Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Välismaalasest üürniku jaoks kõige olulisem asukoht 

    Välismaalasele suunatud kinnisvarakuulutuses võiks mainida kaupluste, ühistranspordi, parkimisvõimaluste, parkide ja muu eluks vajaliku kaugust, sest suurlinnadest tulevad välismaalased hindavad korteri asukohta tihti ühistranspordi järgi.

    Kinnisvarabüroo Uus Maa turundusjuht Kaie Kass Agcay sõnul on välismaalastest üürnikud elamispinda otsides leidlikud ja kasutavad tihti interneti otsingumootoreid, mille abil leitakse otsitava maa kinnisvaraportaalid, seega pole omanikel mõtet eraldi reklaamida oma pakutavat üüripinda. Kui, siis ainult lisada oma pakutava üüripinna kuulutus välismaalaste seas ülimalt populaarseks muutunud üürileheküljele Booking.com.
    Laias laastus võibki Agcay sõnul välismaised ­üürikliendid jagada kaheks: tudengid ja välismaalt tulnud spetsialistid. “Üks osa üürnikest on Erasmuse programmi kaudu Eestisse tulevad tudengid, kes üürivad lühiajaliselt paariks kuuks, ning pikemat aega Eestis õppivad Soome tudengid, kes üürivad kaheks-kolmeks aastaks. Teine osa tudengitest soovib võimalikult soodsat pinda, mis oleks heas seisukorras ja asuks võimalikult südalinnas,” kirjeldas Agcay keskmist välismaalasest õppurit.
    Paljudele on Agcay sõnul ka üllatuseks, et Eesti ei olegi enam nii odav maa, kui kusagilt on varem kuuldud, ning kindlasti tuleb arvestada sellega, et välismaalasest üüriletahtja ehmub omaniku kehtestatud hinna peale.
    Eesti üürituru kallidus tuleb üllatusena. “Soomlastest tudengid on nõus maksma üüripinna eest ka veidi rohkem, sest nad viibivad siin pikemalt ja Soome riik kompneseerib oma kodanikele elamiskulusid,” sõnas Agcay. Mujalt tulnud noored aga otsivad pigem võimalikult odavat kesklinnas asuvat elupaika.
    Teine suur osa välismaistest üürnikest on Agcay sõnul Eestisse tööle tulnud spetsialistid. “Paljud tulevad tööle IT-valdkonda ja meediafirmadesse. Lisaks ka  ülikoolidesse, tehes paralleelselt magistrikraadi,” selgitas Agcay.
    Vanuse poolest on Eestisse tööle tulijad väga erinevad – on kahekümnendates inimesi, kuid palju on ka keskealisi. Parema palgaga töökohtadel töötajad saavad lubada endale keskmisest üüritasemest paremaid kortereid.
    Arvesta üürniku kultuurilise taustaga. Agcay arvates ei ole välismaalastest üürnikel eestlaste ees konkreetseid eeliseid. “Pigem tuleks iga potentsiaalset üürnikku hinnata individuaalselt ja alati ikkagi arvestada tausta,” soovitas Agcay kohalikule üüripinna omanikule. Välismaalastele üürides soovitas Agcay kindlasti arvestada ka kultuurilise taustaga, olenevalt sellest, mis riigist on üürnik pärit. Euroopa maadest pärit inimestel on pigem eestlastega sarnasemad kombed ja harjumused ning võib eeldada, et omaniku ja üürniku vaheline läbisaamine on lihtne, sõnas ta.
    Goodson & Red Property juhataja Neeme Liivlaid nimetas välismaalasest üürniku meelitamisel kõige olulisemaks korteri pilte. “Hästi valgustatud ja soojad, kuid ka puhtad ja kompositsiooni poolest läbi mõeldud pildid aitavad kaasa nii tähelepanu äratamisel kui ka potentsiaalse elaniku kujutlusvõime toitmisel – tahame ju, et klient kujutaks müügiobjekti ette kui oma tulevast kodu või atraktiivset investeerimisobjekti,” sõnas Liivlaid, soovitades kasutada professionaalset fotograafi.
    Lisaks headele fotodele tuleks kasutada ka sõna jõudu ning võimalikult detailselt kirjeldada korteri või maja häid omadusi ja plusse. “Välismaalasele on oluline just magamistubade arv erinevalt meile tavalisest üldisest tubade arvust, hea oleks mainida, kui maja või korter on hiljuti renoveeritud – parim oleks aastat mainida, naabruskonda kirjeldada ning korteri põhiomadused välja tuua,” õpetas Liivlaid.
    Seejärel võiks võtta objekti kokku erinevate faktidega, nagu näiteks “ viie minuti jalutuskäigu kaugusel sadamast” või muu sarnasega, mis tekitaks kliendile kinnisvaraobjekti ümbruse suhtes kujutluspildi.
    “Välismaalane ei tunne üldjuhul meie linnu ja asulaid piisavalt hästi, nii et konkreetsed faktid hoone ja asukoha kohta on väga abiks,” sõnas Liivlaid. Kindlasti võiks kuulutuses mainida kaupluste, ühistranspordi, parkimisvõimaluste, parkide ja muu eluks vajaliku kaugust. “Suurlinnadest tulevad välismaalased hindavad korteri asukohta tihti ühistranspordi järgi,” õpetas Liivlaid.
    Puudustest räägi esimesel võimalusel. Suurim viga on Liivlaiu sõnul aga oluliste asjaolude mainimata jätmine – pettumustundest on hiljem keeruline vabaneda. “Pean eelkõige silmas liialdustega kirjeldamist ja tegelikkusest erineva pildi kujundamist, rääkimata väljamõeldud plussidest. Varem või hiljem tuleb ju ostja objekti vaatama ning kirjeldusest oluliselt erineva pildi nägemine valmistab talle suure pettumuse. Tuleb olla aus! Kui on mingeid puuduseid, siis neid ei pea kohe kuulutuses ritta laduma, kuid nendest tuleb ostjaga esimesel võimalusel ja sobival hetkel rääkida,” soovitas Liivlaid.
    Samuti ei soovita ekspert liialdada klišeedega. Liivlaid ei soovita kasutada väljendeid nagu  splendid, modern, cozy, conveniently located, spacious (ingl k suurepärane, modernne, hubane, hea asukoht, ruumikas) ja muid sarnaseid liialdusi.
    Maaklerid ei valda inglise keel
    Ukraina tudeng Katya sõnul tuli ta Eestisse õppima viie aasta eest, sest tahtis õppida tundma teisi kultuure ning Eesti tundus ilus riik. Oma esimese korteri leidis Katya kinnisvaraportaalist. “Otsisin internetist Google’i abiga Eesti kinnisvaraportaale ja hakkasin sealt endale sobiva asukoha ja hinna järgi otsima. Kerge see ei olnud,” ütles Katya, kel tuli vaeva näha mitu kuud, sest paljud kinnisvaramaaklerid ei kõnele inglise keelt. “Mõni üksik sai minu vigasest vene keelest aru ning seega leidsingi endale sobiva elukoha,” lisas Katya.
    Tundegineiu sõnul ongi tema arvates Eestis puudus just välismaalastele suunatud kinnisvaraportaalist. “Paljud välistudengid ning välismaalased, kes tahavad Eestisse elama tulla, peavad nägema jubedalt vaeva, et kodu leida. See võib nad sootuks eemale peletada,” on Katya nõutu.
    Neiu sõnul on kõige olulisem välismaalase jaoks asukoht. “Võõras linnas ei taha väga kaugele tööst või koolist elama sattuda,” sõnas Katya. Veel peab ta oluliseks korteri omanikku, sest kui isiksused ja arusaamad ei klapi, ei tule ka kodurahust midagi välja. “Üürihinnad Eestis väga kõrged pole, küll aga paneb imestama korterite kvaliteet. Omanikud ei hoolitse oma vara eest.”
    Kuidas köita välismaalasest üürniku tähelepanu
    1. Pane kuulutus portaali Booking.com.
    2. Kasuta professionaalseid pilte – hästi valgustatud ja soojad, kuid ka puhtad ja kompositsiooni poolest läbi mõeldud pildid aitavad kaasa tähelepanu äratamisel.
    3. Kirjelda võimalikult detailselt korteri või maja häid omadusi ja plusse. Ära unusta, et välismaalasele on oluline just magamistubade arv erinevalt meile tavalisest üldisest tubade arvust. Hea oleks mainida, kui maja või korter on hiljuti renoveeritud.
    4. Kirjelduse võiks võtta kokku faktidega, mis tekitab kliendil kinnisvaraobjekti ümbruse suhtes kujutluspildi – “ viie minuti jalutuskäigu kaugusel sadamast”.
    5. Maini kaupluste, ühistranspordi, parkimisvõimaluste, parkide ja muu eluks vajaliku kaugust.
    6. Ole aus, ära jäta mainimata olulisi puudusi. 
    7. Ära kasuta korteri kirjeldamisel liialdusi.
  • Hetkel kuum
Peaasi, et silm säraks ja pirn põleks
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tuuleaktsiatele hakkab peatselt puhuma pärituul
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Politseijuht: nõrkustele keskendumine teeb keskpäraseks
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Ärimehed tegid vanast koolihoonest suure hooldekodu
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Pinged Lähis-Idas: Iraan sattus rünnaku alla
Reede varahommikul andis oli Iraanis kuulda plahvatusi ja õhutõrjet töötamas, vahendab välismeedia.
Reede varahommikul andis oli Iraanis kuulda plahvatusi ja õhutõrjet töötamas, vahendab välismeedia.