Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Raha pakkumine ületab ahvatlevate ideede hulga

    Eesti on muutunud investoritele ahvatlevaks investeerimiskeskkonnaks, nad paigutavad siia üha julgemalt oma raha, küsimus on hoopis selles, kust leida piisavalt häid iduprojekte, mis ahvatleks riskiinvesteeringuid tegema.

    “Euroopale omaselt pakutakse praegu start-up’idele üsna heldekäeliselt raha. Kus on aga need ideed, millesse see raha panna?” küsib Arengufondi tegevjuht Pirko Konsa. “Muidu on investorid ühel hetkel valiku ees – kas teha nende jaoks halb investeering või investeerida hoopis Eestist välja?”
    Ta toob näiteks Balti investeerimisfondi, milles on 100 miljonit vaba eurot kolme Balti riigi projektidesse investeerimiseks. Majandusministeerium jällegi plaanib luua uueks euroliidu eelarveperioodiks KredExi kaudu uue fondifondi suurusjärgus 50–60 miljonit eurot.
    Maksab inimene, mitte idee. EASi ettevõtluse ja innovatsioonikeskuse direktor Aivar Roop ei ole nii pessimistlik. “Investorid on ka ise lihtsalt targemaks saanud ja valivamaks muutunud. Ajujahi-tüüpi äriplaanide konkursse ja kiirendeid on Eestis päris palju, need annavad kõik väga tugeva sisendi start-up-maailma. Pigem on praegu tekkinud vaiksem üksteise kompamise periood, mil uisapäisa ei müüda oma osalust investorile maha, ning ka investor oskab juba paremini hinnata, kellesse tasub oma raha paigutada. Nemad investeerivad ikka eelkõige inimestesse. Idee, millesse investor esialgu investeerib, võib poole aasta pärast olla midagi hoopis muud, kuid oluline on nii alustava ettevõtte kui investori valmidus pikaajaliseks koostööks,” sõnas Roop.
    Mitu start-up’i käima lükanud ning praegu Weekdone’i juhtiva Jüri Kaljundi arvates on see igal pool maailmas lõputu vaidlus – ühed tahaksid paremaid projekte, teised aga riskijulgemaid investoreid. “Kui vaadata Eesti ingelinvestorite madalamat taset, siis neil on just firma varajases faasis puudu riskijulgusest. Nad otsivad paari väga kindlat edulugu, kuid tegelikult pole mõtet investeerida vähem kui 20 projekti. Kui piisavat kogust lotopileteid ei osta, siis on ikka pigem tõenäosus raha kaotada kui võita. Sama kehtib investeerimismaailmas. Ühe õige projekti leidmisel tuleb investeerida ka 19 vähem potentsiaalikasse,” selgitas Kaljundi.
    “Eestis on vähe neid fonde, kes on võimelised tõstma investeeringuid miljoni, viie või kümne miljoni väärtuses. Kui Skandinaavia fondid meilt ikka küsivad, kes on teie edasijõudnumad start-up’id, kellesse investeerida, siis meil pole neid eriti ette näidata. Üksikud sellised firmad on suutnud omale juba investeeringu saada ning teisi ei saa nimetada edasijõudnuteks, sest neisse on veel tegemata eelmise taseme investeeringud, milleks kohalikel ingelinvestoritel pole julgust jagunud,” lisas ta.
    Fondid pangu seljad kokku. Ka Roop tõdeb, et Eestis on erinevate fondide hajutatus probleem – raha on mööda turgu laiali ning idufirmad ei hooma nii hästi tervikpilti. “Püüame EASiga fondide vahel rohkem koostööd korraldada, et erainvestorid paneksid seljad kokku ja et Euroopa investeerimisfondist tuleks sinna veel pisut raha juurde. Ma usun, et lähiajal hakkab turul teatav konsolideerumine toimuma,” ütles ta.
    Konsa ütleb, et riik peaks üritama parimate eraalgatusfondidega koostööd teha, et oleks võimalik vaadata start-up-maailma suurema jõuga regionaalselt, sest oluline on tekitada välisinvestorite huvi meie regiooni vastu, kuna uute asjade vaid Eestisse loomine ei tasu end ära. “Kui Eestis on kolm idufirmade kiirendit, siis Lätis veel mitte ühtegi. Samas töötavad Läti inimesed Eesti kiirendites ning Eesti kiirendid investeerivad Läti ettevõtetesse. Koostöö toimib, seda tuleb veelgi tihendada.”
    Samas arvab Roop, et ka ärimaailmas on toimunud teatav paradigma muutus. “Äri pole enam kiirete ja nahaalsete tüüpide pärusmaa. Siin mõeldakse pikalt ette, üha enam tõusevad esile n-ö nohiklikud tehnikafriigid, kellel on ideid. Nad ongi seni harjunud mõtlema välja ideid, mitte neid äriks pöörama,” arvas ta.
    Ka Konsa nõustub, et leiutajatel pole oma peas kindlasti ideedest puudust, aga nendega tuleb teha kogu aeg tööd, et uusi ikka peale tuleks, mõni parem neist esile kerkiks ning investorid neid märkaksid. “Start-up’ide inimesed peavad hoomama oma ideid maailma kontekstis. Turg ei pruugi nende toodete jaoks alati veel valmis olla, sest mõni leiutis võib turgu lihtsalt nii palju muuta,” ütles Konsa.
    Võõraste ideede vahemaandumismaa. Konsa rõhutab, et ainult Eestist pärit ideede peale pole mõtet lootma jääda. “Eestisse tasub tõmmata, arendada edasi ning suunata lõpuks globaalsele turule ka võõraid ideid, mis on näiteks mõne Thiblisi ülikooli tudengi peas. Samas ei tohiks olla kadedad ka enda ideede maailmaareenil uitamise peale. Näiteks Sten Tamkivist on Silicon Valleys Eestile ilmselt rohkem kasu kui siis, kui ta Tallinnas istuks. Igal tema tere-tuttaval Eestis on tänu sellele globaalselt palju rohkem võimalusi. Ma olen Taavet Hindrikusega täiesti nõus, et välismaal elavaid Eesti ettevõtjaid peaks riik kasutama Eesti saadikuna, nad on kõik väga suured Eesti patrioodid,” arutles ta.
    Ühel hetkel kasvavad kohalikud ettevõtted Roobi sõnul nii suureks, et lähevadki minema, ja see on täiesti normaalne osa kasvavast ettevõtlusest. “Me peame saama lahti sellest krambist, et kui me oleme nii palju pingutanud, kuidas nad juba mõne aasta pärast Londonisse või Shanghaisse lähevad. Tallinn ja Tartu on väga head kohad oma ettevõtte arendamiseks, me peaksime hoolitsema ka selle eest, meil tekiks võimalikult suur n-ö idufirmade käive. Ning seejuures suutma ka tekitada olukorra, kus neid ettevõtteid on nii palju, et viie või seitsme aasta jooksul vähemalt üks jääks siia,” lausus Roop.
    Parem efektiivsus
    Varem EASi kureerida olnud Start-up Eesti programmi juhtimise võttis üle Arengufond.EASi ettevõtluse ja innovatsioonikeskuse direktori Aivar Roobi sõnul oli programmi üleviimise mõte see, et viia paremini kokku raha, äriplaanidega inimesed ja need, kellel on ideid. “EAS saab sellega ka hakkama, aga Arengufondil on juba kogemusi n-ö uude majandusse investeerimisega,” sõnas ta.“Start-up Eesti programmiga tahaksime leida üles head projektid nii Eestist kui ka meelitada siia välismaiseid,” ütles Arengufondi juht Pirko Konsa.Programmi fondis on Eestis aastateks 2015–2020 umbes 8 miljonit eurot. Igal aastal plaanitakse otseinvesteeringuteks ligi miljon eurot.
     
    Kommentaar
    Esitlusraskused
    Mart Altvee, Eesti Era- ja Riskikapitali Assotsiatsiooni (EstVCA) ja Redgate Capitali juhatuse liigeUuringud näitavad, et Eesti alustavatel väikestel ja keskmistel ettevõtetel – mitte vaid idufirmadel –  on statistika järgi siiski omakapitalist puudus. Täiesti omaette teema on aga oma ideede investoritele esitlemine, et nad tõesti tahaksid neisse investeerida. Kui see ei tule hästi välja, siis võibki tunduda, et ideid polegi. Eestis on selles osas ikkagi vähe kompetentsi, kuidas kapitali kaasata ning ettevõte selleks enne n-ö korda teha.
    Ideepuudust pole
    Marek Kiisa, Eesti Äriinglite Assotsiatsiooni (EstBAN) ja EstVCA juhatuse liigeInvestoritele esitletavate projektide kvaliteet vajab kindlasti parandamist, kuid selleks on meil kiirendid, mis neid vormida aitavad, mina ei muretseks seega ideepuuduse pärast. EstBAN on ühinenud ka äriideede levitamise pipeline’iga, mille nimi on Gust. See on süsteem, millega on liitunud ka kõik meie naabermaad.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Google koondab teadmata osa töötajatest Protest Iisraeli vastu maksab töö veel kümnetele ettevõtte töötajatele
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Lisaks Teslale andis uuest koondamislainest teada ka Alphabeti omanduses olev Google.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Prokuratuur saatis Wendre kriminaalasja kohtusse
Prokuratuur teatas, et on saatnud Pärnu maakohtusse kriminaalasja, milles süüdistatakse tekstiilitööstuse Wendre eksjuhte ja nende firmat Paragon Sleepi.
Prokuratuur teatas, et on saatnud Pärnu maakohtusse kriminaalasja, milles süüdistatakse tekstiilitööstuse Wendre eksjuhte ja nende firmat Paragon Sleepi.