Börs: Fed kukutas avaldusega turge

Fredy-Edwin Esse, California 19. märts 2014, 22:13

Ühendriikide aktsiaturud tegid täna läbi järsu languse pärast seda, kui Föderaalreserv alandas igakuiseid võlakirjaoste ning juttu tuli baasintressimäärade tõstmisest.

Föderaalreserv otsustas taas vähendada igakuiseid võlakirjaoste, kuid samas andis endale ruumi hoida laenuhinnad madalal järgmise aastani, sidudes baasintressimäära spetsiifilise töötusemäära tasemega.

Intressimäärade madalal hoidmise arvestamisel hindab keskpank edenemist tööhõive suunal ning 2% inflatsiooni eesmärki. Selle käigus võetakse arvesse suur hulk erinevat infot, teiste seas tööturu tingimusi, inflatsiooniootusi ning finantsturgude seisukorda.

Lisaks otsustas Fed taaskord alandada igakuiseid võlakirja oste 10 miljardi dollari võrra 55 miljardi dollarini.

Keskpank on muutmas enda prognooside tingimusi pärast seda, kui töötusemäär kukkus 6,5%ni, mis oli panga enda seatud piir baasintressimäärade tõstmiseks. Küll aga saavutati see piir kiiremini kui oodati.

"Stiimulite koomaletõmbamise tempo on tõenäoliselt veidi kiirem, kui alguses arvati ning seepärast ma arvan, et turg reageeris nii valusalt," kommenteeris Bloombergile LPL Financiali strateeg John Canally. "Turgudele tuletati meelde, et Fed lõpuks tõstab intressimäärasid ning see pälvib tähelepanu. Sinna on aga veel palju aega ning majanduses puuduvad märgid inflatsioonist."

Kõige selle tulemusel tegid turud idaranniku aja järgi kell kolm äkksööstu alla, kukkudes 1,2%, kuigi suutsid taastuda viimase tunni jooksul. S&P 500 oli viimase kahe päevaga tõusnud 1,7%, kuid täna andis järele 0,61% ning sulgus 1860,77 punkti peal.

Dow Jonesi tööstuskeskmine lõpetas päeva 0,70% miinuses ja sulgus 16 222,17 punktil. Nasdaqi komposiitindeks sulgus 4307,60 punktil ehk 0,59% madalamal kui eile.

Kullainvestorid said täna valusalt pihta dollari tugevnemise tõttu. Väärismetalli aprillikuise tellimuse futuuri hind New Yorgi kaubabörsil kukkus 2,21% ning maksis 1329,00 dollarit untsi kohta. Nafta kallines samal ajal 0,69% ja maksis 100,39 dollarit barrelist.

Föderaalreservi väljavaade ja hinnang majandusele pani dollari tugevalt rallima. Euroopa ühisvaluuta kaotas dollari vastu tänasega 0,76% ning võrdus 1,3829 dollariga.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. March 2014, 22:13
Otsi:

Ava täpsem otsing