Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Maksuamet pigistab kestavahetajaid

    Maksuamet saab õigusi juurde, et muuta keerulisemaks nende ettevõtjate elu, kes jätavad võlad vanasse firmasse ja asutavad kõrvale uue.

    Üsna sageli kasutavad võlgadesse sattunud ettevõtjad skeemi, kus võlgades firmal vahetatakse nimi ning see liigub tankistidele, samal ajal tekitatakse kõrvale uus juriidiline keha, mis saab endale vana nime ja äri jätkub juba ilma võlgadeta.
    Äripäev on mitu korda kirjutanud Viktor ja Nikita Baranovi kaubamärki Fagel kasutavatest aiafirmadest, mille tegemisi on aastate jooksul saatnud võlad riigile ja teistele ettevõtetele. Nii on konkurendid rääkinud, et väga raske on teistel Fageli hinnapakkumistega võistelda, sest nendesse on juba sisse kirjutatud kas siis alltöövõtjatele võlgu jäämine või riigile kõikide maksude maksmata jätmine.
    Äriregister näitab, et aastate jooksul on mitu varem Fageli nime kandnud ettevõtet nime vahetanud ja seejärel registrist kustutatud. Samal ajal asutatakse uusi firmasid.
    Kolmel firmal maksuvõlad
    Praegu on suuremates maksuvõlgades kolm Baranovitega seotud firmat: Fagel OÜ, FGL Industrial OÜ (likvideerimisel) ja FGL Logistics OÜ (likvideerimisel) maksuvõlad küündivad kokku 148 000 euroni. Lisaks veel intressisumma, kokku ligi 34 000 eurot.
    Kuid samal ajal osaleb riigihangetel ja teeb töid samade isikutega seotud Fagel Industrial OÜ. Eelmise aasta veebruaris võitis ettevõte 13 pakkuja seas parima hinnaga Narva lasteaia Käoke piirdeaia renoveerimise lihtmenetlusega riigihanke. Fagel Industrial pakutud hind koos käibemaksuga oli 15 913 eurot.
    Seni maksuvõlgadeta Fagel Industrialil on eelmisel nädalal tekkinud 731eurone maksuvõlg. Nikita Baranovi sõnul saavad kõik maksuvõlad tasutud ning mingi skeemitamisega nad ei tegele, kus võlgades firmade kõrvale asutatakse uus ettevõte, kelle alt jätkub majandustegevus nö puhaste paberitega.
    Maksuametile tuttav skeem
    Maksu- ja tolliameti tulude osakonna peajuristi Tanel Ermeli sõnul ei ole aiafirma näide sugugi erandlik.
    “Juba 2007. aastast on maksuhaldur väljastanud vastutusotsuseid juhtumite puhul, kus näiteks isikul on kaks või enam ettevõtet ning menetluse käigus joonistub välja ärimudel, mille järgi üks põhiline suuremat käivet omav äriühing hoitakse võlata ning teised seotud ettevõtted on võlas, sest sinna deklareeritakse tööjõud. Kahjuks taolist skeemi kasutatakse, kuid saame kinnitada, et ka praegu on menetluses mitu eelkirjeldatuga sarnast juhtumit,” sõnas Ermel.
    Maksu- ja tolliamet on  juba saanud ja lähiajal saamas veel õigusi, mis peaks selliste skeemitajate elu kibedamaks muutma.
    Kolm seadusemuudatust
    Ermel tõi välja kolm seadusemuudatust. Veebruari alguses jõustus maksukorralduse ja täitemenetluse seadustiku muudatus. Nüüd on maksu- ja tolliametil õigus nõuete tagamiseks arestida kohtutäituri kaudu lisaks registris olevale varale ka registrites mitteolevat vara.
    Rahandusministeeriumis on praegu ettevalmistamisel maksukorralduse seaduse muudatus seoses vastutusmenetluse sätetega. “See muudatus hõlmab ka vastutuse laiendamist faktilistele ettevõtte juhtidele, kes reaalselt äriühingu maksejõuetuse põhjustasid. Praegu kehtib selline loogika kriminaalmenetluses, kuid tulevikus näeme sellist võimalust ka haldusmenetluses,” selgitas Ermel.
    1. juulist rakendatakse majandustegevuse seadustiku üldosa seaduse § 36, mis loob järelevalveorganitele täiendavad võimalused ebaterve konkurentsi ohjamiseks. Uuenduse kohaselt võib majandushaldusasutus ettevõtjal või ettevõtjaga seotud isikul majandustegevuse nõuete olulise rikkumise tõttu keelata majandustegevuse. “Keelu korral kaotab isik õiguse tegutseda otsuses märgitud tegevusalal ettevõtjana ning olla sel tegevusalal tegutseva juriidilise isiku juhtorgani liige, likvideerija või prokurist või osaleda muul viisil sellise juriidilise isiku juhtimises,” märkis Ermel.
    KOMMENTAAR
    100 miljonit eurot maksuvõlga teadliku tegevuse tulemusel
    Maksu- ja tolliameti tulude osakonna peajurist Tanel Ermel:"Maksu- ja tolliameti hinnangul on kogu maksuvõlast rohkem kui kolmandik ehk ligikaudu 100 miljonit eurot tekitatud kindlate isikute poolt teadliku ja süstemaatilise tegevuse tulemusel. Need isikud on meile teada ja nendega tegeldakse igapäevaselt.Meetmed, mida maksuhaldur kirjeldatud juhtumite puhul kasutada saab, võib laias laastus kolme rühma jagada:
    Võla sissenõudmine maksukohustuslaselt endalt. Seejuures kasutades selleks kõiki seadusega ette nähtud tsiviilõiguslikke võimalusi, nagu näiteks täitemenetlust, pankrotimenetlust, saneerimist, tsiviilhagi kriminaalmenetluses, tehingute kehtetuks tunnistamist tsiviilkohtumenetluses jne).Võla sissenõudmine vastutavalt füüsiliselt isikult või uuelt äriühingult. Kui leiab tõendamist, et juhatuse liige on tekitanud maksuvõla raske hooletuse või tahtluse vormis, väljastab maksuhaldur juhatuse liikmele vastutusotsuse, millega kohustatakse tasuma äriühingu maksuvõlga.Juba 2007. aastast on maksuhaldur väljastanud vastutusotsuseid juhtumite puhul, kus näiteks isikul on kaks või enam ettevõtet ning menetluse käigus joonistub välja ärimudel, mille järgi üks põhiline suuremat käivet omav äriühing hoitakse võlata ning teised seotud ettevõtted on võlas, kuna sinna deklareeritakse tööjõud.Kahjuks taolist skeemi kasutatakse, kuid saame kinnitada, et ka hetkel on menetluses mitu eelkirjeldatuga sarnast juhtumit.Maksukontroll. See tähendab, et maksumenetluse käigus lähtub maksuhaldur maksustamise objektiks olevate majandustehingute tõlgendamisel tehingu majanduslikust sisust, mitte juriidilisest vormist. Siin keskendume menetluses eelkõige juriidilisele isikule, kuhu peaksid maksud olema reaalselt deklareeritud, mitte näilikule ettevõttele."
    INTERVJUU
    Ettevõtja: võlad tekivadki ausatel
    Fagel Industrial OÜ juhatuse liikme Nikita Baranovi sõnul on maksuvõlad paljudel ja mingit eelist see turul ei anna. Tema kinnitusel tekivad maskuvõlad seetõttu, et püütakse ausalt asju ajada.
    Teiega seotud ettevõtetel on päris suured maksuvõlad, millest need on tingitud?
    Kas ma pean teile seda selgitama? Maksuvõlad on paljudel ettevõtetel.
    Konkurendid pahandavad, et saate maksuvõlgade arvel turul eelise?
    Vaevalt.
    Võtate midagi ette ka, et maksuvõlad ära tasuda? Kindlasti. Selle nimel me tegutseme. Vaadake neid konkurente ka, paljudel on võlad.
    Kas turg on praegu kehv?
    Turg on problemaatiline. Paljud maksavad miinimumpalka. Siin ongi variandid, kas maksad mustalt palka ja oled ilma maksuvõlata või püüad aus olla. Maksuvõlad tekivad küll, aga suvel on lihtsam neid likvideerida. Talvel tööd ei ole, siis ei ole raha ka. Kui vaadata turuolukorda, siis suured ehitajad võtavad tööde tegijaid hinna järgi ega saagi konkureerida, kui teised maksavad töötajatele miinimumpalka. Mina alltöövõtjaid ei kasuta ja töötajad saavad ausa palga ja kõik on deklareeritud. Väga raske on nii tööd teha. Olen pikalt selles äris olnud ja praegust aega turul ma nimetan kriisiolukorraks.
    Miks Teil on olnud nii palju firmasid? Kas selleks, et kui üks satub raskustesse, siis asutate kõrvale uue n-ö puhaste paberitega firma?
    Selliseid asju küll ei ole. Aga kindlasti likvideerime me maksuvõlad. Maksuametiga suhtleme sellel teemal. Meid on kontrollitud.
    Kas maksuamet on ette heitnud ka, et võlad on pahatahtlikult tekitatud? 
    Miks pahatahtlikult? Ei ole. Ma saan aru, et konkurendid kaebavad, aga nad peaksid ise peeglisse vaatama. See ei ole kõige ausam käitumine, informeerida ajakirjanikku, et ta helistaks Fagelisse ja kirjutaks suure artikli. Ma võin samamoodi teile edasi saata infot, mis mul on teiste firmade kohta. Tundub, et konkurendid istuvad ja vaatavad, mida me teeme. Pigem võiksid nad tööd teha.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Ettevõtja: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Hiina oodatust kiiremat majanduskasvu peetakse petlikuks
Hiina SKP kasvas eelmises kvartalis oodatust jõudsamalt, kuid täna avaldatud andmed näitavad, et tarbijate kindlustunne ja nõudlus ning seega ka sealse majanduse väljavaade on endiselt nõrgad.
Hiina SKP kasvas eelmises kvartalis oodatust jõudsamalt, kuid täna avaldatud andmed näitavad, et tarbijate kindlustunne ja nõudlus ning seega ka sealse majanduse väljavaade on endiselt nõrgad.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Advokaadibüroo Lextal muudab nime
Alates 16. aprillist on advokaadibüroo Lextal uus nimi Widen, koondades ühise nime alla kolm bürood.
Alates 16. aprillist on advokaadibüroo Lextal uus nimi Widen, koondades ühise nime alla kolm bürood.
Tallinna uus linnapea: linna juhtimises tulevad nüüd muutused
Värske Tallinna linnapea sotsiaaldemokraat Jevgeni Ossinovski peab oluliseks oma ametiajal teha korda linnafirmade juhtimine, luua linna kinnisvarapoliitika ning koondada mitu linnaasutust üheks.
Värske Tallinna linnapea sotsiaaldemokraat Jevgeni Ossinovski peab oluliseks oma ametiajal teha korda linnafirmade juhtimine, luua linna kinnisvarapoliitika ning koondada mitu linnaasutust üheks.