Parim analüütik: USA kasvab kiirelt

02. aprill 2014, 15:56

USA parima analüütiku tänavused prognoosid erinevad teiste analüütikute arvamusest. Näiteks kasvab tema hinnangul sel aastal Ühendriikide majandus 3,3 protsenti.

USA majanduses toimuvat oskab kõige paremini prognoosida USA investeerimisfirma High Frequency Economics peaanalüütik Jim O'Sullivan. Viimase 10 aasta jooksul 6 korda on finantsuudisteportaal MarketWatch valinud just tema kõige paremaks analüütikuks.

Portaal hindas O'Sullivani analüüside täpsust ja seda, kui hästi on ta suutnud tulevikutrende ette näha. O'Sullivan on hoidunud võtmast sõna euroala, maailmamajanduse, arenevate turgude või valuutade kohta, tema prognoosid käivad maailma suurima majanduse, Ameerika Ühendriikide kohta. Ta on suutnud täpselt ette arvata selliseid põhinäitajaid nagu USA töötuse määr, tööstustoodang, jaemüük, inflatsioon, tarbijausaldus jpm.

Erineb teistest analüütikutest

O'Sullivani tänavused prognoosid erinevad ülejäänud analüütikute arvamustest omajagu, nagu tema ennustuste puhul ikka tavaks. Kui teised analüütikud on langetanud USA kasvu ootust, siis O'Sullivan mitte.

"Ma ei näe kohta, kust aeglustumine võiks tulla," ütles O'Sullivan MarketWatchile. Tema prognoosi järgi kasvab Ühendriikide majandus 3,3 protsenti. Teiste analüütikute konsensus on 2,9 protsenti.

O'Sullivani rõõmustav prognoos põhineb lihtsal eeldusel: nii palju sissetulekuid + nii palju kulutusi + nii palju investeeringuid = nii palju kasvu. Kas selline lihtne valem tõesti toimub, selgub aasta lõpus.

Eurotsoonile hävingu prognoosijad põrusid

Euroopas ja mujalgi maailmas on nii hea resümeega analüütikule raske kedagi vastu panna. Mitu mõjukat majandustegelast, kes justkui võiks tiitlile pretendeerida, prognoosis eelmisel aastal hävingut eurotsoonile, langust maailmamajandusele ja teisi sündmusi, mis tekitaks tormi nii võlakirja-, kui ka aktsiahindades.

Kuidas läinud on? Kuigi euroala on tänavu taastunud vaevaliselt, on kogu süsteem suutnud siiski koos püsida. Parimate ennustatud kollapsi ega krahhi pole tulnud. Ka ohud maailmamajanduses on vähenenud ja aktsiaturud tõusu jätkanud. 

Prognoosidel mõju aktsiatele

Turuprognoosid mõjutavad otseselt ka aktsiahindu. Kui legendaarne investor Warren Buffett hoiatab, et aktsiaturud on juba liiga kõrgele tõusnud, järgneb kindlasti langus, kuna Buffetti arvamusest peetakse väga lugu. Kuid iga päev töötab palju analüütikuid selle nimel, et näha ette sündmusi, mis võivad majandust või firmasid mõjutada. Ka nende soovitused võivad aktsiate hindu liigutada.

Mõni analüütik on oma töös edukas, mõni keskpärane, mõni alla selle. Finantsjuhtide ajakiri CFO kirjutas, et kõrgkoolidest võib tulla palju haritud analüütikuid, aga neil puudub oskus esitada analüüse, mis oleks teistele arusaadavad.

Milline on hea analüütik?

Teisisõnu, head analüütikud peavad olema head suhtlejad, kes suudavad teha oma sõnumi võimalikult lihtsaks. Teine oluline eeldus on olla võimalikult lähedal firmadele, mida analüüsitakse.

See tähendab, et tuleb olla pidevalt kursis sellega, mis jälgitavas ettevõttes toimub ja kuidas majandusolud firma käekäiku mõjutada võivad. Hea analüütik peab oskama mõelda nii strateegiliselt kui ka väikeste detailide peale, sest teinekord võib saatan peituda just pisiasjades. 

Milline on hea analüüs?

CFO hinnangul peaksid kõik analüüsid sisaldama nii induktiivseid kui ka deduktiivseid elemente. Induktiivne analüüs peaks nägema mustreid erinevates andmetes ja analüütik peaks suutma leidma seoseid andmete vahel. Deduktiivne analüüs põhineb möödunud sündmustel ja trendidel.

"Kui eelistad induktiivset analüüsi ja iga su analüüs põhineb uute trendide avastamisel, võib ajalooliste trendide põhjal midagi olulist kahe silma vahele jääda," ütles CEB Finance Leadership Councili uuringute juht Tim Raiswell. 

Parimad töötavad tuntud finantsasutustes

Eri majanduspiirkondade parimaid analüütikuid on valinud ka finantsportaal Bloomberg. Sõel oli tihe ja täpsete analüüsidega kandidaate oli mitusada. Tippu jõudsid analüütikud, kes töötavad sellistes tuntud asutustes nagu Commerzbank, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Standard Chartered, Societe Generale jt. Niisugused suurkorporatsioonid on aastaid tippanalüütikute kasvulavaks olnud, kuna suudavad meelitada ligi talente nii oma töökultuuri, arenemisvõimaluste kui ka palgaga.

Viimastel aastatel on väidetud, et Aasia aktsiaanalüütikud on maailma parimad, sest suudavad aktsiahindu prognoosida täpsemalt kui USA, Euroopa või Briti kolleegid. Samas on Euroopa ja USA maailma kapitali keskused, kus tegutsevatel analüütikutel on palju tähtsam roll kui Aasia ametivendadel.

VÕRDLUS

O'Sullivani prognoosid eelmisel aastal USA majanduse kohta 
(prognoos ja tegelik tulem)
Jaemüük                                         0%            0,2%
Tööstustoodang                             0,3%          0,3%
Tarbijahinnad                                 0,3%          0,3%
Kaubandusbilansi puudujääk         -$41 mld  -$34,4 mld
Tarbijakindlus                                 77             80,7
ISM tootmisindeks                           57%          57%
Uute elamute müük                        440 000    414 000

TASUB TEADA

Kelle heaks töötab maailma parim analüütik?

  • USA investeerimisfirma High Frequency Economics, tegutsenud 25 aastat
  • Kliendid 35 riigis, kokku 350
  • Firmal on kaks töötajat, Dr. Carl Weinberg ja Jim O'Sullivan.
  • Tuntud erapooletute, filtreerimata ja provokatiivsete analüüside poolest 

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. April 2014, 08:50
Otsi:

Ava täpsem otsing