Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    20 viisi, kuidas rikas vaesest erinevalt mõtleb

    Suhtumine rahasse, edusse, rikkusesse ja vaesusesse määrab selle, kas inimene saab rikkaks või mitte.

    Sellisele järeldusele jõudis raamatu "Kuidas rikkad mõtlevad" autor Steve Siebold. Business Insider ja The Roosevelts vahendavad 20 ideed raamatust.
    1. Tavainimene "raha on kurja juur", rikas "vaesus on kurja juur".
    Keskmine inimene on ajupestud ja leiab, et rikkad on kas õnnelikud või on rikkus teiste suhtes ebaaus. Seetõttu kaasneb ka madalama sissetulekuga ühiskonnagruppides rikkaks saamisega häbitunne. Ehkki teatakse, et rahaga õnne osta ei saa, muudab selle olemasolu elu lihtsamaks ja nauditavamaks.
    2. Tavainimene "isekust tuleb taunida", rikas "isekus on voorus".
    Rikkad otsivad viise enda õnnelikumaks tegemiseks. Nad ei püüa teeselda, et püüavad maailma päästa. Mitte nii rikkad näevad seda kui negatiivset käitumist ja see hoiab ka neid vaesena. Kui sa ei hoolitse enda eest, ei saa sa ka kellegi teise eest hoolitseda. Sa ei saa jagada seda, mida sul endal ei ole.
    3. Tavainimene ootab lotovõitu, rikas tegutseb.
    Samal ajal, kui massid ootavad juhuste kokkulangemist, õigeid numbreid ja palvetavad heaolu saabumise nimel, siis suurepärased lahendavad probleeme. Kangelane, keda keskklass tegutsema ootab, võib olla jumal, riik, nende ülemus või elukaaslane. Selline keskpärane mõtteviis süvendab ka keskpärast suhtumist ellu ja asjatut ootamist, kui aeg tiksub.
    4. Tavainimene "tee rikkuseni sillutab haridus," rikas "hangi oskuseid ja teadmisi".
    Paljudel maailma tipptegijatel on puudulik haridustee, kuid nad on oma rikkuse saanud oma oskuste rahaks tegemisega. Samal ajal on massid veendunud, et magistri- või doktorikraad sillutavad tee rikkuseni ja see sirgjooneline mõtlemine hoiab neid tagasi. Rikkad ei hooli vahenditest, vaid lõpptulemusest.
    5. Tavainimene leinab taga minevikku, rikas keskendub homsele.
    End üles töötanud miljonärid said rikkaks, sest nad uskusid endasse ja plaanisid unistusi, eesmärke ja ideid homsesse, samas vaevlevad enda paremaid päevi minevikku jätnud tavainimesed depressiooni ja rahulolematuse käes.
    6. Tavainimene suhtub rahasse emotsionaalselt, rikas ratsionaalselt.
    Ootus mugava pensionipõlve järele muudab haritud, targa ja muidu eduka emotsioonidest juhinduvaks. Tipud samas näevad raha sellisena nagu see on - vahend, mis pakub võimalusi ja valikuid.
    7. Tavainimene teenib elatist sellega, mis talle ei meeldi. Rikas kirega.
    Keskmisele inimesele võib jääda mulje, et rikkad töötavad kogu aeg, aga kõige targem tippude strateegia on leida üles oma kirg ja viis sellega elatist teenida. Samal ajal teevad keskmikud tööd, mis neile ei meeldi, kuna raha on vaja ning neile sisendab nii kool kui ühiskond, et maailm on sirgjooneline, võrdsustades teenimise vaimse või füüsilise pingutusega.
    8. Tavainimene loodab pettumuse vältimiseks vähem. Rikas esitab väljakutseid.
    Psühholoogid ja paljud teised terviseeksperdid soovitavad tihti inimestel oodata vähem, et vältida pettumust. Keegi ei jõuaks eales rikkuseni ülikõrgete ootusteta.
    9. Tavainimene "rikkaks saamiseks tuleb teha midagi", rikas "rikkaks saamiseks tuleb olla keegi".
    Legendaarne kinnisvaraärimees, miljonär Donald Trump kogus omale üheksa miljardit dollarit võlgu, kuid sai pärast seda rikkamaks kui varem. Samal ajal ootavad keskmised oma tegudele kiiret edu. Tipud õpivad ja kasvavad iga kogemuse abiga, olgu selleks õnnestumine või ebaõnn. Teadmine, et kogemusele järgneb nn boonus, paneb neid võimsalt sooritama.
    10. Tavainimene "raha tegemiseks on raha vaja", rikas kasutab teiste raha.
    Keskmine inimene leiab, et rohkema raha tootmiseks on vaja raha. Samas ei karda rikkad enda tulevikku teiste raha toel kindlustamaks. Rikkad teavad, et pole oluline, kas neil jagub piisavalt millegi hankimiseks. Oluline on, kas see on üldse väärt ostmist, investeerimist või ihalemist.
    11. Tavainimene "turge juhivad loogika ja strateegia", rikas "turge juhivad emotsioonid".
    Edukalt aktsiaturgudele investeerimiseks pole vaja vaid häid teadmisi matemaatikast. Rikkad teavad, et finantsturge juhtivad emotsioonid on ahnus ja hirm, ning nad arvestavad need sisse trendidesse, mida jälgivad. Inimloomuse tundmine ja sellega arvestamine annab neile strateegilise eelise varanduse kasvatamiseks.
    12. Tavainimene elab üle, rikas alla oma võimete.
    Rikkad soovitavad, saa rikkaks nii, et sa saad seda endale lubada.
    13. Tavainimene õpetab lapsele ellujäämist, rikas rikkaks saamist.
    Rikkad ei õpeta lastele mitte vaesematele ülalt alla vaatama, vaid ühiskonda ja selle toimimist realistlikult. See paneb järeltulijad hiljem rikkuse poole püüdlema.
    14. Raha tekitab tavainimesele pingeid, rikkale rahulolu.
    Rikkad teenivad rohkem, sest ei karda tunnistada, et rahaga saab palju probleeme lahendada ja rahalist meelerahu hankida. Keskmised samas peavad raha suureks kurjaks, mida lihtsalt tuleb taluda.
    15. Tavainimene otsib meelelahutust, rikas eelistab haridust.
    Ehkki rikkad tihti ei panusta formaalsesse haridusse, jätkavad nad õppimist ka pärast ülikooli lõpetamist. Esimene asi, mida sa rikkuri elamisse sisse jalutades märkad, on näiteks suur raamatukogu teostest, mis aitasid neil oma rikkust koguda. Keskklass loeb novelle, tabloid- ja meelelahutusajakirjandust.
    16. Tavainimene peab rikkaid snoobideks, rikkad ümbritsevad end sarnastega.
    Keskklassi halvustav suhtumine rahasse paneb rikkad omasugustega aega veetma. Tihti peab keskklass seda snoobitsemiseks. Selline sildistamine on üks viis, kuidas tavainimene end paremini tundma tahab panna ning enda keskpärasust õigustab.
    17. Tavainimene keskendub säästmisele, rikas teenimisele.
    Rikkad keskenduvad sellele, mida nad riske võttes teenida võivad, mitte olemasoleva säilitamisele. Massid on nii keskendunud allahindluskupongide lõikamisele ja säästmisele, et magavad maha suure osa võimalustest.
    18. Tavainimene maandab, rikas hindab riske.
    Iga investor kaotab vahel raha, kuid rikas teab, et ükskõik, mis ka ei juhtuks, alati saab rohkem teenida.
    19. Tavainimene otsib mugavat elu, rikas otsib mugavust ebakindluses.
    Miljonäriks saamiseks tuleb riskida, sellega teadmisega ei tule enamus keskmikest toime. Füüsiline, psühholoogiline ja emotsionaalne mugavus on see, mida keskmised otsivad. Tipud samas tunnistavad, et rikkaks saamine pole mugav või lihtne ja nad õpivad end ebakindluses hästi tundma.
    20. Tavainimene "tuleb valida, kas pere või rikkus", rikas "võid saada need kõik".
    Arvamus, et rikkus tuleb pere arvelt, on müüt. Massid on ajupestud, et pead valima kas ühe või teise. Rikkad teavad, et võid saada kõike, kui seda soovid ja selle nimel töötad.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Suur analüüs: maailmamajanduse jõujoonte murrangus pole Euroopa seis kiita
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi tee avalikust häbipostist töövõiduni: süda jättis löögi vahele
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Pühadestatistika: Eesti munatoodang suureneb
Eesti munatoodang on viimastel aastatel veidi kasvama hakanud, kuid mullu ületas tarbimine toodangut veel ligi kahekordselt.
Eesti munatoodang on viimastel aastatel veidi kasvama hakanud, kuid mullu ületas tarbimine toodangut veel ligi kahekordselt.
Raadiohommikus: miljard Pärnusse, uut moodi Tallinn ja tippjuhi nipid
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.