Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Edukas Eesti: parimad ideed

    Tänavusel "Eduka Eesti" arvamuskonkursil on seni ilmunud 32 arvamusartiklit.

    "Kuni tööjõumaksud - sotsiaalmaks ja eraisiku tulumaks ja töötuskindlustusmaks - lähevad maksuametisse tööandja kontolt, on jutt "maksumaksja huvidest" abstraktne vada," kirjutas Ülavere, "omal nahal ei tunneta palgatöötaja kuidagi maksude kuhilat, oma vastutust iseenda enda ja riigi ees." Ta leiab, et kui muuta maksude maksmine tööandja kohustusest maksumaksja kohustuseks ja õiguseks, siis muudavad selle juures tekkivad küsimused inimese mõtteviisi, tehes ta hoiakult palgatöötajast ettevõtjaks.
    See oleks äge
    Äripäeva aasta ärimehe, TransferWise'i ühe looja Kristo Käärmanni meelest oleks äge, kui saaksime ise valida, kui kuhu investeerime oma tulumaksu: kas paremasse tervishoidu, asfalti, haridusse või kosmoseprogrammi. "Meie tuludeklaratsioon võiks meile juba praegu anda iga-aastase investeeringute kokkuvõte: "Aitäh, Raimo, et maksid X tuhat eurot makse! Sellest 100 kulutasime õpetajate palkadeks, 200 tervishoiu parandamiseks, natuke läks pensionifondi jne,"" kirjeldab Käärmann.
    Zavod BBDO loovjuhi Marek Reinaasa hinnangul pole Ülavere idee just maailma värskeim, aga vajab tähelepanu. "Olen enam kui veendunud, et kui inimestel tuleks endil oma sotsiaalmaksud ja tulumaksud maksuameti kontole kanda, tekiks neis oluliselt isiklikum ja hoolivam tunne nii riigieelarve suhtes kui ka nõudlikum meel riigi poolt pakutavate teenuste vastu," märgib ta. "Isiklik rahakott on üldjuhul kõige parem suhtumise ja meelsuse muutja." Ka majandusanalüütik Maris Lauri meelest on oluline, et inimene teaks, kuidas tema maksuraha kulutatakse.
    Nagu hane selga vesi
    Raidla Lejins & Norcousi vanempartner Jüri Raidla on riigireformi vajalikkusest kõnelenud juba pikemat aega.
    "Seda ettepanekut on mõtliku näoga kuulanud kõik poliitikud, ministrid, president. Nagu hane selga vesi," tähendab ettevõtja Armin Kõomägi. "Kõik saavad aru, et muutused ei sünni enne aastat 2015, kui valime uue riigikogu, kes paneb paika uue valitsuse. Küsimus on: kas uues riigikogus saab olema jõud, kes võtab Raidla idee üheks põhiülesandeks." Kõomäe meeles on uute parteide loojatel Andres Herkelil ja Kristiina Ojulandil siin elu võimalus oma maa ja rahva jaoks midagi suurt ja olulist ära teha. Marek Reinaas lisab, et seda ideed tuleb seletada nii kaua, kuni see muutub sama loomulikuks nagu hommikune hambapesu - "mille tulemusena riigireformi tegematajätmine mõjuks sama eemaletõukavalt kui haisev suumulk".
    Positiivset äramärkimist leidsid rohkem kui ühe lugusid hindama palutud eksperdi poolt Danske Capitali riskijuhi Ivo Karindi idee minna üle uuele demokraatiamudelile, mis võimaldab kõigil kodanikel panustada ühiskonna juhtimisse igal ajahetkel; Tiit Paananeni ettepanek tuua Eestisse õppima teiste riikide keskealisi ja Arles Taali mõte seada riigipalgal olemise piiriks viis aastat. "Suurem osa uuest väärtusest luuakse erasektoris, irdumine erasektori dünaamikast ja probleemidest viib valeotsusteni," märgib Taali ideed kommenteerides pankur Rain Lõhmus. "Olin isegi tööelu algusaastatel riigisektoris ja tunnen tagantjärele pisut piinlikkust mõnede oma tollaste riigikesksete positsioonide pärast."
    Ideed koolist kaasa
    Eelmise hooaja "Eduka Eesti" viljakaim autor ja teise koha omanik Tarmo Tanilas saab seekordki kiita mõlema välja käidud idee eest. Isikliku pensionikonto sisseseadmise idee kohta ütleb Reinaas: "Iga mõttevirvendus, mis sisendaks kas või pisutki usku sellesse, et Eesti pensionisüsteem uppi pikaajalises perspektiivis ei lenda, tuleb vastu võtta tervitushõisetega." Käärmann seevastu väärtustab Tanilase ettepanekut panustada tipptasemel haridussüsteemi loomisse, sest "rahvas on täpselt nii edukas, kui head on inimeste mõtted, väärtused, südikus ja oskused, mis on kaasa võetud kodust, koolipingist ja ülikoolist".
    Maris Lauri hinnangul on konkursile esitatud lugude tase ebaühtlane, kuid mitmed autorid on ette võetud probleemi põhjalikult läbi mõelnud. "Kuigi pakutud lahendused ei pruugi olla parimad, leidub siiski mitmeid ideid, mille üle rohkem arutleda, sest nad osutavad olulistele probleemidele," võtab ta kokku.
    EDUKA EESTI ARVMUSKONKURSS
    Korraldajad: Äripäev, Danske Bank, EMT, Tallinna Kaubamaja, Saku Õlletehas, Tallinna Vesi ja Raidla Lejins & Norcous.
    Peaauhind: 10 000 eurot, teisele kohale 3000, kolmandale 2000 eurot
    Lõpuüritus, kus saab teatavaks võitja: 11. märtsil 2014 Estonia Talveaias 
    2013/14 ilmunud lugusid: 31
    Eelmise hooaja võit: läks jagamisele Age McCanni loovjuhi Heiki Urbala ja IT-konsultant Raul Ennuse vahel, kes mõlemad käisid välja idee õpetada lapsed programmeerima juba kooli esimestes klassides. Teine koht: Swedbanki vanema investeeringute juhi Tarmo Tanilase idee viia sisse riigi varahoidja amet. Kolmas: ettevõtja Raul Allikivi idee ajada "õiget" äri elamislubadega.
    Eelmisel hooajal ilmunud lugusid: 86
    VALIK 2013/14 Eduka Eesti konkursile esitatud ideid
    Paneme isikliku andmepilve tööle
    Kristi Rohtsalu, ettevõtja
    E-riigina tuntud Eestist võiks saada SmartEstonia: oma "isiklikus pilves" peaksin nägema kõiki andmeid, mida keegi on minu kohta kunagi kogunud.
    Hakkame korralikku palka maksma
    Rainer Aunpu, Smart Valley juht
    Palgaväljaränne vajub minevikku siis, kui ettevõtja hakkab "palgakulu" käsitlema investeeringuna.
    Ühisrahastus võimaldagu investeeringuid
    Ivo Karindi, Danske Capitali riskijuht
    Ühisrahastus peaks võimaldama investeeringuid ettevõtetesse ja nende äriplaanidesse.
    Teeme parema tulumaksu
    Andres Aro, jurist, Reformierakond
    Tulumaksu Eesti Euroopa Liidu liikmena ära kaotada ei saa, küll aga võime seda ümber korraldada, vähendades samas ülikõrget sotsiaalmaksu protsendi võrra. Eesti ettevõtete tulumaksuvabastus ei saa püsida igavesti.
    Riigipalgal viis aastat järjest
    Arles Taal, Viru Elektrikaubanduse juhataja
    Lepime kokku, et riigi palgal ei saa olla rohkem kui näiteks viis aastat järjest, nii tekib ametnikel lähem side päris eluga.
    Teeme tiigri-Eestist põhjamaade Šveitsi
    Oudekki Loone, Keskerakonna eurosaadikukandidaat
    Eeloleva kahekümne aasta lipukirjaks ja Eesti arengu võtmesõnaks tuleks valida fraas "põhjamaade Šveits": toimiv, kvaliteetne, turvaline, roheline, puhas.
    Seame sisse pensionikonto
    Tarmo Tanilas, Swedbank ASi vanem investeeringute juht
    Vajame vabatahtliku pensionikonto süsteemi, millega suurendada inimeste finantsvara ja parandada riigi finantsvõimekust. Uue investeerimisskeemiga liitunud isikule avab pank eraldi arvelduskonto, kuhu tööandja suunab iga kuu  5% tema netopalgast.
    Toome Eestisse õppima teiste riikide keskealisi
    Tiit Paananen, Skype'i eksjuht
    Keskeas inimesed ei tohiks riigi ja ettevõtjate jaoks olla oma karjääri lõpusirgel, vaid hoopis uue alguses. Ümberõppe programm peab olema Euroopa ambitsiooniga ennetav meede, riigi garantiiga ja suunatud ka hetkel hõivatud inimestele.
    Hakkame ise makse maksma
    Raimo Ülavere, koolitaja
    Maksude maksmine peaks olema maksumaksja, mitte tööandja kohustus. Kas või osaliselt. Seda tehes tekib inimeses ettevõtja mõtteviis.
    Eesti peab minema üle demokraatiale 2.0
    Ivo Karindi, Danske Capitali riskijuht
    Demokraatia 2.0 võimaldab kõigil kodanikel panustada ühiskonna juhtimisse ja otsuste tegemistesse igal ajahetkel.
    Suurendame "tarku investeeringuid"
    Rein Ruusalu, PKF Estonia vandeaudiitor
    Tõstame Eesti teadus- ja arendustegevuse (TA) kulutuste taset SKPst ühe protsendipunkti võrra ning seame eesmärgiks TA kulutuste viimise pideva tasemeni 4% SKPst.
    Rikkaks saamise õpetus koolis omaette aineks
    Raivo Hein, investor
    Kui rikkakssaamist õpetataks koolis eraldi ainena, ei raiskaks ootamatult rikkas saanud inimesed oma raha rumalalt ära, ühtlasi annaks see hoo sisse nii ettevõtlusele kui ka kogu majandusele.
    Eestile toob edu äpitööstus
    Toomas Reisalu, ajakirjanik, SDE
    Kui Eesti valitsus võtaks 300 miljonit eurot laenu ja rajaks Tallinna idufirmade arendamise inkubaatori, siis juba paari aasta pärast on meilgi lõpuks olemas IT- ja äpitööstus, mis paneb majanduse õitsema.
    Edukas Eesti januneb riigireformi
    Jüri Raidla, advokaadibüroo Raidla Lejins & Norcousi vanempartner
    Selleks, et Eesti oleks edukas ka oma 150. sünnipäeval, peame korraldama radikaalse riigireformi ning asuma selgelt Euroopa Föderatsiooni loomise teele. Riigireformi kesksed elemendid peaksid tagama arenemisvõime pärast euroraha lõppemist.
    Eesti edu võti: loovust väärtustav haridus
    Tarmo Tanilas, Swedbanki vanem investeeringute juht
    Eesti järgmiseks suureks eesmärgiks peaks kujunema tipptasemel haridussüsteemi loomine, sest ilma selleta on pikaajalist majandusedu raske loota.
    Autor: Vilja Kiisler, Ken Rohelaan
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.