Vitsur: majandus seiskumise äärel

Eliisa Matsalu 26. märts 2014, 15:09

Eesti majandus on seisakulähedane, kehva olukorda mõjutavad meist sõltumatud asjaolud, ütles LHV majandusanalüütik Heido Vitsur.

SEB avaldas täna majandusprognoosi, milles ennustas pooleprotsendilist Eesti SKP kasvu. Varem oli prognoositud selleks aastaks 2,6protsendilist tõusu.

LHV majandusanalüütiku Heido Vitsuri sõnul on Eesti majandus seiskumise äärel ja see, kas suudetakse liikuda pool protsenti üles või alla, ei sõltu meist. Tema sõnul mõjutavad Eesti majandust hoopiski Venemaa, Soome, Rootsi, Läti ja Leedu. „Need viis riiki määravad väga suures osas ära kogu Eesti ekspordi ja seeläbi ka meie majanduskasvu,“ selgitas ta.

Vitsur lisas, et majandus ei osutunud selliseks, nagu aasta lõpus arvati, vaid olukord on palju halvem.„Meie ümbrus on depressiivne. Arengud, mida lootsime, et hakkavad majanduse taastumist toetama, ei ole seda siiamaani teinud,“ selgitas Vitsur. Tema sõnul loodeti aasta lõpus Soome ja Rootsi paremale käekäigule ja Läti ja Leedu majanduse paigale jäämisele. Venemaad ja Balti riike mõjutab negatiivselt Krimmi kriis.

Vitsuri sõnul ei ole SEB prognoos sugugi pessimistlik, ometigi on LHV ise positiivsem. „Aasta lõpus oli LHV majandusprognoos kõige pessimistlikum, kuid täna me enam ei usu, et tollal mõeldud kaks protsenti täis tuleb. Tõenäoliselt jääb alla poole,“ ütles ta.

SEB tänasel pressikonverentsil ütles majandusanalüütik Ruta Arumäe, et uue valitsuse lubadused tõsta erinevaid toetusi peaks positiivselt turgutama Eesti sisetarbimist. Kuna aga kulutusi suurendatakse ja katteallikaid napib, suureneb tõenäoliselt riigi eelarve miinus.

Vitsuri sõnul mõjutavad kindlasti kulutused mingil määral Eesti majandust, ent riigi eelarve tasakaalu pärast muretsema ei peaks. „Uute reeglite järgi võib eelarve struktuurne defitsiit olla vaid pool protsenti ja kui see tulebki, siis ma ei näe selles mingit paanikat. Lõpmatuseni muidugi võlga suurendada ei saa, aga võrreldes Euroopa Liidu keskmisega on Eesti võla tase kaheksa korda madalam,“ rääkis Vitsur.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. March 2014, 10:57
Otsi:

Ava täpsem otsing