Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kihk oma töökoja järele

    Aastaid FIEna tegutsenud ehitustisler Ain Arbus tundis ühtäkki, et ühelt rendipinnalt teisele kolides ei arene äri piisavalt ning perekonna toel otsustati asutada pereettevõte, millest praeguseks on saanud gasellfirma.

    “Nägime, et asjal on perspektiivi,” põhjendab Arbus, miks 2000. aastal soetati Tartumaal tootmispind ning asutati puituksi ja -mööblit valmistav OÜ Albero Balsa.
    Itaaliapäraselt kõlav firmanimi on põhjuseks, miks aeg-ajalt saadetakse Ain Arbusele e-kirju, kus teda nimetatakse mister Alberto Balsaks. Tegelikult tähendab albero itaalia keeles puud ja balsa on balsapuu puit. “Me balsapuud üldse ei töötle, eestimaine mänd on põhiline,” täpsustab Arbus. “Ega ma nime peale palju aega kulutanud, firma tuli kiiresti ära registreerida ja tegutsema hakata.”
    Tartu vallas Tila külas asuva endise kalkunifarmi hoonetest on nüüdseks saanud tööstuspiirkond, kus tegutsevad nii tootmisettevõtted kui ka hulgimüügifirmad. Albero Balsa tootmisruumid on nagu puidutööstuses ikka – hulk undavaid masinaid, askeldavad töömehed ja õhus vaevutuntav puidutolm. Fotograafi küsimuse peale, kus oleks võimalik ka mõnda valmistoodet pildistada, laiutab Arbus käsi: “Töötame kogu aeg põhimõttel, et toore ruttu uksest sisse ja toodang ruttu uksest välja. Lattu me ei tooda.”
    Küll aga näitab Arbus uhkusega seadmeid, millest vanim, 60ndatest pärit spooni õmblusmasin täidab oma ülesannet jätkuvalt väga hästi. See ja mitmed teised masinad on ostetud soodsalt messidelt või pankrotipesadest. “Ühe õnnetus on teise õnn,” võtab Arbus masujärgse olukorra kokku. “Kui su rahakott ei ole paks, siis tuleb otsida, kust odavamalt saab.”
    Iga uus pind suurem. Tartu 16. kutsekeskkooli ehitustislerina lõpetanud ja hiljem Tartu Ülikoolis majandusteadmisi omandanud Arbus oli enne perefirma asutamist seitse aastat FIE, valmistades puidust uksi ja aknaid. Kokku tegutseti kolmel rendipinnal, millest iga järgmine oli suurem, sest kasvas tellimuste maht ning toodete nimistusse lisandus viimistletud puitmööbel. Tippajal, 1989–1999 maksis FIE Ain Arbus palka 12 mehele, tuumik tuli 2000. aastal üle ka Albero Balsasse.
    Seni vaid koduturule orienteerunud Albero Balsale oli 2009. aasta pöördeline. “Koduturg vajus ära ja meid päästis vaid see, et võtsime ekspordisuuna,” kinnitab Arbus. “Soomes polnud masu nii tuntav. Vaid siseturule orienteerudes poleks meist gasell­ettevõtet saanud.”
    Arbuse sõnul said nad soomlastega kontakti tänu suust suhu reklaamile. “Üks meie klient, Norra noormees töötas konsulteerimisfirmas Tallinnas ja tema sõbrad Soome disainifirmast otsisid Eestist koostööpartnerit,” meenutab Arbus.
    Eelmisel aastal hakkas Alberto Balsa tegema allhanget Structo Groupile, mis vahendab Rootsi klientide eritellimusi. “Koostöö disainibüroodega on siiani sujunud hästi – nende poolt ideed ja meie poolt teostus,” lisab Arbus.
    Albero Balsa käsutuses on praegu 1000 ruutmeetrit, ent seda kipub juba väheseks jääma. Firmajuhi kinnitusel on neil olemas juurdeehituse projekt ja isegi ehitusluba. Lähema viie aasta jooksul ehitatakse juurde umbes 800 ruutmeetrit, lisaks tuleb hoonele teine korrus.
    Suurenev tootmismaht nõuab aga kiiremaid ümberkorraldusi ja selleks on vaja tööd olemasoleval pinnal tõhustada. “Kui me siiani oleme teinud nii, et üks mees teeb toote otsast lõpuni valmis, siis nüüd läheme järjest enam üle sellele, et igaüks teeb oma tööoperatsioone,” seletab Arbus.
    Samuti tahab Arbus kiiremas korras ellu viia uued skeemid. “Meil on siin töömeeste seas levinud eneseirooniline ütlus, et parem on targa näoga seista, kui lolli näoga joosta,” muigab Arbus. “Nali naljaks, aga põhiaeg peaks kuluma ikka töö tegemisele, mitte detaili ühest kohast teise viimisele.”
     
    Taust
    Mis on kiire kasvu põhjused?
    2010–2012 kasvas OÜ Albero Balsa ärikasum 8,78 ja käive 1,63 korda.
    1. Turu korrastatus. Turg on end korrastanud – inimesed julgevad taas puituksi ja -mööblit tellida. Masu ajal olid kliendid äärmiselt ettevaatlikud ning hoidsid raha.
    2. Tootlikkuse kasv. Firma on soetanud paremaid, tootlikumaid ja võimsamaid tööpinke. Kui varem kulus ukseluku paigaldamiseks 20 minutit, siis pärast uue lukupingi töölerakendamist alla 5 minuti. Varem pidi töötaja ukse­toorikut tõstma kolm korda kolmele tööpingile. Nüüd saab kõik tehtud ühe tööpingiga.
    3. Spetsialiseerumine. Albero Balsa on järjest enam spetsialiseerunud uksetootmisele ning aknaid teeb vaid eritellimusel, näiteks muinsuskaitse objektidele. Kui varem oli nii, et kui päring tuli, oli firma nõus kõiki töid tegema, siis nüüd osatakse ka kindlameelselt “ei” öelda.
    4. Meeskonna professionaalsus. Edu tagab meeskond, kes on hingega töö kallal. Pingelistel aegadel on kogu meeskond seisnud ettevõtte huvide eest, et toodang oleks kvaliteetne ja jõuaks kliendini tähtajaks. Albero Balsas kaadrivoolavust praktiliselt ei ole.
     
    Üks küsimus
    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?
    Ain Arbus, OÜ Albero Balsa tegevjuhtEnne kasvata kana, siis taha alles muna. Enne töö, siis tasu – ma võtan selle niimoodi kokku. Kui sa teed oma tööd ja teed seda hästi, küll sa siis selle muna ka saad. Meie oleme kõik oma kliendid saanud tänu juba munetud munale ehk tehtud töödele. Kliendilt kliendile ehk reklaam on meid alati ära toitnud.
     
    Kommentaar
    Võib-olla aitas meie tellimus TOPi
    Igor Klassen, OÜ Structo Group ekspordijuht ja juhatuse liigeMeie koostöö OÜga Albero Balsa algas eelmisel aastal.Me otsisime endale allhankepartnereid ja käisime üksjagu firmasid läbi. Otsisime koostööpartnereid, kes hakkaksid meie jooniste järgi tootma tooteid Rootsi turule. Albero Balsalt tellime peamiselt uksi.Ain Arbuse juhitav firma on äärmiselt kohusetundlik. Ma ei pea siinjuures silmas mitte ainult tähtaegadest kinnipidamist, vaid ka toodete kvaliteeti. Võib kindel olla, et toode valmib vastavalt joonistele.Minu teada olime me mullu Albero Balsale kõige suurem klient. Mine tea, võib-olla on nad tänu meile oma käivet ja kasumit suurendanud taas sedavõrd, et neil on lootus ka tuleval aastal gaselli TOPi pääseda.
     
    Tasub teada
    Uksetootja kolm soovitust
    1. Tootmine peab olema efektiivne.Vaata töökorraldus olemasoleval pinnal üle. Koosta uued logistilised skeemid.Käi ja tutvu, kuidas on tööprotsessid organiseeritud teistes firmades.Püüa teha sama hästi või veel paremini.
    2. Hoia meeskonda. Ettevõtte edu tagab hea koostöö firma sees ning juhi kohustus on panna kokku stabiilne professionaalidest koosnev meeskond.Töötajate tiheda vahetumise tõttu võib kannatada toodete kvaliteet ning klientide usaldus.
    3. Käi ajaga sammu. Ära jää kohapeale paigale, vaid püüa kogu aeg ajaga kaasas käia ja vaadata, kuhu turg läheb.Turg muutub kogu aeg.Tuleb ära tabada, millist tootegruppi turg parasjagu nõuab.Samas tuleb jälgida, et tootmises väga kitsaks ei mindaks ega ka väga laiali ei valgutaks.
     
    Mis on mis
    OÜ Albero Balsa
    Asutatud 12.09.2000.Gaselli TOPis 605. kohal.Ainuomanik Maire Arbus, poeg ja tegevjuht Ain Arbus on 1992. aastal lõpetanud Tartu 16. kutsekeskkooli ehitustisleri eriala ning õppinud aastatel 2004–2008 Tartu Ülikooli majandusteaduskonnas.Toodab peamiselt spoonitud pressuksi, samuti puitmööblit eritellimusel (mööbel annab käibest 30%).Aastatel 1993–2000 tegutses Ain Arbus FIEna ja erinevatel rendipindadel.1998 – uste ja akende tootmisele lisandus puitmööbli tootmine.2000 – kolis tootmise Tartu valda Tila külla.2010 – alustas eksporti Soome.2013 – alustas eksporti Rootsi OÜ Structo Group kaudu.Eksport Soome ja Rootsi (veerand toodangust), Prantsusmaale ja Norrasse.Tootmispinda praegu 1000 m2, plaanis suurendada 800 m2 võrra.Töötajaid 12.
     
    Pane tähele
    Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väike­firmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.Äripäeva Gaselli TOP ilmus 20. veebruaril. Lähteandmeteks olid müügitulu ja kasum enne makse aastatel 2010–2012. 2010. aasta käive pidi olema üle 100 € ja 2012. aasta oma alla 13 mln €. TOPi jõudistänavu 1115 ettevõtet.
    Lood gasellettevõtetest
    “Põdrasamblik toidab laiahaardelist äri” Räpina firmast OÜ ­ Mosolem 9. jaanuari lehes.“Eri valdkonnad hoiavad vee peal” Valgamaa firmast OÜ Starfeld 27. jaanuari lehes. “Maiusetootja magus äri” Järvamaa firmast OÜ Convi Food Sweets 5. veebruari lehes.“Tubli loomus armatuurvõrgust” Harjumaa firmast OÜ Eesti Traat 19. veebruari lehes.“Kas või läbi halli kivi” Tallinna firmast OÜst Agio Ehitus 7. märtsi lehes.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Cathie Woodi populaarsed ARK fondid vajuvad kiiresti: investorid lahkuvad miljardite dollaritega
2024. aasta esimestel kuudel nägi ARK 2,2 miljardi dollari suurust netoväljavoolu. Cathie Woodi juhitud fondi koguvarad on langenud kiiresti 11,1 miljardi dollarini, mis on vaid vari endisest hiilgusest.
2024. aasta esimestel kuudel nägi ARK 2,2 miljardi dollari suurust netoväljavoolu. Cathie Woodi juhitud fondi koguvarad on langenud kiiresti 11,1 miljardi dollarini, mis on vaid vari endisest hiilgusest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Rahandusministeerium plaanib suurendada lähetuste päevaraha
Rahandusministeeriumi plaani järgi tuleks suurendada lähetuste maksuvaba päevaraha piirmäära ja autokompensatsiooni, kuid erisoodustustes järele anda ei soovita.
Rahandusministeeriumi plaani järgi tuleks suurendada lähetuste maksuvaba päevaraha piirmäära ja autokompensatsiooni, kuid erisoodustustes järele anda ei soovita.
Maailmas pole sõjale veel nõnda palju kulutatud
Kaitsekulutused on kasvanud kogu maailmas üheksa aastat järjest, teatas Stockholmi rahuinstituut SIPRI iga-aastases raportis.
Kaitsekulutused on kasvanud kogu maailmas üheksa aastat järjest, teatas Stockholmi rahuinstituut SIPRI iga-aastases raportis.