Kukkonen: palk ei ole põhimotivaator

Marta Jaakson 26. märts 2014, 10:48

Koolitusfirma Vita Longa omanik Jari Pekka Kukkonen rääkis tänasel Äripäeva palgafoorumil, et palk töötajat enamasti ei motiveeri - kõik algab töötaja eneseteostusest.

Kukkoneni sõnul on töötaja motivatsioon tema enda saavutustes ja väljakutsetes. „Väljaminekud kasvavad koos sissetulekutega, palk jõutakse alati ära kasutada,“ selgitas ta.

Kukkoneni hinnangul motiveerib väljakutse, mitte palk. „Et saaksime end inimestena teostada,“ ütles Kukkonen. Ta lisas, et inimese põhiolemus on olla motiveeritud ja huvitatud ning kui juht mõtleb, miks töötaja ei ole huvitatud ja motiveeritud, siis tuleb mõelda, mida ta ise teeks.

Kõik algab tema sõnul eneseteostusest. Kui inimene leiab koha, kus ta saab ennast teostada ja ta on selles hea, siis tekib tema suhtes lugupidamine. „Iga inimene annab endale tasu teatud soorituse eest,“ ütles ta. Sisemisteks tasudeks palga kõrval võivad Kakkoneni  hinnangul olla saavutusvajadus, enesekiitus, rahuolu tööst, sisemine arenemine ja oma staatuse tunnetamine.

Kui sisemised eesmärgid on saavutatud, siis sellele järgneb aineline tunnustus ehk palk. Palga mõju on Kukkoneni hinnangul suhteline ja oleneb inimese sisemistest väärtustest. Palk on esmatähtis neile, kelle esmavajadused on vähe rahuldatud.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. March 2014, 10:48
Otsi:

Ava täpsem otsing