Esmaspäev 27. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Järgmine kriis tuleb arenenud turgudelt

13. veebruar 2014, 00:00

Finantsajakirjanik Matthew Lynn kirjutas MarketWatchis, et järgmist kriisi tasub tõenäoliselt otsida arenenud riikidest – Prantsusmaalt, Saksamaalt, Suurbritanniast, Austraaliast või Kanadast. Arenenud riikide probleemiks on kasvav võlakoorem, aeglane majanduskasv, tasakaalustamata majandus­mudelid, kehv pangandussüsteem ja sageli ka suur väliskaubanduse puudujääk.

Prantsusmaa. Valitsuse võlakoorma kasvu poolest Prantsusmaale võrdset ei leia. Riigi valitsus tunnistab, et tänavu jätab valitsuse võlakoorem selja taha 95% taseme SKPsse. 100% lähistel hakkavad asjad väljuma kontrolli alt. Prantsusmaa on värske majandussurutise äärel isegi ajal, kui muu ­euroala on tagasihoidlikult taastumas. Tööpuudus on karistatavalt kõrge 11,1% (detsembris). Väliskaubanduse puudujääk on 2,2% SKPst ja kasvab pidevalt. See on tavaliselt ohusignaal traditsioonilistele suurtele tööstus- ja ekspordiriikidele. Prantsusmaa majandus on elanud juba terve põlvkonna vanast rasvast.

Saksamaa. Euroopa superman Saksamaa näib tugev vaid siis, kuid teda võrrelda nõrgukeste riikdega. Mullu vähenes tööstustoodang 0,6%. Detsembris vähenes jaemüük 2,5%. Kogu 2013. aastal kasvas jaemüük kõigest 0,1%. Neljanda kvartali majanduskasvuks on prognoositud vaid 0,25%. Kes iganes suutis müüa investoritele maha idee, et Saksamaa on mingis mõttes edulugu, oleks tulnud palgata näitama, et Sotši olümpimängud on inimõiguste triumfi tähistamine.

Vananev rahvastik, tõusvad elektrihinnad ja ülereguleeritud turud muudavad Saksamaa majanduseks, mis on ootamas õnnetust. Kui see juhtub, on hiiglaslik ja ülehinnatud võlakirjaturg löögi all.

Suurbritannia. Arenenud riikide seas on vähe maid, mille majandus kasvaks ja tööpuudus langeks nii kiiresti. Kuid ärge laske end petta. Britid on suutnud kavalalt luua 2005.–2008. aasta buumi minikorduse. Kasvav võlg ja tõusvad eluasemehinnad aitavad majandust, kuid valitsuse hiigelvõlg ja madalad intressid valavad õli tulle.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. February 2014, 19:03
Otsi:

Ava täpsem otsing