Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eesti jaoks samm tagasi

    ELi uute reeglitega sadamatele suureneb kohalike sadamate jaoks vaid bürokraatia.

    Eesti Sadamate Liidu tegevdirektor Viktor Palmet nentis, et reeglite ühtlustamine Euroopas on kahtlemata vajalik. "Meil puudub teave, kuivõrd on raskendatud sadamateenustele juurdepääs mujal Euroopa Liidu piirkondades, kuidas toimub hinnakujundus ja riiklik järelevalve," märkis ta.
    Ta tõdes, et siiski on keeruline hinnata, millist kasu annab ühtlustamine Eesti sadamaettevõtetele. Küll aga saavad kasu rahvusvahelisi kaupu tarnivad logistikaettevõtted, sest sadamateenuste kasutamine oleks prognoositav.
    Meie õigussüsteemi jaoks samm tagasi. Eestis on Palmeti kinnitusel sadamate tegevus eriseadustega täpselt reguleeritud juba 1998. aastast. Need seadused sisaldavad tema sõnul kõiki regulatsioone, mis tulenevad Euroopa Liidu ja rahvusvahelistelt organisatsioonidelt.
    "Niisugune õigussüsteem on end õigustanud, sest tagab ühesuguse kohtlemise, sarnased nõuded sadamateenuste pakkumisele, ühesuguse riikliku järelevalve ja sarnase hinnakujunduse," märkis Palmet.
    Samamoodi on tema sõnul reguleeritud ka teiste Põhjamaade sadamate tegevus, aga väga paljudes riikides niisuguseid sadamatele suunatud eriseadused puuduvad. Seal reguleerib sadamate tegevust üldine äriseadustik.
    "Kuna sadamate tegevus on vägagi spetsiifiline, siis üldine äriseadustik ei pruugi kõiki sadamateenuste asjaolusid reguleerida," arvas Palmet ja märkis, et ilmselt ongi see põhjus, miks Euroopa Liit on pidanud vajalikuks ühtne määrus kehtestada. Samas esineb probleem pigem Lõuna-Euroopa riikides.
    Eesti õiguskeskkonna jaoks tähendab määrus Palmeti sõnul tagasikäiku ning paljude seaduste ebavajalikku ülekirjutamist. Ta lisas, et kahjuks ei tehtud enne määruse eelnõu ettevalmistamist olukorrast Eestis sisulist auditit.
    Lisavõimalused teenuseid osutavatele ette­võtetele. Nii Pärnu Sadama juhatuse liige ­Mati Einmann kui ka Tallinna Sadama kommertsjuht Erik Ringmaa tunnistasid, et määruse jõustumisel suureneb ettevõtete jaoks vaid bürokraatia. Sadamatele Ringmaa sõnul määrusest uusi ärivõimalusi ei teki, juhul kui sadamateenused on juba avatud konkurentsile.
    "Täiendavate ärivõimaluste all peetakse silmas eelkõige määrusega reguleeritud sadamateenuseid osutavate ettevõtjate võimalusi, nagu näiteks laevade punkerdamisega ja pukseerimisega tegelevad ettevõtted," märkis ta.
    Kunda Sadama direktor Aleksander Nikolajev arvas, et eelnõu peaks lammutama monopole ja vähendama ebavõrdset konkurentsi.
    Samas tõdes ta, et määrus ei tekita lisavõimalusi mitte sadamatele, vaid sadama klientidele. "Sadamad aga peaksid nii-öelda vaatama peeglisse ja näitama soovitud eesmärkide saavutamisel tarmukust," sõnas Nikolajev.
    "Arvan, et need suured ELi sadamad, mis on munitsipaal- või riigiomandis, peaksid avalikkusele rohkem rääkima, kuhu nad rahva raha suunavad, kas võetud laenud on jätkusuutlikud ja kui hästi tasuvad ennast hiigel­investeeringud sadama taristusse," lisas ta.
    Sillamäe Sadama nõukogu esimees Tiit Vähi peab Euroopa Komisjoni algatust heaks mitmel põhjusel. "Kuna umbes viiendik kõigist meritsi veetavatest kaupadest liigub Euroopas läbi kolme suure sadama – Rotterdami, Hamburgi ja Antwerpeni –, siis tekitab niisugune olukord regionaalse arengu seisukohast tasakaalutust ning liiklus­ummikuid," sõnas Vähi.
    Lisaks loob olukord tema sõnul ebaõiglust väikeste sadamate suhtes, sest suurtel on alati võimalus kasutada mitmesuguseid õiglasi ja ebaõiglasi võtteid, et kaubaomanikud enda juurde meelitada
    Kasulik ka väikestele sadamatele. Vähi tõdes, et kuna kõik Eesti sadamad on tegelikult väikesed, võiks algatusest kasu tulla kogu Eestile, sealhulgas Sillamäe sadamale.
    Ta lausus, et Sillamäe sadam kui väike sadam saab rangemate turureeglite kehtestamisest, riigi rahade kasutamise läbipaistvuse suurendamisest sadamate arendamisel ning turumoonutuste ja ebavõrdse konkurentsi vältimisest ainult võita. Sillamäe sadam ei ole tema sõnul saanud sadama arendamiseks ELi abirahasid ega riigiabi ning töötab vaba konkurentsi tingimustes.
    "Kui nii hakkavad tööle ka kõik ülejäänud sadamad, siis mõjutab see meie olukorda kindlasti positiivselt," arvas ta.
    Ühtlasemad sadamareeglid mõjutavad tema sõnul hästi ka Läti ja Leedu sadamaid, samas Venemaa omi puudutavad vähem. "Kui palju see muutus võiks mõjutada SRÜ kaubaomanike käitumist ja transiitkauba voogude suurenemist läbi Eesti, on raske ennustada. Suurte kaubavoogude liigutamine sõltub eelkõige majanduslikest arvestustest, ühtsed reeglid ja nende läbipaistvus ei mängi siin nii suurt rolli. Investeeritakse sinna, kus on väiksem risk oma raha kaotada," lausus Vähi.
    Määrus täiendavaid kulusid ei too. Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimehe Arto Aasa kinnitusel toetab Eesti eelnõu eesmärki, et punkerdamine, süvendamine, sildumine, jäätmete vastuvõtmine, lootsimine ja pukseerimine peavad olema avatud vaba turu põhimõtetele.
    Aasa ütlusel peaks muudatuste tulemusena Eesti konkurentsivõimeliste ettevõtjate ärivõimalused paranema uutel turgudel, näiteks Läti ja Soome sadamates. Lisakulusid ja täiendavat halduskoormust tema sõnul ei teki.
    Kuna eelnõu menetlus on aga alles algusjärgus ja liikmesriikides on olnud palju vastuseisu, on ­Aasa sõnul raske öelda, milline näeb välja määruse lõpptekst ja kui kiiresti eelnõuga edasi liigutakse.
    Mis on misSadamate reeglite ühtlustamineEuroopa sadamate reeglite ühtlustamise pakett (määrus ja teatis) avaldati 23. mail 2013. Euroopa Liidu Nõukogu tasemel läbirääkimised alles käivad ja menetlus on algusjärgus.
    Leedu eesistumise ajal toimus ainult üldine arvamuste vahetus ja detailne mõjuhinnangu arutelu eelmise aasta 3. oktoobri ja 31. oktoobri merenduse töögrupis. Kreeka eesistumise ajal on toimunud üks töögrupi arutelu käesoleva aasta 18. veebruaril, kus toimus artiklite kaupa arutelu.
    Euroopa Parlamendis ootab raport transpordi ja turismi komisjoni hääletust. Lõpphääletus kavandatud 14. aprilliks 2014.
    Määrus kehtiks TEN-T võrgustiku sadamatele (ELis kokku 319 sadamat, Eestis 9) ning see ei reguleeri turulepääsu lastikäitlusteenuste ja reisijateveo valdkonnas.  Eesti toetab määruse eelnõu üldist eesmärki edendada sadamate efektiivsust ja pakutavate teenuste kvaliteeti konkurentsi tekitamise kaudu. Eesti seisukohast pole määrusel väga suurt mõju, sest sadamates pakutavate teenuste turg on Eestis avatud ja teenusepakkujate hinnapoliitika põhineb turusituatsioonil.Allikas: Euroopa Liidu asjade komisjon
    Milline on sadamate vahelise konkurentsi olukord Eestis?
    Viktor Palmet, Eesti Sadamate Liidu tegevdirektor:Eesti rannikualal on palju sadamaid, samas on toimunud teatud üldisem loogiline turujaotus. See tagab eksportijatele ja ka importijatele hea valikuvõimaluse. Saab kasutada oma tootmisobjektile, ehitusobjektile, tee-ehitusprojektile kõige lähemat sadamat, et vähendada näiteks maanteeveo mahtu (hoitakse kokku raha ja väheneb keskkonnasaaste).
    Sadamatevaheline loogiline tööjaotus tagab ka regionaal-majandusliku arengu. Seda mõistab ka riik, tagades näiteks erinevates Eesti piirkondades sadamatele talvise jäämurde, lootsiteenistuse ja muud sadamategevusega seotud riiklikud toimingud.
    Ka transiitvedudel on toimunud teatav sadamatevaheline tööjaotus.Seega pingelist konkurentsi Eestis sadamate vahel ei ole ning raske on märgata ka mingit sadamateenuste hinnakonkurentsi. Pigem jälgitakse naaberriikide sadamate hinna­taset ja nende arenguid.
    Riikidevaheline konkurents on teravam kui konkurents ühe riigi sadamate vahel.
    Autor: Viivika Rõuk, Birjo Must
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
S&P 500 ja Nasdaq jätkasid allamäge veeremist
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
USA peamistest aktsiaindeksitest kerkis neljapäeval ainuüksi Dow Jonesi tööstuskeskmine; S&P 500 ja Nasdaqi liitindeks jätkasid eelmisel nädalal alanud langust.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.