Soomes valmib laenulae eelnõu

Sirje Rank 28. veebruar 2014, 10:42

Soome rahandusministeeriumis on valmimas eelnõu, mis annab finantsinspektsioonile (FI) tugevamad hoovad kinnisvaraturu mullistuste ohjamiseks.

Selle järgi ei või kodulaenu summa ületada 90% tagatisvara maksumusest, esimese kodu soetajatele on piir 95%. Vajadusel võib FI piiri viia vastavalt 80%-le või 85%-le, kui arengud eluasemeturul ohustavad majandust või finantssüsteemi stabiilsust, vahendab Bloomberg.

Aprillis peaks eelnõu jõudma parlamenti. Seadus jõustuks 2016. aasta juulist.

2012. a küündis majapidamiste laenukoormus Soomes 118%-le kasutada olevast sissetulekust. Värskes raportis märkis OECD, et Soomel tuleb rohkem pingutada oma eluasemeturu jahutamiseks. Mullu hindas Saksa Commerzbank, et eluasemehindades võib Soomes olla õhku sees kuni 20%. 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. February 2014, 10:42
    Otsi:

    Ava täpsem otsing