Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Elektritööstuse liit: Venemaa elektrikraanid on Eleringi segadusse ajanud

    Elektritööstuse liidu tegevjuht Tõnis Vare kirjutab, et jätkusuutlik elektrikaubandus on võimalik Venemaaga üksnes juhul, kui Euroopa Liidu elektritootjaid hakatakse käsitlema võrdsetel alustel.

    Järgneb Tõnis Vare kommentaar:
    Eleringi juht Taavi Veskimägi avaldas eile enda isiklikus blogis artikli Venemaaga elektrikaubanduse piiramisest. Artiklis väidab Eleringi juht, et 15. märtsil 2013 leppisid Balti süsteemihaldurid (TSOd) kokku korralduses, mis andis Euroopa Liidu turuosalistele eelisõiguse elektrikaubanduseks defitsiitsetele Leedu ja Läti elektriturgudele. Kokkuleppe alusel olevat tõstetud ca 600 MW suurune reaalne füüsiline võimsus (kaks 330 kV liini üle Valga) Eesti ja Läti vahel ca 900 MWni, võttes arvesse ka Vene-Läti vahelise liini. Sellega olevat loodud varasemaga võrreldes oluliselt soodsam olukord meie tootjatele elektrikaubanduse korraldamiseks Lätis ja Leedus.
    Veskimägi sõnutsi Lätile ja Leedule senine asjade korraldus enam ei sobi, sest neis riikides valitseb elektri defitsiit ja nad soovivad seda katta elektri impordiga Venemaalt. Lisaks viitab Eleringi juht, et Venemaa elektrimüüja Inter RAO on kirjeldatud asjaolude tõttu esitanud korduvalt kaebusi diskrimineeriva ja õigusaktidega mittekooskõlas oleva elektrikaubanduse korralduse kohta Euroopa Liidu ja Balti riikide piiril. Eleringi juht kinnitas, et kuigi ratsaväerünnaku stiilis muutusi kavas ei ole, vajab olukord nii juriidilist (s.h. kooskõla WTO reeglitega ja Euroopa Liidu konkurentsiõigusega), energiajulgeoleku alast kui ka tehnilist analüüsi ning antud tegevusega on juba alustatud.
    Esiteks soovib Eesti Elektritööstuse Liit tunnustada Eleringi juhti selle eest, et ta on toonud lauale pikalt Balti riikide koostööraamistikus vindunud olulise küsimuse. Niinimetatud kolmandatest riikidest pärineva elektri impordi reeglite üle on Balti riigid piike ristanud juba aastaid. Samas aga ei saa märkimata jätta, et Veskimägi artikkel sisaldab olulises mahus ebatäpset informatsiooni ning see vajab kindlasti Eesti Elektritööstuse Liidu arvates täpsustamist. Seetõttu tuleks alustada Taavi Veskimägi artikli eksitavast pealkirjast, sest antud tekst ei käsitle mitte Venemaaga elektrikaubanduse piiramist, vaid Balti riikide elektriturgude senisest suuremat avamist Venemaalt pärineva elektri impordile.
    Teiseks on julgustav tõdeda, et Elering on viimaks mõistnud, kui olulise teemaga on reaalselt tegemist. Nimelt ei pidanud Elering artiklis viidatud tänavu 24. jaanuaril toimunud Elektrituru Nõukoja koosolekul vajalikuks hinnata seda, millised on Balti riikide elektriturgude Venemaa elektriimpordile avamise juriidilised ja energiajulgeolekualased aspektid. Täpsemalt öeldes leidis Elering, et need aspektid ei kuulu tema pädevusse, mistõttu ka nende hindamisega ei peetud vajalikuks tegeleda. Seetõttu tekib artikli põhjal loomulikult küsimus selles osas, kes on need „meie“, kes juriidiliste küsimuste hindamisega hetkel tegelevad? Lisaks juurde ka selle, et Eleringi esialgseks plaaniks oli märtsi keskpaigaks vastava kokkuleppe projekti väljatöötamine ja selle jõustamine 2014 aasta aprillis.
    Kolmandaks vajab täpsustamist artikli üldine taust. Sellest jääb mulje, et Balti riikide elektriturgude täies mahus avamine Venemaa elektri impordile võimaldab paremini Läti ja Leedu energiadefitsiiti rahuldada ja tekib võimalus Lätti ja Leetu tuua suuremas mahus elektrit ja seda eriti Eesti/Pihkva-Läti ristlõike kaudu. Kahjuks on tegemist seejuures täiesti eksliku seisukohaga, sest selle ristlõike liinid on juba täna olulisel määral ülekoormatud. Küll aga ei ole käesoleval aastal suutnud Venemaa importelekter täita Valgevene ja Leedu vahelisi suure võimsusega ülekandeliine.
    Neljandaks vajab täpsustamist Eleringi juhi väide, mille kohaselt Balti riikide süsteemihaldurite (TSOde) vahel 15.03.2013 sõlmitud kokkuleppe alusel tõsteti Eesti ja Läti vaheline ülekandevõimsus 600 MWlt kuni 900 MWni võttes arvesse ka Pihkva-Läti vahelist liini. Tegelikult on kogu aeg Eesti/Pihkva-Läti ristlõiget (kaks Eesti-Läti liini ja Pihkva-Läti liin) opereeritud ühe tervikuna. Keskmine ülekandevõimsus Eesti ja Läti vahel perioodil 01.04.2013 kuni 31.12.2013 tõusis 53 MW võrra. Samas mais, septembris ja oktoobris 2013 oli Eesti ja Läti vaheline ülekandevõimsus väiksem, kui samadel kuudel 2012 aastal.
    Viiendaks vajab ümberlükkamist Eleringi juhi väide, mille kohaselt tekkis Balti süsteemihaldurite (TSOde) 15.03.2013 vahel sõlmitud kokkuleppe järgselt Eesti tootjatele oluliselt soodsam olukord elektrikaubanduse korraldamiseks Lätis ja Leedus. Vastupidi, niivõrd kuivõrd Balti elektriturud ühendati 03.06.2013 täies mahus ilma, et oleks sellele eelnevalt juurutatud Euroopa Liidu määruses 714/2009 ettenähtud piiriülese elektrikaubanduse riskihaldamise instrumente. Selle tulemusel kandsid piiriüleseid tarnekohustusi omavad Eesti elektrimüüjad oma varasemalt sõlmitud müügilepingutelt suuri kahjusid. Ainsad võitjad 15.03.2013 sõlmitud lepingust olid Eesti ja Läti süsteemihaldurid (TSOd), kes teenisid perioodil 03.06.2013 kuni 31.12.2013 kahepeale tulu 25 miljonit eurot. Balti süsteemihaldurite (TSOde) sõlmitud kokkuleppe tulemusena on Eesti elektrimüüjad tänaseks Läti ja Leedu elektriturult sisuliselt välja tõrjutud.
    Kuuendaks on eriti kummaline lugeda, et Elering on mures Venemaa elektrimüüja Inter RAO poolt esitatud kaebuste tõttu kuna väidetavalt riivab Balti elektrituru korraldus Inter RAO majandushuve. Miks tundub see kummaline? Aga seetõttu, et Venemaa elektriturg on Euroopa Liidu elektritootjatele ja -müüjatele täiesti suletud. Sinna turule ei saa midagi müüa ega sealt ka midagi osta, sest piiriüleste ülekandevõimsuste monopoolse iseloomuga kontrolliõigus kuulub Inter RAOle. Arvestades seda, et WTO reeglid baseeruvad vastastikkuse ja võrdse kohtlemise põhimõtetel, ei ole mingit põhjust arvata, et Inter RAO poolt esitatud kaebused, ka juhul kui need esitatakse WTOsse, osutuksid perspektiivikaks niikaua, kui Venemaa enda elektriturg on Balti elektriettevõtjatele täiesti suletud.
    Seitsmendaks näeb Euroopa Liidu kehtiv regulatsioon ette, et Balti riikides peab toimima ühtne ja koordineeritud ülekandevõimsuste arvutamise ja jaotamise metoodika, sest ainult see tagab võrdsed konkurentsitingimused kõikidele turuosalistele. Tänasel päeval selline ühtne metoodika Balti riikides paraku puudub. Reaalselt peab Eesti elektrimüüja Eesti-Läti piiri ületades tasuma ülekoormuse tasu, mille suurus jäi 2013 aasta teises pooles ca 8 EUR/MWh juurde, siis Venemaa elektri import Leetu toimub perimeetri tasu alusel, mille suuruseks on ca 0,8 EUR/MWh. Väita selles olukorras, et Venemaa elektrimüüja huvid on kuidagi diskrimineeritud tundub pehmelt öeldes kummaline.
    Kokkuvõtteks aga soovib Eesti Elektritööstuse Liit veel kord avaldada Eleringi juhile tunnustust selle tundliku ja samas Eesti elektritööstuse jätkusuutlikkuse tagamise mõttes väga olulise teema lauale toomise eest. Nõustume artiklis toodud väitega, et ratsaväerünnaku meetodil antud küsimust lahendada ei tohi ega ei saa. Jätkusuutlik elektrikaubandus on võimalik Venemaaga üksnes juhul, kui Euroopa Liidu siseseid ja väliseid elektritootjaid hakatakse käsitlema võrdsetel alustel. Kindlasti on ka Eesti Elektritööstuse Liit valmis selle eesmärgi saavutamiseks andma oma panuse, et oleks tagatud Eesti elektritööstuse jätkusuutlik ja terviklik areng.
    Eesti Elektritööstuse Liit on 2004. aastal moodustatud mittetulundusühing, mis ühendab Eesti elektrivaldkonna suuremaid ettevõtteid. Liidu eesmärgiks on seista Eesti elektritööstuse konkurentsivõime ja ühishuvide eest Eestis ja Euroopas. Eesti Elektritööstuse Liit on Euroopa elektritööstuste liidu EURELECTRIC ning Maailma Energeetikanõukogu Eesti Rahvuskomitee liige.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Vootele Päi: Eesti väike seitsmik võib olla Brüsselis suur kaalukeel
Euroopa lükkab jõulisema käigu sisse. Eesti kas osaleb ja teenib või vaatab ja imetleb, mistõttu eelseisvad eurovalimised on erakordselt tähtsad, kirjutab siseministri nõunik Vootele Päi.
Euroopa lükkab jõulisema käigu sisse. Eesti kas osaleb ja teenib või vaatab ja imetleb, mistõttu eelseisvad eurovalimised on erakordselt tähtsad, kirjutab siseministri nõunik Vootele Päi.
Wise’i tulemuste järel hakkas aktsia odavnema
Wise’i aktsia hind on teisipäeval avaldatud kvartali tulemuste järgselt kukkunud pea kümnendiku jagu.
Wise’i aktsia hind on teisipäeval avaldatud kvartali tulemuste järgselt kukkunud pea kümnendiku jagu.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Advokaadibüroo Lextal muudab nime
Alates 16. aprillist on advokaadibüroo Lextal uus nimi Widen, koondades ühise nime alla kolm bürood.
Alates 16. aprillist on advokaadibüroo Lextal uus nimi Widen, koondades ühise nime alla kolm bürood.
Palgastatistika: pakkumised kasvasid 13%
Töökuulutustes pakutav keskmine brutopalga vahemik oli esimeses kvartalis 1660–2244 eurot. See on 13% rohkem kui 2023. aastal samal ajal, näitab tööportaali CVKeskus.ee statistika.
Töökuulutustes pakutav keskmine brutopalga vahemik oli esimeses kvartalis 1660–2244 eurot. See on 13% rohkem kui 2023. aastal samal ajal, näitab tööportaali CVKeskus.ee statistika.