Trahvihirm piimatootjaid lehmi lüpsmata ei jäta

18. märts 2014, 00:00

Peagi algaval viimasel piimakvoodi aastal Eesti tootjaid ületootmise eest ähvardav trahv ettevõtete arengut seisma ei pane. Samas ootavad piimatootjad kutsutud ja seatud isikutelt ja organisatsioonidelt tõhusat tööd trahvimise välistamiseks.

Piimakvoot on tootja õigus müüa piima teatud koguses. Kui kvooti ületada, võib ületajat trahvida. Nii reguleeritakse ­ELi siseturgu ületootmise vastu. Sellised ELi põllumajandussaaduste siseturu korrastamise reeglid kehtisid juba enne Eesti liikmeks saamist.

Tulevikku suunatud otsused. Teatavasti on aga EL otsustanud kaotada piimakvoodid alates 2015. aasta 1. aprillist. Seetõttu on paljud piimatootjad ELis, sh Eestis, teinud omakorda ettevõtete jaoks arengulisi otsuseid, mis viivad piimatootmise suurendamisele.

Nii ongi Eestis prognoositud piimakvoodi ületamist viimasel kvoodiaastal viie protsendi võrra, mille eest ähvardab trahvisumma 278,3 eurot iga ületonni piima kohta ehk kokku umbes 10 miljonit eurot. Kahetsusväärne ja arusaamatu on karistada piimatootjaid viimasel kvoodiaastal trahviga olukorras, kus maailmaturul kasvab nõudlus piimatoodete järele. Eelnevatel aastatel pole ­Eesti teatavasti piimakvooti ületanud ning seetõttu pole ükski Eesti piimatootja kvoodi ületamise trahvi maksnud. Eesti piima­tootjatel ei oleks sellises olukorras kindlasti vaja hakata otsima omavahelist kokkulepet, et kvooti mitte ületada. Selline kokkulepe pärsiks piimatootmise arengut.

Arvestuste kohaselt on võimalik piimakvoodi ületamise eest ähvardav trahv väiksem, kui piimatoodangule trahvi kartuses pidurit tõmmates saamata jääv tulu. Mõistagi kasutaksime aga meiegi trahvile võib-olla kuluvat raha meelsamini traktori ostmiseks.

Trahvi välistamine. Seega on õigustatud põllumajandus­ministeeriumi ja teiste esindusorganisatsioonide pöördumised ELi poole mitte rakendada kvoodi ületamise korral trahve. Piimatootjad ootavadki kutsutud ja seatud isikutelt ja organisatsioonidelt eeskätt tõhusat tööd trahvimise välistamiseks. Selleks tuleb teha eesmärgi­pärast selgitustööd nii ELi kui ka Eesti tasandil, et elu ja majanduse normaalne areng ei pidurduks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    17. March 2014, 18:43
    Otsi:

    Ava täpsem otsing