Simson: tulumaksuvaba miinimum peab tõusma

Indrek Kald 29. jaanuar 2014, 14:20

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul on viimane aeg kinnitada järgmise aasta tulumaksuvaba miinimumi kasv seadusega.

Valitsus on korduvalt lubanud miinimumi tõsta, kuid pole seda viimase viie aasta jooksul sendigi võrra suurendanud, teatas keskpartei.

"Miinimum peab tõusma, sest see toetaks väiksema sissetulekuga inimesi otseselt. Möödunud aastal taganes valitsus lubadusest tulumaksuvaba miinimumi tõsta, sest riigieelarve arutelude käigus selleks raha ei leitud. Tulumaksumäära vähendamisest protsendipunkti võrra võidab miinimumpalga saaja veidi vähem kui kaks eurot, keskmise palga saaja 7,49 eurot ning näiteks peaminister ligi 50 eurot kuus," selgitas Simson.

"Leian, et tavakodanikul on selgelt rohkem kasu miinimumi tõstmisest kui maksumäära langetamisest. Planeeritav maksumuutus on järjekordne näide tänase koalitsiooni poliitikast, kus maksukingitusi tehakse kõige jõukamatele," sõnas riigikogu rahanduskomisjoni kuuluv Simson.

Tema sõnul moodustas 2006. aastal maksuvaba tulu alampalgast 66,7 protsenti ja käesoleval aastal 40%. "Kui ka käesoleval aastal tulumaksuvaba miinimumi ei tõsteta, siis 2015. aastal moodustab ta alampalgast vaid 36,9%. Selline taandareng ei ole aktsepteeritav," sõnas Simson.

Keskerakonna fraktsioon asendaks plaanitava tulumaksumäära vähendamise järgmisel aastal tulumaksuvaba miinimumi tõstmisega, millega võidaksid kõik palgasaajad võrdselt 88 eurot aastas.

Antud probleemidega seoses andis keskfraktsioon rahandusminister Jürgen Ligile üle arupärimise.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. January 2014, 14:20
Otsi:

Ava täpsem otsing