Aeg nõuab IT kasutuse laiendamist

28. jaanuar 2014, 00:00

Kõrgetasemelistest IKT-oskustest tuntakse enim puudust tööstuses, transpordis ja tervishoius. Samas on neis majandusharudes teistest suurem valmisolek tehnoloogiauuendusi kasutusele võtta.

Eesti on saavutanud kadestamisväärse rahvusvahelise kasutustaseme riigi e-teenustega. IKT-haru on ettevõtlussektorina võimekas, idufirmasid vaadates ideedepuuduse üle digi­lahenduste väljamõtlemisel kurta ei saa. Ent miskipärast piirduvad need edulood üksikute näidetega ega peegeldu laiemas IKT kasutamises. Tööstuses ja kaubanduses oleme IT kasutamises teistest riikidest maha jäänud, nt e-kaubanduse kasutamise määr (21%) jääb meil ­Euroopa Liidu keskmisest üle kahe korra maha ja enamiku lääneriikide omadega võrreldes on lausa üle kolme korra väiksem.

Seljad tuleb kokku panna. Eesti positsiooni Maailma Majandusfoorumi globaalses IT-pingereas on tagasi tõmmanud IKT vähesem kasutamine erasektoris.

Järgmisele tasemele hüppeks on vaja riigil, ettevõtlusel ja koolidel seljad kokku panna, nagu kunagi tehti IT-haridusega. Viimane vajab endiselt nii Tiigrihüppe, Tiigriülikooli kui ka IT-Akadeemia toetust, sest see kindlustab tugevad IKT-alusteadmised ning -oskused, ent aeg on küps IT-kasutusalade avardamiseks. Siin on vaja jõulist tuge riigilt õppekavade arendamisel, firmadelt ootuste täpsustamisel ja haridusandmisel kaasalöömisel ning ülikoolilt pingutust kaasajastada oma hariduspakkumine.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. January 2014, 19:48
Otsi:

Ava täpsem otsing