Puhkepäev. Eesti muusika pidu

04. aprill 2014, 00:00

Oma 35. tegevusaastat tähistav homme algav festival Eesti Muusika Päevad (EMP)  keskendub tänavu mahukate suurvormide ettekandmisele.

Aastate lõikes on festival olnud pidevas muutumises. Kord on tähelepanu keskmes olnud autorikontserdid, kord popmuusika ja klassika lõimimine, siis jälle bändimuusika või heliloojate, interpreetide ning ajastute kõrvutamine. Kui kontsertidel on tänapäeval kuulda valdavalt lühivorme, siis selleaastase muusikafestivali kavas on valitsev koht mahukatel teostel.

Heliloojad publiku ees. Uudisloominguga on esindatud Erkki-Sven Tüür, Helena Tulve, Toivo Tulev, Tatjana Kozlova-Johannes, Märt-Matis Lill, Pärt Uusberg, Mirjam Tally, Margo Kõlar, Maria Kõrvits, Tõnis Kaumann, Liis Viira ja P?ll Ragnar P?lsson. Osalevad Eesti suuremad orkestrid nagu Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Vanemuise Sümfooniaorkester, RO Estonia Sümfooniaorkester, samuti Pärnu Linnaorkester ning lisaks Tallinna Kammerorkester.

Festivali oodatavate tähtsündmuste seas on kindlasti Tulevi esmakordselt ettekantavat suurteost “Lamentatsioonid” ja Tally kandlekontserdi “Déj? vu” uus versioon, mida interpreteerib maailmanimega harfimängija Gunnhildur Einarsdottir Islandilt.

Põnev saab olema ka helilooja Kozlova-Johannese ja videokunstnik Tarvo Hanno Varrese koostöös valminud teose “Bet­weenland” esiettekanne, mille jooksul ootab publikut ees põnev audiovisuaalne kontsert.

Festivali kolmel viimasel päeval musitseeritakse Estonia kontserdisaalis. Kava on vaheldusrikas – igaõhtusele orkestrikontserdile eelneb pooletunnine kammerkontsert ning lisaks on kahe kontserdi vahel võimalus kohtuda ja vestelda heliloojatega – Margo Kõlari, Märt-Matis Lille, Liis Viira, Erkki-Sven Tüüri ja Helena Tulvega.

Kavas rohkelt uudisteoseid. Huviga oodatakse ka Kõlari vokaalsümfoonilise teose “Läbi varjude oru” esiettekannet, Tüüri sümfoonia “De Profundis” esiettekannet Eestis ja Tulve klaverikontserdi “Südamaa” maailma esiettekannet.

Tulve klaverikontserdil soleerib tunnustatud pianist Mihkel Poll, kes kirjeldas Puhkepäevale antud kommentaaris kontserti kui “omanäolist ning pianistile ja orkestrile huvitavaid väljakutseid pakkuvat teost”. Poll rõhutas, et väljendusvahendite valik seab “Südamaa” kahtlemata klaverikontserdi žanri uuenduslikemate teoste hulka.

Kuigi algaval kontserdinädalal kõlab ka Eesti suurvormide klassika on EMP eelkõige just uue muusika festival.  Kõik muusikasõbrad on oodatud esmamuljest osa saama.

 

Festival

  • Eesti Muusika Päevad

5.–11.04 Tallinna erinevais paigus
Piletid: 6–40 eurot
www.helilooja.ee/emp

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. April 2014, 17:25
Otsi:

Ava täpsem otsing