Euroopa Keskpank on äraootav

Sirje Rank 03. aprill 2014, 16:44

Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi ütles täna keskpanga intressinõupidamise järel, et kõik euroala riigid on ühel meelel, et vajadusel tuleb käiku lasta ka ebatraditsioonilised meetmed, et liiga madal inflatsioon euroalal liiga kauaks kestma ei jääks.

Täna otsustati, et aeg selleks ei ole veel küps.

Viimane info - sealhulgas eurostati esialgne hinnang, et märtsis alanes euroala inflatsioon vaid 0,5%-le, ei ole veel keskpikas perspektiivis turgude intressiootusi kõigutanud, ütles Draghi. Nii ei muutnud keskpank täna ei euroala enim jälgitud baasintresse ega teatanud uutest meetmetest euroala majanduse stimuleerimiseks, ehkki kõik võimalikud meetmed Draghi sõnul elavat arutelu leidsid.

Enim nimetas Draghi täna arutelusid kvantitatiivse leevenduse ümber, mis tähendaks, et keskpank ostab euroala kommertspankadelt oma bilanssi varasid, millest laekuv raha võimaldab pankadel rohkem uusi laene anda.

Küll aga kasutas keskpank oma kommünikees tugevamat sõnastust, lubades "resoluutse otsustavusega" vajadusel kiiresti sekkuda.

Draghi viitas, et madala inflatsiooni taga on suures osas ka globaalsed tegurid eesotsas energiakandjate hinnaga, mida Euroopa Keskpank mõjutada ei saa. Inflatsioon on madal ka Rootsis ja USAs, kus majanduse toibumine on Euroopast kaugemale jõudnud.

Draghi möönis, et inflatsiooni arengute hindamisel on euro vahetuskurss järjest olulisem faktor, kuid eraldi poliitika eesmärk see keskpanga jaoks ei ole.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. April 2014, 17:06
Otsi:

Ava täpsem otsing