Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Jalgpall turgutab Brasiilia börsi

    Juunis algav jalgpalli MM ja lähenev 2016. aasta suveolümpia süstivad analüütikute kinnitusel usku möödunud aastal pea 10 protsendilise languse teinud Brasiilia börsi.

    Äripäev koostas Swedbanki abiga nimekirja 30 Brasiilia börsifirmast, mille aktsiaid on eestlastel lihtne osta ja mille vahel võiksid investorid valida, kui tunnevad huvi Brasiilia börsile investeerimise vastu. Suurvõistluse suurimaks võitjaks peetakse kohalikku õlletootjat AmBevi.
    Reitinguagentuur Moody’s teatas äsja, et ehkki jalgpalli MMil puudub Brasiilia majandussektoritele pikaajalisem mõju, saavad sest ajutiselt tubli tõuke toidu ja joogiga seotud ettevõtted. Hüppelist tulude kasvu näevad ka majutuse, reklaami ja autode rendiga tegelevad ärid.
    “Turniir püüab maailma tähelepanu, aga hinnanguliselt 25,2 miljardi reaali (11,1 miljardit dollari) suurune rahasüst kahvatub Brasiilia 2,2 triljoni dollari suuruse majanduse kõrval,” seisab Moody’se raportis.
    Kohalikud ehitusfirmad on juba võitnud
    11 miljardit dollarit on plaanitud kulutada staadionidele ja infrastruktuurile, mis on vaid 0,7% kõigist aastatel 2010–2014 riiki planeeritud investeeringuist ja nende mõju on suures osas juba kajastunud.
    Enim mõjutavad MMi kulutused Moody’se hinnangul kohalikku infrastruktuuriga tegelevat ettevõtet Invepar. Märkimisväärselt on teeninud teisedki kohalikud ehitajad.
    Ehitussektoris toimuvat elavnemist kinnitab ka ehitusvahte ja vuugihermeetikuid Ladina-Ameerikasse eksportiva Krimelte ekspordijuht Tarmo Nork. “Kindlasti ei saa MMi ja olümpiamänge alahinnata - oleme Brasiilia turul olnud viis aastat ja meie partnerid on selle ajaga oma käibe ja kasuminumbreid väga korralikult kasvatanud,” tõdes ta.
    Märts tõi Brasiilia börsil rekordkasvu
    Suurvõistluste toel elavnevast majandusest tulu lootvad investorid peavad arvestama, et tegemist on riskantse turuga. Lääne analüütikud võrdlevad Brasiilia aktsiaturu liikumisi kajastava Bovespa indeksi viie aasta liikumisi Ameerika raudteega.
    Märtsis näitas Bovespa indeks kahe aasta suurimat kuusisest tõusu, mil kerkis üle 50 punkti piiri. Seni on indeks püsinud aastalõpu tasemel. Ka piiriturgude MSCI Ladina-Ameerika indeks tegi selle aasta parima tulemuse.
    Tõusu taga nähakse muu hulgas kombinatsiooni globaalsete investorite suurenevast riskijanust ja optimismist oktoobris toimuvate presidendi valimiste suhtes.
    “See on hea ostuvõimalus,” kommenteeris Ladina-Ameerika börside mullust langust UBSi arenevate turgude strateegia juht Geoffrey Dennis Wall Street Journalile. “Inimesed ütlevad, et 2013. aasta oli kohutav, 2014 peab olema parem.”
    Kuigi võib olla vägagi ahvatlev investeerida 2013. aasta ühte halvemasse turgu, jääb maaklerfirma Charles Schwab investeerimise suhtes neutraalseks. Samas pole analüütikute hinnangul praegu aeg ka müümiseks.
    LHV Ladina-Ameerika suhtes pessimistlik
    Osa analüütikuid soovitab investoritel liikuda hoopis valdkondadesse nagu toorainete eksport, mida peetakse aeglustuva sisemajanduse taustal paremaks investeeringuks. Samuti püsib nõnda lootus lõigata kasu nõrgenenud valuutast. Aastaga on Brasiilia reaal euro suhtes langenud 0,83%.
    Alates 2010. aastast on inflatsioon riigis püsinud 6% ringis ning tulevaks aastakski ennustab keskpank 6,1% inflatsiooni.
    LHV fondijuht ja portfellihaldur Rait Kondor märkis, et panga Maailma Aktsiate Fondis ei ole praegu Brasiilia ega muude Ladina-Ameerika riikide aktsiaid.
    “See piirkond on tugevalt seotud sellega, mis toimub toormehindades, ning kuna nende väljavaated ei ole seoses Hiina jahtumisega ning tagasihoidliku majanduskasvuga maailmas kuigivõrd tugevad, siis ei ole me tahtnud ka Ladina-Ameerika aktsiaturule praegusel hetkel panustada,” selgitas ta.
    MM kasulik ka suursponsoritele
    Suurvõistlused ei tähenda aga seda, et peaks piirduma konkreetse riigi ettevõtetesse investeerimisega. Suurvõistluste potentsiaalsete võitjate rivis seisavad mõistagi ka suursponsorid.
    Tänavu on nendeks Coca-Cola, Adidas, Anheuser-Buschi Budweiser ja Oi. Ita BBA peastrateeg Carlos Constantini ütles Financial Timesile, et Brasiilia börsifirmadest on MMi ja läheneva olümpia valguses ainult üks selge võitja - riigi suurim õlletootja AmBev.
    TASUB TEADA
    Brasiiliasse investeerimise riskid
    2014. aastal aeglustunud majanduskasv. Kui 2010. aastal oli kasv 7,6%, siis tänavuseks prognoositav 2,5% on areneva maailma üks nõrgemaid.Krediidimull pidurdab kasvu. Aastatel 2005–2010 kasvasid tarbimislaenud enam kui 20% aastas, nüüd läheb suur osa tuludest võlgade teenindamiseks, pidurdades tarbimist.Kõrge Inflatsioon. Põhjuseks ebapiisavad investeeringud infrastruktuuri ja tööjõu madal tootlikus.Rahapoliitika karmistamine. Brasiilia keskpank on tõstnud intressimäära 2013. aasta algusest seitse korda, viies selle 10,5%ni.Valitsuse kõrged kulutused. Areneva maailma ühed kõrgemad – 40% SKPst. Tulemuseks on suurenenud maksukoormus, mis takistab ettevõtete investeeringuid.USA Föderaalreservi poliitika mõju. Võlakirjade ostmise vähendamine 2014. aastal on jooksevkonto puudujäägiga Brasiilia jaoks ohuks, kuna riik sõltub paljuski välisinvesteeringutest.MM ja olümpia ei pruugi aidata. Investorid ei oska sageli suurte spordisündmuste mõju adekvaatselt hinnata. Kuigi ajutiselt võivad investeeringud majandust elavdada, pole positiivne mõju jätkusuutlik.
    Allikas: maaklerfirma Charles Schwab
    ÜKS KÜSIMUS
    Kuidas saan investeerida Brasiilia ettevõtete aktsiatesse?
    Vastab Swedbank Marketsi finantsinstrumentide spetsialist Meelis Maasik:"Brasiiliasse investeerimiseks on mitmeid erinevaid võimalusi. Saab otse Brasiilia börsile panustada või siis võtta kogu Ladina-Ameerika suunalist nägemust. Riske hajutada soovivale investorile on võimalik valida näiteks  aktsiafond JPMmorgan Latin America Equity Fund millest 53% investeerib otse Brasiilia aktsiatesse või USA turul kauplev indeksaktsia ILF US (iShares Latin America 40 ETF).Riskialtimale investorile on võimalus osta ainult Brasiilia turule panustavat ETFi nii USA turult dollarites või Euroopa börsidelt eurodes. USA turul tuntud ja likviidne instrument on EWZ US (iShares MSCI Brazil Capped ETF), mis kaupleb dollarites.Kui investor soovib investeerida eurodes siis võib valiku teha näiteks Prantsusmaal kaupleva indeksaktsia RIO FP (Lyxor ETF Brazil Ibovespa) kasuks.  Kui sellest veel ei piisa ja investor on piisavalt analüüsivõimeline, et suudaks valiku teha üksikaktsiate seas siis ka selleks on võimalus olemas. Kaubelda saab Brasiilia aktsiatega, mis on registreeritud USA börsidel ja kauplevad dollarites. Tuntumad ettevõtted on telekomi-, finants- ja lennundussektoris on näiteks Brasil Telecom, Banco Bradesco ja Embraer."
    TASUB TEADA
    Kõige lihtsam on investeerida USA kaudu
    Valik USA börsidel kaubeldavatest Brasiilia aktsiatest (sulgudes sümbol), mis võiks pakkuda Eesti investoritele huvi, sektorite kaupa
    ENERGIA, NAFTA JA GAAS
    Centrais Eletricas Brasileiras-Eletrobras (EBR)Comp. Paranaense de Energia-COPEL (ELP)Companhia Energetica de Minas Gerais-CEMIG (CIG)CPFL Energia (CPL)Petroleo Brasileiro (PBR
    JAEMÜÜK
    Companhia Brasileira de Distribuicao-CBD (BCBD
    JÄÄTMEKÄITLUS
    SABESP (SBS)Ultrapar (UGP)
    KEEMIATÖÖSTUS
    Braskem (BAK)
    LENNUNDUS- JA KAITSETÖÖSTUS
    Embraer (ERJ)
    MAJAPIDAMISTARBED
    Gafisa (GFA)
    MEEDIA
    Net Servicos de Comunicacao (NETC)
    METALLITÖÖSTUS, KAEVANDUS
    Companhia SiderurgicaNacional-CSN (SID)Gerdau (GGB)Vale (VALE)
    METSA- JA PABERITÖÖSTUS
    Aracruz Celulose (XARA)Votorantim Celulose e Papel (VCP)
    PANGANDUS
    Banco Bradesco (BBD)Itau Unibanco Holding (ITUB)
    REIS JA VABA AEG
    Gol Linhas Aereas Inteligentes (GOL)TAM (TAM)
    TELEKOM
    Brasil Telecom (BTM)Brasil Telecom Participacoes (BRP)Tele Norte Leste (TNE)Telecomunicacoes de Sao Paulo (TSP)TIM Participacoes (TSU)Telefonica Brasil (end Vivo, VIV)
    TOIDU- JA JOOGITÖÖSTUS
    AmBev (ABV)Brasil Foods (BRFS)Sadia (SDA)
    Allikas: Swedbank
    TAUSTMullused suurimad tõusjad Brasiilia börsil
    Haridusteenuseid ja -tooteid pakkuva Kroton Educacional aktsia kallines 95%Haridusteenuseid turustav Estacio Participacoes aktsia kallines 57%Kaardimaksetega tegelev Cielo aktsia tõusis 51%
    Mullused suurimad kukkujad
    Kinnisvarafirma PDG Realty SA Empreendimentos aktsia hind langes 54%Euroopaski esindatud toidutootja Marfrig Global Foods aktsia 48%Jalgpalli MMi ühe sponsori, telekomiettevõte Oi aktsia kukkus 45%.Brasiilia Bovespa indeksi kõige kaalukamad aktsiad kuuluvad maailma suurima rauamaagi- ja suuruselt teisele niklitootjale Vale ja naftakompaniile Petroleo Brasileiro.Analüüsifirma Economatica andmetel kaotas 2013. aastal Vale turuväärtusest 30 miljardit ja PetrobRas 34 miljardit dollarit.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.