Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    PALGA TOP. Hea palk välisturu toel

    Eesti parim palgamaksja on kuue töötajaga valdusfirma Eesti Telekom, kus keskmine töö­tasu oli 2012. aastal 10 375 eurot kuus, selgub täna ilmunud Äripäeva eriväljaandest Palga TOP.

    Eesti Telekom on tippjuhtidest koosnev ette­võte, mis osutab juhtimisteenust Eesti Telekomi tütarettevõtetele EMT ja Elion Ettevõtted.
    Eesti kõige kõrgemini tasustatud tippjuht oli 2012. aastal logistikafirmat DBT juhtinud Vladimir Volohhonski, kelle keskmine brutosissetulek oli 64 049 eurot. Ka eelmise Palga TOPi võitnud Vladimir Volohhonski oli DBT juhatuses 1997. aastast kuni surmani 2013. aasta mais. Praegu juhib ettevõtet tema poeg Aleksandr Volohhonski.
    Täna ilmunud Palga TOPis on 2012. aasta majandusaasta aruannete alusel kaks edetabelit – parimate palgamaksjate ja tippjuhtide palga TOP.
    Enefit maksab töötajaile tippjuhiväärset palka
    Eesti Energia tütarfirmas Enefit Outotec Technology makstakse töötajatele tippjuhiväärset palka – ettevõtte keskmine töötasu on 7200 eurot.
    Enefit Outotec Technology juhatuse esimees Alo Kelder ütles, et ettevõtte eesmärk on arendada ja müüa Enefiti põlevkivitehnoloogiat. EOT on registreeritud Eestis, kuid püsiv tegevuskoht on Saksamaal Frankfurdis, kus asub ka ettevõtte teadus- ja arenduskeskus. “Seal asuvad põlevkiviõli tootmise tehnoloogia laborseadmed ja katsetehas, mis võimaldavad teha katseid eri leiukohtade põlevkiviga, koguda andmeid tehnoloogia kohandamise jaoks ja toota põlevkiviõli proovipartiisid edasisteks analüüsideks ja tehaste projekteerimiseks,” rääkis Kelder. Teste ja analüüse on tehtud Eesti, Hiina, Jordaania, Maroko ja USA põlevkiviga.
    Eesti Energia ja Outoteci ühisettevõte Enefit Outotec Technology asutati 2009. aastal, aga alustas tegevust 2012. aastal, samal aastal investeeriti katseseadme ehitusse 4,4 miljonit eurot. Praegu töötab ettevõttes 8 inimest, kellele makstakse pea­aegu üheksa ja pool Eesti keskmist palka. “Tasustamispõhimõtted lähtuvad töötajate kompetentsusest ja asukohamaast ning peegeldavad rahvusvahelisel turul oma ala ekspertidele makstava tasu taset,” selgitas Kelder.
    Tema sõnul tuleb arvestada Saksamaa suurema maksukoormusega, sest seal on üksikisiku tulumaks Eesti omast ligemale kaks korda suurem. “Olulisi muudatusi sel aastal töötajate arvus ei kavandata ning tasustamise põhimõtted ja summad jäävad võrreldavaks varasemaga. Tulemustasusüsteem on seotud töötajate eesmärkide täitmisega,” rääkis Kelder.
    Enefit on Keldri sõnul üks maailma väheseid tööstuslikult tõestatud põlevkiviõlitehnoloogiaid. Igal aastal toodavad Enefit140 tehased Eestis ligi 200 000 tonni põlevkiviõli ja seadistamisel on maailma suurim põlevkiviõlitehas Enefit280. Viimase kümnendi jooksul on paljud põlevkiviressursse omavad riigid hakanud põlevkivitehnoloogiate vastu huvi tundma, et oma maavara kasutusele võtta. Kuna iga leiukoha põlevkivi on erinev, siis on vaja ka tehnoloogilised lahendused nende omadustele kohandada. EOT igapäevatöö hõlmabki tehnoloogia arendust, katsete tegemist labori- ja katseseadmetel, insenertehnilisi uuringuid ja projekteerimist.
    Eesti Energiale kuulub 60% EOTst ja 40% kuulub Helsingi börsil noteeritud tehnoloogiaettevõttele Outotec.
    Tarkvarateenuse osutaja: Eesti on atraktiivne
    Soome kapitalil põhineva maailma ühe suurema maksete ­autentimisteenuse pakkuja Modirum MdPay OÜ peakontor asub Eestis, kus ettevõte maksab Norra tasemel palka.
    “Maksame head palka Eesti mõistes, aga võib-olla mitte nii head, kui te arvate,” ütles ­Modirum MdPay juhatuse liige ja suuromanik Jari Sakari Heikkinen. 2012. aasta aruandest selgub, et ettevõtte keskmine kuupalk on 13 288 eurot. “Meie 2012. aasta aruanne on konsolideeritud ning sisaldab Modirum ­MDPay Eesti ja Norra tegevust. Kui jagada 2012. aasta tööjõukulud töötajate arvuga, siis saab Eesti jaoks väga eksitava keskmise palga,” selgitas Heikkinen.
    Modirum MDPay palgal on kaks töötajat. “Mõlemad töötajad on kõrgema taseme juhid, kes töötavad meie Norra filiaalis, mitte Eestis,” märkis Heikkinen. Modirum grupi teistes ettevõtetes töötab üle maailma 20 inimest, neist 10 Eestis. Eestis on registreeritud Modirum OÜ, ModirumID OÜ, Modirum Services OÜ ja Modirum Software OÜ.
    Ettevõtte käive kasvas mullu 51%. “Tavapärasest suurem kasv tuli tänu klientide nõudmistele, mis olid seotud hooajalise arenguga. Sel aastal ootame 10–30% käibe kasvu,” sõnas Heikkinen.
    Modirum MdPay osutab tarkvarateenust peamiselt turvaliste autentimisteenuste valdkonnas, töödeldes igal aastal üle 100 miljoni makse.  Eestis tehakse tootearendust ja süsteemihaldust.
    “Meie peakontor asub Eestis, kuid enamik omanikke Eestis ei ela,” sõnas Heikkinen. “Eestis kontori omamise peamine ­eelis on see, et siin on ettevõtte tulumaksumäär null.” Ka pole siin Heikkineni sõnul riski, et püütakse maksustada tütarettevõtteid või seotud äriühinguid teistes riikides. “Kui maksuvaidlused riikide vahel on suurette­võtetele võib-olla lihtsalt ebamugavad, siis väikeettevõtetele võib see olla tõesti suur probleem.”
    Esteli tütarettevõte põles suure leegiga läbi
    Lasnamäel asuv Tallinna Elektrotehnika Tehas Estel AS, mis töötab välja elektrilist muundurtehnikat ja pooljuhtseadmeid, lõi 2011. aastal tütarfirma Setrans Holding, et oma toodangut Prantsusmaa turule viia.
    Paraku projekt ebaõnnestus ning mullu juunis kuulutati välja Setrans Holdingu pankrot.
    Ettevõtte 2012. aasta müügitulu oli 0 eurot, samas maksti üheksale töötajale aasta jooksul kokku 615 602 eurot ehk 5700 eurot kuus.
    “Tegemist on Esteli tütar­ettevõttega, mille tegevus Eestis ei käivitunud,” selgitas Setrans Holdingu pankrotihaldur Veli Kraavi. Tema sõnul asus filiaal Prantsusmaal. Tegemist oli ­turustusettevõttega, kus oli ametis 10–15 töötajat ning eesmärk oli proovida turustada ­Eesti toodangut Prantsusmaal.
    Kraavi sõnul oli Setrans Holdingul päris mahukas aktsia­kapital – 2 miljonit eurot. “Prantsusmaa filiaali juhtkond ja töötajad suutsid selle paari aastaga ära põletada,” nentis Kraavi. “Üsna kulukas ja läbimõtlemata samm, kus põletati enda raha,” lisas ta.
    Kraavi sõnul oli tippjuhtide palk üle 10 000 euro, teistel juhtidel kuni 4000 eurot. “Lisaks kontor, autod jne,” loetles ta. Ettevõtte juhataja Nikolay Samsonovi aastapalk oli aga koguni 159 996 eurot. Samsonov ei soovinud ettevõtte tegevust ja palku kommenteerida.
    Laevade sisustaja: palk ei peaks olema avalik
    Kriisi ajal loodud kruiisi- ja reisilaevade sisustusprojektide tootja Kostamena OÜ maksab oma töötajatele keskmist palka 1710 eurot kuus.
    Kostamena OÜ üks omanikke Indrek Kalgan leiab, et inimlikust seisukohast ei peaks palganumber olema avalik, aga varimajanduse vältimiseks oleks see kindlasti abiks.
    Teie ettevõte on loodud 2009. aastal ehk kriisi ajal. Kust tuli idee? Olles aastaid samal alal tegutsenud, otsustasime luua ettevõtte, mis arvestaks paremini meie klientide soovide ja nõudmistega.
    Lisaks koduturgudele müüte oma toodangut ka USAsse. Kuidas õnnestus sinna turule siseneda? Kuna meie klientide hulka kuulub mitu rahvusvahelist kontserni, siis see oli suhteliselt loogiline samm meie tegevuses.
    Teie 2012. aasta majandusaruandest selgub, et ettevõttes töötab viis inimest ja nende keskmine palk on 5131 eurot. Kas see vastab tõele? 2012. aastal oli meil 15 töötajat, seega on keskmine palk kolm korda väiksem.
    Kas Teie ettevõttes on palgad avalikud? Palgad ei ole avalikud ja lepingutingimused on konfidentsiaalsed.
    Mis on Teie palgamaksmise põhimõte? Maksta hea töö eest head palka.
    Kas Eestis võiksid palgad olla avalikud? Keeruline küsimus – inimlikust seisukohast ei peaks, aga varimajanduse vältimiseks oleks kindlasti abiks.
    Teie 2012. aasta käive oli 1 826 527 eurot, kasvades 23%. Kuidas läks eelmisel aastal? Käive kasvas ca 50%.
     
    Tasub teada
    Enefit Outotec Technology OÜ
    põhitegevusala on teadus- ja arendustegevus loodus- ja tehnikateaduse vallas.Asutati 2009. aastal Eesti ­Energia ja Outotec GmbH poolt, et arendada ja litsentseerida uue põlvkonna kiviõli tootmise tehnoloogiat Enefit.Enefit-tehnoloogia ühendab eri funktsioone täitvad töötlemisseadmed nt põlev­kivi kuivatamiseks ja pürolüüsiks, poolkoksi põletamiseks ning ­aurude ja gaaside puhastamiseks.
    Enefit140 õlitehasEnefitil on kaks Enefit140 seadet, millega töödeldakse ligikaudu 1,6 miljonit tonni põlev­kivi aastas ja toodetakse üle miljoni barreli erinevaid põlevkivi­fraktsioone. Esimestel aastatel tekkis palju tehnilisi probleeme ning seetõttu töötas tehas väga ebaefektiivselt. Töökindla, efektiivse ja tulutoova tehase väljatöötamiseks kulus ligi 20 aastat. Praeguseks on insenerid täiustanud ja välja vahetanud ligikaudu 70% algsetest seadmetest.
    Modirum MDPay OÜ
    Soome kapitalil ettevõte pakub kaardimakselahendusi ja osutab turvalisi autentimisteenuseid SAAS (software as service) põhimõttel. Loodud tarkvara kasutavad miljonid kaardiomanikud, tuhanded kaupmehed ja sajad pangad üle maailma.Hosting’u-keskused on Tallinnas ja Oslos, mis on nii Visa, Mastercardi kui ka PCI DSS poolt sertifitseeritud. Ettevõtte põhi­asukoht on Norras.Pakub litsentsipõhist lahendust mitmele suuremale makseteenuse osutajale, kes müüvad seda teenust edasi pankadele.Omanikud on 77% Cloud Computing OÜ (Jari Sakari Heikkinen) ja 23%  Cejestra OÜ (Vesa-Pekka Henrik Parkkinen).Käive oli 2012. aastal 2,7 mln ­eurot ja 2011. aastal 1,3 mln ­eurot. Kui 2011. aastal oli kahjum 40 975 eurot, siis 2012. aastal 187 710 eurot.
    Setrans Holding
    omanik oli Tallinna Elektrotehnika Tehas Estel AS. Ettevõtte juhatuses olid Ingrid Marie-Anne Edwige Périn ép. Duquet, Nikolay Samsonov, Veli Kraavi.
    Tallinna Elektrotehnika Tehas Estel Ajalugu ulatub aastasse 1870. Tegemist on ühe maailmaturu liidriga elektrilise muundurtehnika ja elektriliste pooljuhtseadmete väljatöötamise, tootmise ja realiseerimise alal.Ettevõtte seadmeid kasutatakse lennu- ja raudteetranspordis, aga ka mäetööstuses, metall­urgias, masinaehituses ja energeetikas.
    Kostamena OÜ
    Kodumaisel kapitalil põhinev ettevõte, mis valmistab metall- ja puittooteid. Ettevõtte tegevusalade hulka kuuluvad kruiisi- ja reisilaevade ning ühiskondlike hoonete sisustusprojektid.
     
    Edetabel
    Tippjuhtide palga TOP
    2012. aasta keskmine brutosissetulek kuus eurodes, juhtkonna koosseis ja ­ettevõte nimi1. Vladimir Volohhonski, DBT  64 0492. Oleg Ossinovski, Siarhei Psiola, Spacecom 51 347  4. Tero Taskila,  Estonian Air 43 196Oli 2012. aastal ametis 10 kuud. Tasu sisaldab 99 684eurost lahkumis­kompensatsiooni.5. Grigori Rush,  Petromaks Spediitori AS 39 952   Aastaga toimus kõrgema juhtkonna tasudes 2,7kordne hüpe.6. Erik Laidvee, Helena Hakkinen,  Transiidikeskus 38 8138. Jan Peter Ingman,  HK Scan 36 198Soome maksuameti andmed sisse­tuleku kohta. Suure osa ajast Eestis elav Soome ettevõtja soetas 2013. aasta esimeses pooles osaluse piimatööstuses Trigon Dairy Farming ning seejärel investeeris pagaritööstusse Hagar.9. Sulev Loo,  Tarcona AS 33 842Üle 100 töötajaga firmade hulgas on nafta ja naftasaaduste logistikateenuse pakkuja ka Eesti parim palgamaksja.10. Rami Ryhänen,  MCB Finance Estonia OÜ ja MCB Finance AS 33 725Eestis elav soomlane oli Credit24 kiirlaenukontori kaubamärgi omanikfirma MCB ­Finance ainus juhatuse liige 2013. aasta jaanuarini. Siis lisandus juhatusse Suur­britannia kodanik Paul Aylieff. MCB Finance maksis juhatuse liikmele 2012. aastal tasu keskmiselt 25 198 eurot kuus. Lisaks kuulus Ryhänen ainsana ka MCB Finance Estonia OÜ juhatusse. See ettevõte maksis 2012. aastal juhatuse liikmele tasu keskmiselt 8527 eurot kuus.
     
    Edetabel
    Palgamaksjate TOP
    keskmine töötasu eurodes 2012. aastal1.  Eesti Telekom AS  10 375 2.  MCB Finance AS  9807  3.  Modirum MdPay OÜ  79094.  Enefit Outotec Technology OÜ  57865.  ARPI Aviation Estonia OÜ  71896.  Microsoft Estonia OÜ  64637.  Spacecom  61258.  Setrans Holding AS  57009.  Kostamena OÜ  513110.  Nordic FPC OÜ  487511.  Danske Capital AS  466912.  Heavyinstall OÜ  442013.  Ambient Sound Investments OÜ  441714.  Trigon Capital  441215.  Avicenna Medical OÜ  438216.  Roche Eesti OÜ  437317.  Mereregistri Laevade Eesti AS  431918.  Tarcona AS  418519.  AS SEB Varahaldus  410420.  Mediradix OÜ  4094
    Märkus: Täna ilmunud ajakirjas Palga TOP on Enefit Outotec Technology keskmine palk tegelikkusest suurem ja ettevõte on seetõttu ka üks koht kõrgemal. Eksimus tulenes sellest, et Enefit Outotec Technology töötajad elavad ja töötavad Saksamaal ja seega rakendatakse neile ka sealset maksusüsteemi. Saksamaal katab poole sotsiaalmaksust tööandja ja poole töötaja. Enefiti enda arvutuste kohaselt on nende töötajate keskmine brutotöötasu koos puhkuse- ja tulemustasudega 7200 eurot ja ilma puhkuse- ja tulemustasudeta 5786,35 eurot. Need summad ei sisalda töötajate endi poolt Saksa­maal tasutavat sotsiaalmaksu.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Nordecon ehitab lennujaama militaarlennukite platsi
Nordecon AS ja AS Tallinna Lennujaam sõlmisid lepingu Tallinna Lennujaama E-klassi seisuplatside ehitustöödeks, selgub börsiteatest.
Nordecon AS ja AS Tallinna Lennujaam sõlmisid lepingu Tallinna Lennujaama E-klassi seisuplatside ehitustöödeks, selgub börsiteatest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Kohus jättis Merko vaidluses riigiga tühjade pihkudega
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Leedu firma plaanib Eestisse investeerida 18 miljonit
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.