Keerame energiapuu õiget pidi

05. märts 2014, 00:00

Keskse energiavarustuse paradigma muutumisega nihkub võrgu parameetritest kinnipidamise raskuskese lõpptarbijale, kellele tähendaks elektriseadmete hierarhiapõhine koormusjaotus ühtlasi paindlikku elektri hinda.

Selle koormuspüramiidi tipus oleks tavatarbijal kodused elektroonikaseadmed, mille tegelik võimsusvajadus on pigem vähesepoolne, tähtsus igapäevasele elutegevusele aga suur. Need oleks siis arvutid, digiseadmed, telerid, valgustid. Püramiidi põhja looksid elektriboilerid, põrandaküttekaablid, õhukonditsioneerid, soojuspumbad, mille mittetöötamist märkame alles suhteliselt pika aja pärast.

Küll on aga nende osa igapäevases energiatarbimises märkimisväärne.

Virtuaalne elektrijaam. Eraldades need rammusama vooluvajadusega kodutarbijad omaette koormusrühmaks, saaksime virtuaalse elektrijaama, omamata seejuures ainsatki vatti tootmisvõimsust. See omakorda võimaldaks tipptundidel neid võrgust lahti haakides suurendada ülekoormuse all langenud liinipinget.

Artikkel ilmub Tallinna Kaubamaja, Danske Banki, EMT, Raidla Lejins & Norcousi, Saku Õlletehase, Tallinna Vee ja Äripäeva arvamuskonkursi “Edukas Eesti” raames.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. March 2014, 18:58
Otsi:

Ava täpsem otsing