Kui globaalselt asjad mädad, vaata lokaalselt

12. veebruar 2014, 00:00

Eelmisel nädalal tabasin end mõttelt, et lisaks sellele, et investeerimisel oli populaarne panustamine arenevatele turgudele, võib sama öelda investeerimise kohta globaalsetesse ettevõtetesse.

Kuid kui globaalselt on maakera nagu miiniväli – ehk võtta vastupidine nägemus ja panustada hoopis väikeettevõtetele, kelle tulemusi mõjutavad pigem kohalikud majandusolud, mis ehk on lihtsamini hoomatavad? Siinkohal ei pea ma silmas Eestit, kus majanduskasv on aeglustunud olematuseni ja kus millegi baasil oodatakse suht optimistliku majanduskasvu kiirenemist alanud aastaks.

Eile avastasin Bloombergist, et britid on jõudnud arusaamisele ja panustavad sellele, et Briti majanduskasv avaldab suuremat mõju väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele, mitte globaalsetele suurettevõtetele, kellel on kroonilised kasvuraskused.

Briti majanduskasvu ootus on 2,6%. Investorid on saatnud Suurbritannia väikese turuväärtusega aktsiate hinnad 24 aasta suhteliselt kõrgeimale tasemele, võrreldes suurettevõtetest koosneva FTSE 100 aktsiatega.

Spekuleeritakse, et väikeettevõtete kasumid kasvavad majanduse paranedes kiiremini suurfirmade omadest.

2009. aasta põhjast märtsis on väikeettevõtete indeks tõusnud 177%, kuid FTSE 100 vaid 86%.

“Suurbritannia kodumaises majanduses on buum ja inimesed eeldavad, et intressimäärad jäävad madalale,” ütles Shore Capital Groupi strateeg Gerald Lane. “Suurbritannias on suuremateks võitjateks väikese ja keskmise turuväärtusega ettevõtete aktsiad. Väga suure turuväärtusega ettevõtetel FTSE indeksis on rohkem kaitsev iseloom. Neil on tugevad bilansid, kuid kasvu­raskused. Elevandid ei lenda.”

Bloombergi küsitletud analüütikud ootavad, et tänavu kasvab Suurbritannia majandus 2,6%. See oleks kiireim majanduskasv alates 2007. aastast. Analüütikud prognoosivad väikeettevõtete indeksi kasumiks 278,4 penni indeksi kohta, võrreldes mulluse 137,6pennise kahjumiga. FTSE 100 indeksi kasum indeksi kohta peaks kerkima kõigest 30%, 506,3 pennile.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. February 2014, 18:40
Otsi:

Ava täpsem otsing