Puhkepäev. Evald Okase armulugu naisaktidega

14. veebruar 2014, 00:00

Evald Okase näitus vaatab tagasi vanameistri graafilisele loomingule.

Evald Okase fenomeni eesti kunstiajaloos ja kollektsionääride hulgas ei ole raske seletada: tema vitaalsusest pakatavad jõulise ja elava koloriidiga maalid ning julgelt sensuaalsed aktid on võrreldamatud ühegi teise kunstniku loominguga.

Kondase keskuse näitusel saab eelkõige näha Okase joonistusi ja eksliibriseid 1950–1970. aastatest ning akrüülmaale ja akvarelle viimasest eluperioodist, kus Okas pöördus sihikindlalt tagasi erootiliste aktimaalide juurde.

Kultuurilised kontrastid. Eksootilised naistüpaažid olid Okase lemmikuks juba loomingu algusperioodil. Viljandis saab näha neist suhteliselt head valikut. Niinimetatud Yini ja Yangi paari moodustavad kaks jaapanlannadest tehtud oforti jaapani pruudist ja surmale määratud naisest. Väljapeetud ja reserveeritud portreed on täielikud vastandid Okase muidu frivoolsuse ja sensuaalsuse vahel balansseerivatele naisaktidele.

Ka pariislannadele ja hollandlannadele lähenes Okas siira austuse ja teadmatusega, mis peitub nende naiste hõlmade all. Harva riietas ta neid lahti, erinevalt suhteliselt vaba käega joonistatud kodumaistest aktidest, kelle juures eemaldas Okas nii riided kui naiseliku müstika. Vaataja ees on puhas, ühemõtteline, tihti lopsakamapoolne akt.

Loomingu keskmes naised. Itaalia ainetel tehtud kuivnõela sari 1961. aastast kujutab töötuid, roomlanna portreed, sensuaalset stseeni roomlannaga ning vaenulikku vanemat daami. Siin on hästi näha, kuidas Okas nautis enam kui midagi muud elujõuliste naiste kujutamist, samas kui tülpinud pilguga vanaproua ja töötute meeste grupp on edasi antud vaid väga nappide detailidega.

Okas oli kuni elu lõpuni 2011. aastal väga vitaalne looja. Kondase keskuse näitusel esitatakse suurt osa Okase loomingust, mis valmis just tema viimasel kolmel aastal haigusest puretuna hooldekodus veetes.

 

Graafika

  • “Evald Okase graafiline teekond”

Kondase keskus, Pikk tn 8, Viljandi
Näitus on avatud kuni 1. märtsini

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. February 2014, 15:05
Otsi:

Ava täpsem otsing