Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Helluse bakter jõudis toidulisandikapslisse
Tartu ülikooli teadlaste mitmeaastane koostöö arenduspartneriga Prantsusmaalt on loonud toidulisandikapslid, mis sisaldavad piimhappebakterit ME-3 ehk rahvasuus tuntud „Helluse bakterit“, vitamiine ja teisi toimeained.
2012. aasta mais võtsid Tartu ülikooli emeriitprofessori Marika Mikelsaare ja meditsiinilise biokeemia professori Mihkel Zilmeriga ühendust Prantsuse ettevõte VF Bioscience esindajad, vahendas ülikool oma pressiteates. „Nad otsisid koostööpartnerit, kellel oleks pakkuda hästi kirjeldatud probiootiline bakter ning võimekus ühiseks arendustööks toidulisandite väljatöötamisel. Tartu ülikooli teadlaste teadusartiklid ME-3 omaduste kohta olid Prantsusmaa arenduspartnerites tõsise huvi äratanud,“ rääkis Saatre koostöö algusest.
Kapsel on mõeldud kasutamiseks hüperkolesteroleemia puhul ehk siis, kui inimesel on leitud uuringutel normist kõrgem kolesterooliväärtus. Hüperkolesteroleemia on üks oluline südame- ja veresoonkonna haigusi põhjustavatest riskiteguritest.
Probleemsete hüperkolesteroleemiliste inimeste hulk maailmas on paraku väga kõrge, näiteks 16-20% USA-s täiskasvanud inimestest. Eestis on kolesteroolitase probleemne hinnanguliselt igal viiendal täiskasvanul.
TÜ tööstusomandi turundusjuht Jane Saatre tõi välja, et uuringute põhjal on kapslil ka mitmeid teisi soodsaid toimeid põletiku ja teiste südame- ja veresoonkonna haiguste riskifaktorite vähendamiseks.
Minu Äripäeva kasutamiseks logi sisse või loo konto.