BLRT: me ei pea dividende maksma

Indrek Kald 21. märts 2014, 13:04

Kohtuosus ei kohusta BLRT Gruppi dividende maksma, vaid see on aktsionäride otsustada, kommenteeris tülis omanikega tööstuskontsern ringkonnakohtu äsjast otsust.

Tallinna ringkonnakohus jättis 18. märtsil jõusse Harju maakohtu otsuse, et BLRT suuromanike otsus mitte maksta 2011. majandusaasta eest dividende on seadusega vastuolus ja kehtetu, seega tuleb aktsiaseltsi üldkoosolekul vastav küsimus uuesti otsustada.

BLRT teatel kinnitas ringkonnakohtu otsus kehtivat äriõiguse põhimõtet – dividendide väljamaksmine on ettevõtte aktsionäride otsustada. Otsuses viitas ringkonnakohus asjaolule, et ettepanekut dividende mitte maksta oleks pidanud juhatus rohkem põhjendama.

"Otsuse tühistamine ei tähenda automaatselt seda, et äriühing on kohustatud dividende välja maksma ega ka seda, et dividendide maksmist 2011. aasta eest uuesti otsustades on aktsionärid kohustatud hääletama dividendide välja maksmise poolt," selgitas BLRT õigusdirektor Rainer Osanik.

Muuhulgas jättis kohus rahuldamata aktsionär Mihhail Gnidini apellatsioonkaebuse, milles Gnidin nõudis üldkoosoleku otsuse sõnastuse muutmist ja sunddividendide määramist. Kohtu kinnitusel ei näe Eesti kehtiv õigusnormistik sellist võimalust ette.

Ringkonnakohtu selgitusel ei saa kohus määrata, kuidas üks või teine aktsionär hääletama peab, kuna Eesti kehtiv õigusnormistik sellist võimalust ei paku. Vastasel korral tekiks kohtu hinnangul olukord, kus iga aktsionär, kes ei nõustu enamuse otsusega, pöörduks kohtusse ja nõuaks ükskõik millise otsuse kallutamist enda kasuks. Kohtu veendumusel läheks selline tegevus vastuollu aga äriõiguse mõtte ja sisuga, selgitas BLRT.

"Loodan väga, et antud kohtuasi loob pretsedendi, millega vähemusaktsionäride õiguste rikkumisele pannakse Eesti õiguskaitsesüsteemi poolt piir," ütles Mihhail Gnidin eilses uudises.

Kohtu kinnitusel tuleb dividendide väljamaksmise otsuste tegemisel lähtuda teadaolevatest asjaoludest, mis ettevõtte edasist tegevust mõjutavad.

"Seega olukorras, kus on ette teada äriühingu majandustegevuse tulemuste olulisest halvenemisest, oleks dividendide väljamaksmine ilmselgelt majanduslikult põhjendamatu. Sellise otsuse poolt hääletades ei käituks aktsionärid ise vastavuses hea usu põhimõttega ning kooskõlas seadusega," märkis Osanik.

BLRT pressiesindaja Katerina Danilova sõnul prognoosis ettevõtte juhatus ette majanduslikult raskete aegade saabumise üldise majanduskriisi taustal. "Sellest tingituna tehti ka aktsionäridele ettepanek dividende 2011. aasta eest mitte välja maksta. Dividendide väljamaksmine oleks viinud ettevõtte 2012. aastal väga tõsistesse likviidsusraskustesse ning oleks võinud tingida ettevõtte tegevussuundade sulgemisi või varade sundmüüke," selgitas ta.

7. septembril 2012 esitas Mihhail Gnidin Harju maakohtule hagi BLRT Grupi vastu, milles taotles sama aasta 7. juuni aktsionäride üldkoosolekul vastuvõetud otsuse mitte maksta 2011. majandusaasta eest dividende kehtetuks tunnistamist ja teises sõnastuses vastuvõtmist, millega kohus määraks talle nn sunddividendid summas 4,2 mln eurot.

BLRT aktsionärid Mihhail Gnidin, Valeri Kovalenko jt on esitanud 97 kirjalikku päringut, milles soovivad grupi juhtkonnalt vastuseid 990 küsimusele. Hetkel on menetluses kümme kohtuvaidlust.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. March 2014, 13:04
Otsi:

Ava täpsem otsing