Puhkepäev. Algul tantsi, pärast mõtle

14. märts 2014, 00:00

Näitekirjanik Samuel Becketti soovitus algul tantsida, pärast mõelda iseloomustab hästi soome-eesti lavastust “Petroskoi”, mis teeb järgmisel nädalal tuuri paaris suuremas linnas.

Keset hämarust, kaugel eikuskilmaal toimetavad mõned inimesed, märkides maha kummalist installatsiooni, kus leidub pealuid, pudelikorke, matrjoška, küünlaid ja veel kõiksugu pudi-padi. Sellega ühele poole saanud, tõmbavad nad kahe posti vahele veel rulli pealt kilet. Küünlad süüdatakse põlema. Tagaseinal näeme eelmisel sajandil võimutsenud totaalrežiimide sümboleid.

Edasi lükkavad näitlejad lumelabidatega kogu kola kokku ja esitavad mustades sõjaväemundrites ekstaatilise tantsu, et publikule teada anda: mundrid meil rivisammu assotsiatsiooni ei tekita. “Petroskoi” on Tampere Telakka teatri lavastus, mis moodustab 33% eesti-soome koostööprojektist “Köök-Kullervo-Petroskoi”, mille kutsus ellu Rakvere Teater koos kahe soome teatriga. Kõik lavastused on mehitatud mõlema maa näitlejatega, “Petroskois” mängib rakverelane Mait Joorits.

Kogu emotsioonide palett, ka seksuaalsus, valu ja julmus, on tükis koos ühes tervikus. “Elu on Petroskoi!” hüüavad näitlejad punkmuusika saatel. Lavastus ütleb, et tähtsaim on hingestatud suhe, hoolimine, füüsilisus ja emotsioonide läbielamine. Seda sõnumit väljendab tants ja laul. Tükis puudub otseselt jutustav, narratiivne element, pigem näeb sotsiaalsete ja kujundikesksete stseenide rida. Soomekeelse jutu tõlge on ekraanil.

Mis on oluline? Üks tüki idee on näidata, et mõni tähenduslik sümbol võib olla ka lihtsalt plekitükk või vastupidi – plekitükk võib saada oluliseks, kui see inimestele meeldib ja sellele laulu ja tantsuga vägi ning tähendus antakse. Vahva on see, et soome-ugri väikerahvad, kes on tüki vaimseteks peategelaseks, sisustavad nii ise oma tähenduste pjedestaali. Lavastus ütleb ka, et kuni leidub mõni pealuu, rull kilet ja paar kaaslast, pole kõik veel kadunud.

Eesti kultuuriruumis on tooni andnud soliidne koorilaul ja intellektuaalne juurdlemine. Kuidas olla tegevuslikum ja tantsualtim? “Petroskoilik” vabadus, füüsilisus ja emotsionaalsus, ning lausa loodusstiihiana näiv kohanemisvõime – esitatud seejuures me oma sugulasrahvaste poolt – mõjub värskendavalt ja kosutavalt.

Enne etenduse vaatamist tasub faktina teada, et Petroskoi on veerand miljoni elanikuga linn Ida-Karjalas, mitte kaugel Äänisjärvest ning Karjalas elavad enamikus venelased, aga ka  karjalased, soomlased ja veps­lased.

 

Hinnang

  • “Peroskoi”

Hinnang: 8

Lavastaja:  Ari Numminen
Esietendus:  4. sept 2013
Järgmine etendus: 18. märts Viljandi Kultuuriakadeemias
www.rakvereteater.ee

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. March 2014, 16:45
Otsi:

Ava täpsem otsing