Põllumajandustoodete eksport kasvas 5%

Indrek Kald 11. veebruar 2014, 14:38

Eesti põllumajandussaaduste ja toidukaupade eksport kasvas aastaga 5%, sihtriike oli üle saja.

Eestile olulisematest põllumajandustoodetest kasvas tänu kõrgele maailmaturu nõudlusele enim piima ja piimatoodete eksport, teatas põllumajandusministeerium.

Statistikaameti andmeil oli Eesti põllumajandussaaduste ja toidukaupade ekspordi rahaline väärtus mullu 1,244 miljardit eurot, moodustades sellega Eesti koguekspordi rahalisest väärtusest 10%.

Eesti eksportis eelmisel aastal põllumajandussaadusi ja toidukaupu enam kui sajasse riiki. Suurimateks eksportturgudeks on endiselt naabrid Läti, Soome ja Venemaa, neile järgnevad Leedu, Saksamaa ja Holland.

Maailmaturu suur nõudlus kajastus nii Eesti piimatööstuste kasvanud ekspordis kui ka jätkuvas toorpiima ekspordis Leetu. Kokku suurenes piima ja piimatoodete eksport aastaga 23%, ulatudes  209 miljoni euroni. Loomakasvatussaadustest kasvas ka liha ja lihatoodete eksport (10%), ulatudes möödunud aastal 61 miljoni euroni.

Kala ja muude mereandide eksport kasvas 2%, ulatudes 166 miljoni euroni. Teravilja eksport jäi 93 miljoni euroga 2012. aasta tasemele.

Köögivilja (sh toiduks kasutatavad juured ja mugulad) ning köögi- ja puuviljadest, pähklitest ning teistest taimeosadest toodete eksport tegi aastaga 21%-lise kasvu ja ulatus pea 22 miljoni euroni. Nende toodete tootmis- ja ekspordimahud on olnud aastate lõikes väga kõikuvad, sõltudes ennekõike ilmastikust nii meil kui naaberriikides. Seega võib ka eelmise aasta ekspordikasvu põhjusena näha ennekõike soodsaid ilmaolusid.

Põllumajandussaadusi ja toidukaupu imporditi möödunud aastal Eestisse 1,5 miljardi euro väärtuses, mis moodustab Eesti koguimpordi väärtusest 11%. Aastaga kasvas põllumajandussaaduste ja toidukaupade import 9% võrra.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. February 2014, 14:39
Otsi:

Ava täpsem otsing