Briti viis rikkamat peret jõukamad kui 20% riigi vaestest

Raido Neemre 24. märts 2014, 19:15

Viie Suurbritannia rikkaima perekonna varandus on väärt rohkem kui 20% riigi vaesesse klassi kuuluvate inimeste vara väärtus kokku, selgub riigi juhtiva heategevusorganisatsiooni hiljutisest uuringust. Raport toob välja nii Suurbritannias kui üle maailma valitseva terava ebavõrduse rikaste ja vaeste vahel.

Sports Directi juht Michael Ashley ja kinnisvarainvestor Gerald Grosvenor kuuluvad nende viie miljardäri hulka, kelle varandus on kollektiivselt väärt 28,2 miljardit naela, mis on 28,1 miljardit naela enam, kui riigi 12,6 miljoni vaeseima inimese vara väärtus, paljastas Oxfam, viidates Forbesi andmetele.

Murettekitav uuring avaldati vahetult enne Suurbritannia eelarve avalikustamist sellel kolmapäeval. Heategevusorganisatsioon hoiatab, et kokkuhoiumeetmed võivad tõugata 800 000 last ja 1,9 miljonit täiskasvanut 2020. aastaks vaesusesse.

„Selline ekstreemne ebavõrdsuse kuristik rikaste ja vaeste vahel tänapäeva Suurbritannias on murettegev. Olukord, kus käputäis inimesi omab rohkem raha kui miljonid, kes püüavad leivajärjekorras ellu jääda, on nukker,“ sõnas Oxfami kampaaniate ja poliitikadirektor Ben Phillips pressiteates.

Rikkaima 0,1% varandus on kasvanud peaaegu neli korda kiiremini kui 90% vaesema elanikkonna varandus, selgub Oxfami "A Tale of Two Britains" uuringust.

Heategevusorganisatsioon tundis muret valitsuse poliitika üle, millest võidavad rikkad ja kaotavad vaesed. Uuringu kohaselt on 95% riigi rahvastiku reaaltulud 12% võrra kahanenud ning rikkaima 5% elanikkonna tulud kahekordistunud. 

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. April 2014, 16:12
Otsi:

Ava täpsem otsing