Puhkepäev. Head veeremist, herned!

21. märts 2014, 00:00

Aasta alguses avati Veerenni asumis aadressil Herne tänav 6 kohvik Kuus Hernest. Maakauba kohvik, tutvustab see ennast ise ja kutsub: “Tule proovi näo ja nimega kohalikust toorainest toite, mis toidavad päriselt nii keha kui hinge.”

Ehtsa maakaubaga on Kuuel Hernel lihtne, sest maakaubakohvik on ta mitte ainult tooraine, vaid ka päritolu tõttu – samade tegijate eestvedamisel on juba mitu aastat tegutsenud maakaup.ee internetipood, mille kaubaring talukauba linna toob.

Ka veinid on peaaegu et kohalikud – nendega varustab kohvikut naabermaja veinipood, kes toob maale Itaalia väiketootjate jooke. Õlled tulevad Õllenaudilt, kiirelt populaarsust koguvalt Eesti väikeselt pruulikojalt.

Söögikorrad aja järgi. Vaatamata lühikesele tegevusajale on Kuus Hernest suutnud meelitada enda juurde lõunale hulganisti naabruskonna kontoriinimesi, õhtuks aga omakandirahvast hips­teritest naabrimemmedeni.

Vanem põlvkond mäletab veel ehk biskviidivabrikut, mis enne viimast sõda samades ruumides tegutses, ja meiereid, mis pärast sõda sinna seati. Ajalugu vaatab vastu seintel rippuvatelt fotodelt, vanadest ustest tehtud lauaplaatidelt ja paekiviseintelt. Kohvik ise on aga vägagi tänapäevane, seda nii roogade kui ka boheemlik-naudingulise atmosfääri poolest. Menüü miksib kohalikku kööki Itaalia, Saksa, Prantsuse laenudega, road on pigem lihtsad kui keerulised.

Talukaubakohviku tooraine on hooajaline nagunii, aga aja kulgu järgib terve päevakava: kella poole üheksast üheteistkümneni on hommikukohvi aeg, kui ahjust tulevad värsked saiad ja pirukad, vabakäigukanade munadest tehakse omletti ja taluveskis jahvatatud helvestest putru. Kaheteistkümnest kaheni on lõunasöök – lihtsad supid ja praed, tavaliselt kaks suppi ja kolm praadi – liha, kala ja vege. Õhtusöögiaeg algab kell viis, kui valmivad õhtusöögiroad. Nii nagu päevapakkumised, vahelduvad ka õhtupakkumised.

Tugeva kontseptsiooniga söögikoht. Kui esimest korda Kuude Hernesse sattusin, polnud ma päevakavaga veel kursis. Kell oli peaaegu neli – lõunaks hilja, õhtusöögiks vara. Kõhutäiteks hädavajaliku miinimumi ma ikka sain: lõunast suppi oli veel järel ja perenaine segas kokku ka värske salati, köögivilja ja idandid väga delikaatse ja värske kastmega. Vitriinis olid ka mõned hommikused pirukad-saiad, õhtuks tulevad uued, lubati.

Teisel korral läksin õhtul. Valida oli kolme roa vahel – seeneseguga täidetud tomatid, praetud siig ja lambakotlet. Võtsime kõik kolm. Lambakotlet ja tema eriline köögiviljakaste olid suurepärased – kotlet heast lihast, parajalt praetud, mahlakas, kaste  – kohviku perenaise tehtud köögiviljahoidis, mille materjaliks parimad suvised viljad –, erakordselt hõrk. Menüü pakkus kotleti juurde ahjukartuleid, aga need sai lihtsal moel vokitud köögivilja vastu välja vahetada.

Julgen arvata, et sellel omapärasel ja tugeva kontseptsiooniga agulikohvikul on helge tulevik. Ainult meil, külalistel, on vaja omaks võtta nende poolt pakutud päevakava ja minna sööma siis, kui nad meid kutsuvad, mitte siis, kui meil isu tuleb.

 

Maitseelamus

  • Kuus Hernest

Aadress: Herne 6, Tallinn
Telefon: 5615 6743
Avatud: E–R 8.30–20, L 12–20, P 11–16

Hinnang: 27
toit 8 
teenindus 10
interjöör 9

põhiroogade hinnad: 4,50–10 eurot

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. March 2014, 16:26
Otsi:

Ava täpsem otsing