Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Evelin Ilves kasutas erareisil esindustasu

     Aasta alguses Indoneesias erareisil käinud Evelin Ilves tegi väidetavalt esindustasule vastavat tööd. Töö sisu ja ajakulu ei soovi presidendi kantselei aga pikemalt kommenteerida.

    Kantselei teatel ei kehtesta presidendi ametihüve seadus ega muud õigusaktid detailsemalt esindustasu maksmise korda, kui igakuise summa tasumist, mille suurus on 30 protsenti riigipea ametipalgast.
    Riik maksab esindustasu ka varasemate presidentide abikaasadele, sõltumata nende esindusfunktsioonide aktiivsusest või vajadusest. Kantselei teatel otsustab esindustasu kasutamise tasu saaja.
    Äripäev üritas 18. veebruaril küsida Evelin Ilveselt konkursi Aasta Kodu 2014 lõpuüritusel kommentaari seoses tema erareisiga Indoneesiasse, kus presidendi abikaasa peatus väidetavalt ärimehe Sonny Aswani villas.
    Konkursi lõpuüritusel eemaldus naeratav Ilves ajakirjanikest sõnagi lausumata, jättes suhtlemise kommunikatsioonispetsialistile Piret Pertile, kes palus intervjueerimissoovi saata e-kirjaga.
    Järgneb kirjavahetus Vabariigi Presidendi Kantselei avalike suhete osakonna juhataja Piret Pertiga:
    18. veebruarTere! Soovin kokku leppida aega Evelin Ilvese intervjueerimiseks. Millal oleks võimalik intervjuud teha?
    Tere! Mis teemadel?
    Tänase seisuga (18.02.2014) soovin vestelda tema reisist Indoneesiasse.
    Evelin Ilvese erareis möödus kenasti ning avalikkus sellest informeeritud olnud. Tänase seisuga on olulised Eesti kaunid kodud, nagu te isegi nägite, ja siis juba ettevalmistused Eesti Vabariigi 96. sünnipäevaks pühapäeval ja esmaspäeval Pärnus.
    Soovin ikkagi teada, millal saaksin temaga sellel teemal täpsemalt rääkida. Kui ta ei ole nõus näost-näkku kohtuma, siis palun andke teada. Võime siis proovida ka kirjavahetuse teel seda teha.
    20. veebruarTere! Ma pole veel viimasele kirjale vastust saanud. Kas oleks seda võimalik saada lähiajal?
    26. veebruarTere! Kahjuks pole ma vahepeal vastust saanud. Saadan uuesti küsimuse, et teada saada, kas on oodata vastust minu üle-eelmisele kirjale.
    Kordan: Evelin Ilvese erareis möödus kenasti ning avalikkus sellest informeeritud olnud.
    Olgu. Ma küsin siis natuke teiste asjade kohta. Kas vastab tõele, et Evelin Ilves sai Indoneesia erareisi ajal igakuist esindustasu, aga mitte puhkusetasu või muud tasu? Sama küsimus kehtib eelmise aasta Filipiinide erareisi kohta.
    Vastab tõele.
    Miks erareisi ajaks puhkusetasu ei makstud? Miks otsustati just esindustasu kasuks?
    Riigipea abikaasale ei maksta presidendi kantseleist puhkusetasu. Vabariigi presidendi ametihüve seadusega on talle ette nähtud igakuine esindustasu.
    27. veebruarPean ikkagi edasi küsima, et kui riigipea abikaasa otsustas minna erareisile, miks ta ei loobunud esindustasust? Kui ta tegi ikkagi esindustasule vastavalt tööd, siis sooviksin teada, mis esindustööd ta erareisil täpsemalt tegi.
    Evelin Ilves osales Eesti iseseisvuspäeva ürituste ning mitmete eelolevate visiitide ettevalmistamisel.
    Kas ettevalmistuste tegemine kehtib nii tänavuse Indoneesia kui mulluse Filipiinide reisi kohta? Miks ettevalmistused just nendes riikides? Mida täpsemalt on mõeldud ettevalmistuste all?
    Ei. See puudutab vabariigi presidendi eelolevaid ametlikke ja riigivisiite, millel osaleb ka Evelin Ilves. Nende visiitide ettevalmistamine hõlmab nii programmi ülesehitust, protokolaarseid üksikasju kui ka kohtumiste sisu puudutavaid küsimusi.
    Selge, siit on ettevalmistuste kohta natuke täpsem ülevaade olemas. Siis jääb ikkagi küsimus, miks presidendi abikaasa ei loobunud erareiside ajaks esindustasust. Miks otsustas ta erareiside ajaks võtta esindustasu?
    Te saite ju meie kirjavahetusest vastuse oma küsimusele "Kui ta tegi ikkagi esindustasule vastavalt tööd, siis sooviksin teada, mis esindustööd ta erareisil täpsemalt tegi."
    Sain aru, et vastus "Ei. See puudutab vabariigi presidendi…" oli mõeldud küsimusele "Kas ettevalmistuste tegemine kehtib nii tänavuse Indoneesia kui mulluse Filipiinide reisi kohta?". Saan aru, et Indoneesias ja Filipiinidel (erareiside ajal) presidendi abikaasa ei teinud ettevalmistavat tööd. Kui olen valesti aru saanud, palun parandage/täpsustage.
    Kordame veelkord aeglaselt üle: ka selle aasta alguses Eestist eemal olles osales Evelin Ilves meie iseseisvuspäeva ürituste ning mitmete eelolevate visiitide ettevalmistamisel.
    See puudutab vabariigi presidendi eelolevaid ametlikke ja riigivisiite, millel osaleb ka Evelin Ilves, samuti näiteks tema tänast töövisiiti Kopenhaagenisse, kus ta nõustus WHO regionaaldirektor Zsuzsanna Jakabi ettepanekuga asuda WHO Euroopa regiooni tervise eestkõnelejaks mittenakkushaiguste alal.
    Nende visiitide ettevalmistamine hõlmab nii programmi ülesehitust, protokolaarseid üksikasju kui ka kohtumiste sisu puudutavaid küsimusi.
    Usutavasti mõistate, et 21. sajandil saab osaleda sellises ettevalmistustöös - täita oma staatusest tulenevaid ülesandeid - erinevates geograafilistes punktides.
    Minu jaoks jääb senini arusaamatuks, miks erareisi ajal võtab presidendi abikaasa esindustasu. Kui ta teeb seal esindustööd või muude visiitide ettevalmistusi, siis poleks paslik neid reise nimetada erareisideks, vaid tööreisideks.
    Hetkel jääb mulje, et riik maksab presidendi abikaasale esindustasu erareisi ajal, mis pole tööga seotud.
    Viimasest vastusest saan aru, et Eestist eemal olles tegi Evelin Ilves ettevalmistustöid, kuid kas nende hulka kuulusid ka erareisid, jääb segaseks.
    Esiteks: riigipea abikaasale ei maksta presidendi kantseleist puhkusetasu. Vabariigi presidendi ametihüve seadusega on talle ette nähtud igakuine esindustasu.
    Edasi: paljud presidendi kantseleis töötavad inimesed korraldavad tööasju ka erareiside ajal. Nii oli ka selle aasta alguses, kui Eestist eemal olles osales Evelin Ilves meie iseseisvuspäeva ürituste ning mitmete eelolevate visiitide ettevalmistamisel.
    21. sajandil saab osaleda sellises ettevalmistustöös - täita oma staatusest tulenevaid ülesandeid - erinevates geograafilistes punktides.
    Visiitide osas puudutab see vabariigi presidendi eelolevaid ametlikke ja riigivisiite, millel osaleb ka Evelin Ilves, samuti näiteks tema tänast töövisiiti Kopenhaagenisse, kus ta nõustus WHO regionaaldirektor Zsuzsanna Jakabi ettepanekuga asuda WHO Euroopa regiooni tervise eestkõnelejaks mittenakkushaiguste alal.
    Nende visiitide ettevalmistamine hõlmab nii programmi ülesehitust, protokolaarseid üksikasju kui ka kohtumiste sisu puudutavaid küsimusi.
    Tänan, et olete suutnud kannatlikult minu päringutega tegeleda.
    Olen juba aru saanud, et puhkusetasu ei maksta. Makstakse vaid esindustasu. Kuid miks nimetada seda erareisiks, kui tehakse ettevalmistustööd? Kui presidendi abikaasa teeb esindustööd, siis tuleks talle arusaadaval põhjusel maksta esindustasu. Kui presidendi abikaasa puhkab või käib erareisidel, siis tundub ebaeetiline küsida selle eest esindustasu. Pigem oleks eetiline sellest puhkuse/erareiside ajaks loobuda.
    Kui töökohustused ei jäta aega puhkamiseks ning samuti ei soovi presidendi abikaasa hüvedest loobuda, kas poleks mõistlikum taotleda seadusemuudatust, kus oleks võimalik kasutada puhkusetasu ning sellest tulenevalt kaoks ka nii-öelda hall tsoon, kus käib töö ja puhkus samaaegselt?
    Millega tegelevad presidendi kantselei töötajad erareiside ajal, pole praeguse teema puhul oluline. See puudutab puhtalt presidendi abikaasat.
    Geograafiline asukoht pole kordagi olnud oluline. Jääb arusaamatuks, miks seda rõhutada. Indoneesia ja Filipiinide esiletõstmine oli seotud erareiside kontekstis, mitte võimekuses teha tööd erinevates maailmapunktides.
    Lennart Meri ütles, et Eesti riik peab töötama 24 tundi ööpäevas.
    28. veebruarKüsin üle igaks juhuks järgneva seoses erareisiga Indoneesiasse:
    Kui kaua kestis reis? Millised kulud kattis Evelin Ilves ise? Kui palju aega kulutas Evelin Ilves ettevalmistustöödeks?
    Kui on võimalik samadele küsimustele vastata seoses erareisiga Filipiinidele, siis oleks sellest abi.
    Kui kaua kestis reis? Ajakirjanduse andmeil 6 nädalat.
    Millised kulud kattis Evelin Ilves ise? Ta kattis ise kõik kulutused, mis tekkisid seoses selle reisiga.
    Kui palju aega kulutas Evelin Ilves ettevalmistustöödeks? Küsimusest ei selgu, mille ettevalmistustöödeks.
    Kui on võimalik samadele küsimustele vastata seoses erareisiga Filipiinidele, siis oleks sellest abi. Reis oli lühem, ülejäänud vastused on samad.
    Tänan vastuse eest, aga küsin ikkagi Teie kui presidendi kantselei andmete põhjalt (mitte ajakirjanduse), kui kaua kestis Evelin Ilvese erareis Indoneesias. Samuti soovin teada, kui kaua kestis eelmise aasta reis Filipiinidele.
    Ettevalmistustööde kohta soovin teada, kui palju aega kulutas Evelin Ilves nii Indoneesia kui Filipiinide erareisi ajal kõikide tööde jaoks, mille eest talle esindustasu maksti.
    Loodan, et küsimused on piisavalt täpsustatud. Kui ei ole, palun andke teada.
    Küsimus, "kui kaua aega kulutas…" ei ole ju vastatav ja seda mõistate loodetavasti ka ise. Tunniarvestust ei ole peetud. Aega kulutati aga töiste küsimuste lahendamiseks nii palju, et kõik vajalikud küsimused saaksid lahendatud.
    Mis puudutab erareisi korralduslikke detaile, siis varasemale informatsioonile ei ole meil midagi lisada.
    TASUB TEADAAjakirjandusele teadaolevalt käis Evelin Ilves kuueks nädalaks jaanuaris ja veebruaris Indoneesias erareisil, mille ajal peatus ka Sonny Aswani villas Bali saarel. Aswani ei kinnitanud ega lükanud ümber presidendi abikaasa külastust villas, vaid teatas lühidalt: "Austan oma külaliste privaatsust ning seetõttu ei saa lähemalt kommenteerida."
    Eelmise aasta alguses käis presidendi abikaasa erareisil Filipiinidel. Mõlema reisi ajal maksis riik igakuist esindustasu (1515 eurot) täies ulatuses.
    Autor: Ken Rohelaan, Ave Lepik
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.