ametnikuks.
    Millest selline üllatav otsus ärist loobuda ja asuda avalikku teenistusse? Ma olen eraäris olnud piisavalt kaua ja otsustasin proovida omavalitsuses töötamist. Soov on saada juurde kogemusi ning vaadata seda asja teiselt poolt. Siin on palju inimestega suhtlemist.
    Kuidas pilt teiselt poolt paistab? Ma elan alles sisse, kuid asjad on teistmoodi küll kui eraäris. Inimeste igapäevaste probleemidega puutun päris palju kokku. Asju ei saa nii kiiresti otsustada kui eraäris. On oma toimingud, mis tuleb enne ära teha, ja bürokraatiat on rohkem. Vahel tahaks küll kiiresti probleemi lahendada, kuid ei saa.
    Kas Te ise kandideerisite või kutsuti sellele tööle? Toimus konkurss ja ma ise kandideerisin. Miks mitte proovida, eeldused on mul olemas.
    Tundub üllatav, et suhteliselt suurte firmade juhtimise ja omanikustaatuse niimoodi kõrvale heitsite? Seda küll, kuid teiselt poolt on see ka kogemus. Saada teada, kuidas kohalikus omavalitsuses töö käib.
    Kuidas Nikolai Ossipenko sellele reageeris, et lahkute ettevõtetest? Tema võttis asja rahulikult. Ta saab aru, et minul kui noorel inimesel on uusi kogemusi vaja. Kui kusagile ei pürgi, siis kogemusi ei saa.
    Te ei välista, et mõne aja pärast naasete ärisse? Seda ei oska öelda. Ametikoht on mul selline, et mind on siia määratud ja samamoodi võidakse ka lahti lasta. Võib ju juhtuda näiteks, et ametikoht kaotatakse ära.
    Te tegelete samade teemadega nagu Ekoviris ja N&Vs? Praktiliselt jah. Rohkem on inimestega suhtlemist, kurdetakse oma muresid.
    Kas ei teki olukorda, et kontrollite oma endisi firmasid?  Ei. Probleemidest teatan oma ülemusele (abilinnapea Deniss Veršinin, kes on varem töötanud Ossipenko firmades – toim) ja tema tegeleb nende asjadega edasi.
    Miks on Kohtla-Järvel kommunaalteenuste osutamisel nii väike konkurents? Ei oska öelda. Suured firmad vaatavad, mis tulu nad võivad kusagil teenida, ja eks siis arvutatakse, kas on mõtet tehnikaparki investeerida ning tulla Ida-Virumaale konkureerima.
    Kas Te oma uues ametis võiksite konkurentsi suurendamisele kaasa aidata? Ei oska öelda, mina olen siin pisikeses Oru linnaosas, minu otsustada ei ole siin midagi. Sellega tegelevad linnapea ja abilinnapead.
    Kinnitate, et olete kõik sidemed ettevõtetega ära lõiganud? Jah, olen küll.
    Äriimpeerium naise nimel
    Praegu kuuluvad prügivedaja Ekovir, tänavapuhastusfirma N&V, Uikala Prügila ja Adelan Prügiveod Natalia Ossipenkole. Kuni eelmise aasta novembrini oli Ekoviri ja N&V omanik Tiit Lillemets ning Uikala Prügila ja Adelan Prügivedude omanik I.V.P.Keskuse kaudu Natalia Ossipenko. Samas arvatakse Ida-Virumaal, et ettevõtteid kontrollib tegelikult Nikolai Ossipenko.Küll on see ametlik osaluse puudumine andnud asjaosalistele võimaluse mängida teadmatut. 2012. aasta suvel, kui Ekovir tungis üllatuslikult Tallinna prügiveoturule ja tegi viies piirkonnas konkurentidest parema pakkumise, rääkis Tiit Lillemets, et Nikolai Ossipenkot ei saa kuidagi Ekoviriga siduda. Tollal oli ettevõtte omanik I.V.P.Keskuse kaudu Natalia Ossipenko. “Ei oska öelda seda,” vastas Lillemets toona küsimusele, kas ­Nikolai Ossipenko puutub prügiäriga kokku.Samasugust teadmatust etendasid  Eesti suuruselt kolmanda jäätmevedaja Adelan Prügivedude ostmise järel ka Nikolai Ossipenko ja tema vend Viktor Ossipenko. Kui tehing 2012. aasta lõpul toimus, rääkis Nikolai Ossipenko, et see on tema venna teema, kes püüab ka prügiäris kanda kinnitada, ning tema ei tea sellest midagi.
     
    Mis on mis
    OÜ Ekovir
    Prügivedaja. Tegutses varem ainult Ida-Virumaal. 2012. a võitis Põhja-Tallinnas viies piirkonnas jäätmete vedamise konkursi, pakkudes konkurentidest odavamat teenust. Konkurendid arvasid siis, et kõiki makse ausalt ära makstes ei ole sellise hinnaga võimalik töid teha.Omanik kuni mullu sügiseni I.V.P.Teed OÜ kaudu juhatuse liige Tiit Lillemets, praegu Natalia Ossipenko.Müügitulu 2011. a 1,4 miljonit eurot. 2012. a majandusaruannet äriregistris veel ei ole.
    AS N&V
    Tänavapuhastuse jm kommunaalteenuste osutaja.Ida-Virumaa linnade hangetel teeb enamasti puhta töö, olles tihti ainuke pakkuja. On olnud aastaid, kus on saanud Kohtla-Järve linna eelarvest ligi 16%.Omanikud: kuni novembrini Tiit Lillemets, kes asus mullu mais aktsionäriks Nikolai Ossipenko asemel. Praegu I.V.P.Keskus ja I.V.P.Teed, mis mõlemad kuuluvad Natalia Ossipenkole.Müügitulu 2012. a 9,4 mln eurot, materiaalsesse põhivarasse investeeris 2,3 mln ­eurot, puhaskasum 471 000 eurot. Ülirentaabel.Jaotamata kasum 2012. a lõpu seisuga 13,1 mln eurot.Omab 88,5% Narvas kommunaalteenuseid osutavast ASist Heakorrastus, kaasosanik Narva linn.
  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA majanduskasvu pidurdumine kukutas aktsiaid
USA majanduse kasv esimeses kvartalis jäi märkimisväärselt alla nii eelmistele kvartalitele kui ka majandusanalüütikute prognoosidele, ehmatades langema ka aktsiaturud.
USA majanduse kasv esimeses kvartalis jäi märkimisväärselt alla nii eelmistele kvartalitele kui ka majandusanalüütikute prognoosidele, ehmatades langema ka aktsiaturud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolti lobi ei läinud Euroopas läbi, uus direktiiv sai rohelise tule
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.