Laupäev 3. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Eesti Mahe: mahekauba tootmine nõuab palju tööd

Alyona Stadnik 26. veebruar 2014, 17:11

Mahekaup on kallim seetõttu, et sellele tootmine on töömahukam, sõnab TÜ Eesti Mahe juhatuse esimees Tiia Klein..

"Kõige drastilisem, mida mina olen näinud, oli mahe veiseliha välisfilee. Kui väljamüügihind oli 12 eurot kilo, siis poes oli see 54 eurot kilo," tõi Klein näitena.

Kui me võrdleme porgandi hinda, siis Kleini sõnul on meie kaubanduskeskustes müüakse näiteks piiri tagant toodud porgandid, kus toetused mahetootmisele on kõrgemad kui meil. "Meil on toetused väiksed ja meil moodustab toetus 17% kuludest," sõnas Klein.

Maheporgandi hinna ajab Kleini hinnangul tavaporgandist kaks korda kõrgemaks töömahukus - vaja on käsitsi rohida. "Porgandi puhul on ka maheseeme kallim. Seemne tootmine on kallim," märkis ta.

Samuti sõltub hind ka juurdehindlusest. Kaubanduskettide juurdehindlused on ökokauplustest väiksemad ja näiteks Selver arvestab tema andmeil Tarvastu Saariku Talu porgandile juurdehindlust 11%.

Ta lisas, et mahetootmises on kallis on ka sõnnikukomposti tegemine.

Mahetoodete valik Eestis laieneb, kuid suur osa tarbijaist ei ole seda valmis kõrge hinna eest ostma. Kohati tuleb mahetoote eest maksta kordades kõrgemat hinda.
Kõige suurem hinnaerinevus mahe- ja tavatoote vahel tuleb TNS Emori andmeil välja porgandil, selgub täna tutvustatud ja Põllumajandusministeeriumi tellitud uuringust.


Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. February 2014, 17:11
Otsi:

Ava täpsem otsing