Keskerakondlased, aeg on küps revolutsiooniks

07. märts 2014, 00:00

Pidevalt skandaalidest läbi vingerdava Keskerakonna juhi ja Tallinna linnapea Edgar Savisaare võivad tema positsioonilt kukutada kolm asja: isiklikud põhjused, õiguskaitseorganid ja revolutsioon Keskerakonnas. Neist aktuaalseim on praegu revolutsioon erakonna sees.

Juba pikemat aega näib, et Edgar Savisaarele on lubatud kõik, kuni ta on puhas kriminaalsüüdistusest. Tema võib kasutada linna raha endale Tallinnas ainuvõimu kindlustamiseks. Tema võib käia Venemaal nn Vladimir Putini olümpiamängudel Venemaa Raudteede kulul.

Tema võib sisuliselt õigustada Venemaa sõjalist sekkumist suveräänse Euroopa riigi sisepoliitikasse, diskrediteerides Kiievis protestinuid. Rääkimata hämaratest rahaasjadest Šveitsis.

Taagast vabaks. Arvestades lähenevaid riigikogu valimisi, on Savisaare varju surutud erakonnakaaslased motiveeritud pead tõstma. Esimesed sammud selleks ongi Savisaare kaasaaitamisel tehtud. Loodetavasti tõstetakse seekord pead otsustavalt. Keskerakonna lahtimurdmine Venemaa ees koogutava ja korruptiivse erakonna mainest tooks uusi valijaid ja oskusliku poliitika puhul säiliks ka venekeelsete elanike toetus. Ühtlasi kaoks taak, et teised suurparteid ei taha Keskerakonnaga koostööd teha.

Takistus muutustele on Savisaare poolt väga enesekeskselt üles ehitatud erakond. Seetõttu võib Keskerakonda ees ­oodata hoopis veel üks suurem pereheitmine. Keskerakonnast saab sel juhul praegusest veelgi fokuseeritumalt venekeelsele valijale suunatud partei. Selline lahendus oleks halb. Ukraina kriis näitab valusalt, kui ohtlik võib olla meid juba vaevav olukord, kus lõviosa venekeelseid eestimaalasi tunneb sidet ­ainult ühe erakonna või lausa ühe poliitikuga.

Keskerakond vajab revolutsiooni. Selle revolutsiooni nurgakivi on pandud – Savisaare õigustusega Vladimir Putini tegevusele Ukrainas.

Jõudu keskerakondlastele! Kujutage ette, kuidas reageeriks avalikkus, kui mõni Eesti tipp-poliitik, kes ei ole Savisaar, läheks Venemaa Raudteede kulul Putini olümpiamänge külastama. See on lubatud ainult Savisaarele. See, et osa Savisaare kulusid kattis Tallinna linnavalitsus, pole kuigi skandaalne. Sest see on lihtsalt nii savisaarelik!

Tunnustan keskerakondlasi Jüri Ratast, Olga Sõtnikut, ­Aivar Riisalu ja Mailis Repsi, kes on selgelt väljendanud oma mittenõustumist Savisaarega Ukraina küsimuses. Riisalu on öelnud, et Keskerakond on liberaalne euroopalik erakond. Soovin keskerakondlastele jõudu erakonda muuta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. March 2014, 19:15
Otsi:

Ava täpsem otsing