Piimatootjaid ähvardab trahv

Rivo Sarapik 05. veebruar 2014, 14:03

Uute lautade ning lehmade tootlikkuse kasvu tõttu võivad siinsed piimatootjad ületada Eestile lubatud piimakvooti, millega kaasneb 9,6 mln eurone lisakulu.

Põllumajandusministeeriumi prognoosi kohaselt suudavad Eesti piimatootjad senise kasvutempo jätkumisel toota viimasel kvoodiaastal (2014/2015) riigile lubatud kvoodist 5% enam, teatas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda. Kvoodiületamise tasu suurus on 278,3 eurot 1000 kg piima kohta, mis tähendab, et Eesti tootjatel tuleb halvemal juhul viimase kvoodiaasta eest maksta kokku ca 9,6 miljonit eurot kvoodiületamise tasu. Tasu maksmise kohustus langeb nendele ettevõtetele, kes ületavad riikliku kvoodi ületamise korral ettevõttele määratud individuaalset tootmiskvooti.

Piima tootmiskvootide süsteem loodi 1984. aastal ja selle eesmärgiks oli piirata võimalikku piima ületootmist ühenduses. 2008. aastal otsustati, et EL piimakvootide süsteem kaotatakse alates 1. aprillist 2015, sujuvaks üleminekuks suurendati kuni käesoleva kvoodiaastani igal aastal riikide tootmiskvoote.

Eestil on sellel ja järgmisel kvoodiaastal õigus toota 692 926 tonni piima.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    10. February 2014, 15:43
    Otsi:

    Ava täpsem otsing